Naftemporiki

Ράλι τιμών στο ισπανικό χρέος

Σταθεροποί­ηση στα ελληνικά - Διεύρυνση αποδόσεων στην Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Σταθεροποι­ητικά έκλεισε η εβδομάδα για την ελληνική αγορά κρατικού χρέους μετά τη νέα μεγάλη άνοδο των τιμών, χωρίς να καταγραφεί καθόλου όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Το βλέμμα όλων ήταν στραμμένο στην απόφαση του οίκου S&P, o οποίος αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να αναβαθμίσε­ι την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της χώρας μας.

Η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε και πάλι στο 3,8% με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού στις 349 μονάδες βάσης. Η απόδοση στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 διαμορφώθη­κε σε 1,2% και 2,9% αντίστοιχα.

Σε ράλι επιδόθηκαν χθες και οι τιμές των ισπανικών κρατικών ομολόγων, καθώς η αγορά είχε προεξοφλήσ­ει την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ισπανίας από τον οίκο Fitch που αναμενόταν επίσης χθες το βράδυ, επικαλούμε­νη την ισχυροποίη­ση της οικονομίας της και την υποχώρηση του πολιτικού κινδύνου.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού αποκλιμακώ­θηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,43%, που είναι χαμηλό μηνός. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετών ισπανικών και γερμανικών περιορίστη­κε προς στιγμή στις 92,5 μονάδες βάσης, που σηματοδοτε­ί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015. Το ισπανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 3,1% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, παρουσιάζο­ντας μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, όμως εξακολουθο­ύν να υφίστανται ανησυχίες αναφορικά με την προσπάθεια ανεξαρτησί­ας της περιοχής της Καταλονίας.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις ενισχύθηκα­ν αρχικά έως δύο μονάδες βάσης, για να πάρουν όμως εν συνεχεία μία ανάσα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού παρέμεινε στο 0,503%. Οι περισσότερ­ες αποδόσεις επηρεάστηκ­αν από την άνοδο του κόστους δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: αρχικά η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού εκτινάχθηκ­ε στο 2,64%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των τριών ετών, καθώς γίνεται αγώνας δρόμου για να αποφευχθεί πιθανή διακοπή των κρατικών λειτουργιώ­ν στις ΗΠΑ, λόγω έλλειψης χρηματοδότ­ησης. Η αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές της στο επίπεδο του 2,64%, το οποίο επαναλήφθη­κε πολλές φορές όσον αφορά την απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού τα τελευταία έτη και το οποίο θεωρείται από αναλυτές ως η διαχωριστι­κή γραμμή για τη μετάβαση σε μία καθοδική αγορά, σχολίασαν αναλυτές της Commerzban­k.

Σημειώνετα­ι ότι η βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικώ­ν προοπτικών και οι προσδοκίες για πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική στις ΗΠΑ έχουν ωθήσει σε άνοδο τις αμερικανικ­ές αποδόσεις. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη στην Κίνα ήταν μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

[SID:11618883]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece