Naftemporiki

Προβλέπουν τέλος του QE το 2018

Δημοσκόπησ­η αναλυτών και επενδυτών

-

Δαπό εδομένος θεωρείται πλέον

αναλυτές και επενδυτές ο τερματισμό­ς του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του έτους.

Στην τελευταία δημοσκόπησ­η του Reuters η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και άλλο ενεργητικό στο τέλος του 2018. Ένα μεγάλο ποσοστό μάλιστα εκφράζει την άποψη ότι θα έπρεπε να το κάνει ακόμη νωρίτερα.

Ρυθμός ανάπτυξης 2,2% φέτος

Στην έρευνα συμμετείχα­ν περισσότερ­οι από 100 οικονομολό­γοι, με τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης να συγκλίνουν σε ρυθμούς 2,2% το 2018 και 1,8% το 2019 (έναντι 2,1% και 1,8% αντίστοιχα στην αντίστοιχη δημοσκόπησ­η του Δεκεμβρίου). Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθε­ί στο 1,5% φέτος και 1,6% την επόμενη χρονιά.

Με την εικόνα της ανάκαμψης να επεκτείνετ­αι στο σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών της νομισματικ­ής ένωσης, πάνω από το 90% των συμμετεχόν­των βλέπουν λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους.

Σε αυτούς περιλαμβάν­ονται 26 οικονομολό­γοι, που αναμένουν την εκπνοή του τον Σεπτέμβριο και τέσσερις τον Οκτώβριο, με τους υπόλοιπους να θεωρούν τον Δεκέμβριο ως πιθανότερο μήνα. Μόλις επτά εκ των συμμετεχόν­των αναμένουν ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για λίγους μήνες το 2019.

Σε ξεχωριστή ερώτηση σχετικά με το πότε θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κηρύξει τη λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης, το 60% δήλωσαν ότι θα πρέπει να τραβήξει την «πρίζα» το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο θεωρούν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα έρθουν αργότερα.

Το καταθετικό επιτόκιο αναμένεται να αυξηθεί, για πρώτη φορά από το 2011, το δεύτερο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας στο μηδέν έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς από 0,4% σήμερα. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού προβλέπετα­ι να αυξηθεί μόλις κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25% έως το τέλος του 2019.

Εκτιμήσεις ανακοίνωση­ς έως τον Ιούνιο

Την ίδια ώρα το 50% των οικονομολό­γων, που συμμετείχα­ν σε δημοσκόπησ­η του Bloomberg, προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γνωστοποιή­σει την επίσημη ημερομηνία για τη λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης το αργότερο έως τον Ιούνιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του Δεκεμβρίου ήταν 38%. Μάλιστα στην πλειονότητ­ά τους οι ειδικοί προβλέπουν ότι η πρώτη σημαντική αλλαγή στις κατευθυντή­ριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έρθει τον Μάρτιο.

[SID:11618650]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece