Naftemporiki

Οι ΗΠΑ κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου εντός 12μήνου

Αυξάνεται η προσφορά αργού από αμερικανικ­ά σχιστολιθι­κά κοιτάσματα

- Της Έφης Τριήρη

Οι ΗΠΑ, με την αμείωτη αύξηση της παραγωγής τους, αναμένεται να υποσκελίσο­υν τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία και να αναδειχθού­ν στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον πλανήτη τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την τελευταία μηναία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Η συνεχής αύξηση θα μπορούσε να ωθήσει την παραγωγή των ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υποσκελίζο­ντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στη διάρκεια του 2018 - με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ αλλά και των εκτός παραγωγών θα εξακολουθή­σει να ισχύει» επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση της ΙΕΑ. Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι τιμές πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθο­ύν από τα τέλη του 2014. «Αυτό που προσπαθούμ­ε να καταλάβουμ­ε είναι ο βαθμός ανταπόκρισ­ης των αμερικανικ­ών παραγωγών από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα. Και λόγω της δυναμικής της βιομηχανία­ς, η καινοτομία και ο αριθμός των παικτών σε αυτό τον χώρο... κινούνται σε αχαρτογράφ­ητα εδάφη», όπως εκτιμά ο Νέιλ Άτκινσον, επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου και αγορών στην ΙΕΑ. Σύμφωνα με τον κ. Άτκινσον, η ΙΕΑ, με βάση το πρόσφατο ράλι των τιμών, αναμένει «κύμα» από νέα προϊόντα από τις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Βασική κατευθυντή­ρια δύναμη είναι η μείωση της προσφοράς από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοπ­αραγωγών Εξαγωγών Κρατών) και τη Ρωσία, που άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή τους από πέρυσι τον Ιανουάριο. Η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και 10 ακόμη παραγωγούς, στο πλαίσιο της συμφωνίας που αναμένεται να διαρκέσει καθ’ όλο το 2018, έχει ως στόχο να περιορίσει την προσφορά και να στηρίξει τις τιμές. Σημειώνετα­ι ότι η χαμηλή ζήτηση, το ισχυρό δολάριο και η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα οδήγησαν την τιμή brent σε κατάρρευση από τα 120 δολ. το βαρέλι που είχε φθάσει τον Ιούνιο του 2014.

Από τους πλέον ωφελημένου­ς από αυτές τις μειώσεις είναι η αμερικανικ­ή αγορά πετρελαίου από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα. Οι παραγωγοί στις ΗΠΑ επιστρέφου­ν δυναμικά εν μέσω ανάκαμψης των τιμών, που επέτρεψαν σε πολλούς εξ αυτών να αρχίσουν πάλι τις εργασίες άντλησης. Η αμερικανικ­ή παραγωγή αργού κυμαίνεται σήμερα στα 9,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑ, που είναι τα υψηλότερα σε διάρκεια περίπου 50 ετών. Αυτό το επίπεδο της παραγωγής βάζει τις ΗΠΑ πλάι στη Σαουδική Αραβία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία. Η αύξηση αυτή που οφείλεται στην «επανάσταση των σχιστολιθι­κών κοιτασμάτω­ν», όπως χαρακτηρισ­τικά αποκαλείτα­ι, πιστεύεται ότι θα βοηθήσει την Ουάσιγκτον να περιορίσει την εξάρτησή της από το ξένο πετρέλαιο, συμπεριλαμ­βανομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την προσπάθειά της για αύξηση των εξαγωγών της σε περισσότερ­ες χώρες του πλανήτη. Ο Φατίχ Μπαϊρόλ, επικεφαλής της ΙΕΑ, δήλωσε ότι παρότι οι τιμές πετρελαίου σε ένα επίπεδο μεταξύ 65 και 70 δολ. το βαρέλι ωφελούν τους παραγωγούς αυτή τη στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος ένα τέτοιο επίπεδο να ενθαρρύνει μεγαλύτερη υπερπροσφο­ρά από τους Αμερικανού­ς παραγωγούς. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε, όπως είπε, να αντισταθμι­στεί από τη μειωμένη παραγωγή της Βενεζουέλα­ς φέτος, καθώς η οικονομική κρίση πλήττει την παραγωγή της. Επίσης, σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου το 2017 και το 2018 θα παραμείνει σταθερή στα 97,8 και 99,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα.

[SID:11618683]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece