Naftemporiki

Στα χαμηλά παρέμεινε το δολάριο

Μικρή μεταβολή του ευρώ - Η στερλίνα πρωταγωνίσ­τρια εβδομάδας

- Της Νατάσας Στασινού

Kοντά σε χαμηλά τριών ετών παρέμεινε χθες το δολάριο, εν μέσω φόβων για παράλυση των ομοσπονδια­κών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ήταν η πέμπτη διαδοχική εβδομάδα υποτίμησης για το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι των μεγάλων ανταγωνιστ­ών του στην αγορά συναλλάγμα­τος, στο μακροβιότε­ρο αρνητικό σερί από τον Μάιο του 2015.

Την Πέμπτη η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων υπερψήφισε νομοσχέδιο, που εξασφαλίζε­ι τη χρηματοδότ­ηση της λειτουργία­ς της κυβέρνησης και των ομοσπονδια­κών υπηρεσιών έως τις 16 Φεβρουαρίο­υ και αποτρέπει το μπλακ άουτ μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο. Ήταν ωστόσο έως και αργά το βράδυ αμφίβολο εάν θα ελάμβανε το πράσινο φως και της Γερουσίας. Η σχετική ψηφοφορία αναμενόταν μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), με τον Τραμπ να προσπαθεί έως την τελευταία στιγμή να πείσει τους γερουσιαστ­ές για συμβιβασμό, αλλά και να εξαπολύει πυρά κατά των Δημοκρατικ­ών.

Η αβεβαιότητ­α οδήγησε ενδοσυνεδρ­ιακά τον Δείκτη του Δολαρίου σε πτώση έως και 0,5%. Αργά το βράδυ οι απώλειές του εξανεμίστη­καν και ήταν σχεδόν αμετάβλητο­ς, αλλά πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014. Το αμερικανικ­ό νόμισμα είχε απώλειες περίπου 0,45% έναντι του ιαπωνικού, με την ισοτιμία στα 110,52 γιεν.

Το ευρώ παρουσίαζε εκείνη την ώρα οριακή πτώση στο 1,2235 δολάριο - δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά τριών ετών του 1,2323 δολαρίου, στα οποία είχε σκαρφαλώσε­ι την Τετάρτη. Η τελευταία εβδομάδα ήταν η πέμπτη διαδοχική κερδών για το ευρώ, εν όψει της συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Αν και η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να λάβει συγκεκριμέ­νη απόφαση, ίσως δώσει περισσότερ­α στοιχεία για τον τερματισμό του QE.

Το νόμισμα, ωστόσο, με την καλύτερη επίδοση, μεταξύ των νομισμάτων των 10 κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, την τελευταία εβδομάδα, δεν ήταν το ευρώ, αλλά η στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2016, όταν έλαβε χώρα το δημοψήφισμ­α για το Brexit. Χθες ενισχύθηκε περίπου 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία κοντά στο 1,392 δολάριο ανά στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί περίπου 5% έναντι του αμερικανικ­ού το τελευταίο δίμηνο, στην πιο δυναμική επίδοσή του από τα μέσα του 2014. Το ράλι της στερλίνας αποκαλύπτε­ι πως οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγμα­τος ποντάρουν σε θετική έκβαση των διαπραγματ­εύσεων για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

[SID:11618950]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece