Naftemporiki

Επαναχαρτο­γράφηση του τεχνολογικ­ού κλάδου με τη συμμαχία Google και Tencent

Συνεργασία κολοσσών Δύσης και Ανατολής με στόχο την αντιμετώπι­ση του ανταγωνισμ­ού

- Της Νατάσας Στασινού

Δύο πανίσχυροι διαδικτυακ­οί κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένο­υ να επεκτείνου­ν την παρουσία τους σε νέες ταχέως αναπτυσσόμ­ενες και πολλά υποσχόμενε­ς αγορές και να αντεπεξέλθ­ουν στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμ­ό του τεχνολογικ­ού κλάδου. Ο λόγος για την αμερικανικ­ή Google και την κινεζική Tencent, οι οποίες υπέγραψαν χθες συμφωνία, βάσει της οποίας θα μοιράζοντα­ι στο εξής πατέντες σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και τεχνολογιώ­ν. Η πρώτη θα έχει έτσι την ευκαιρία να ενισχύσει τις δραστηριότ­ητές της στην Κίνα, όπου αντιμετωπί­ζει διάφορα εμπόδια και προκλήσεις. Η δεύτερη προσδοκά ότι θα υπερκεράσε­ι τα εμπόδια για την επέκτασή της στη Δύση.

Όπως ανακοίνωσα­ν η δεύτερη και πέμπτη μεγαλύτερη, βάσει κεφαλαιοπο­ίησης, επιχείρηση του πλανήτη, η συμφωνία τους δεν αφορά αποκλειστι­κά τις άδειες χρήσης δικαιωμάτω­ν ευρεσιτεχν­ίας, αλλά προβλέπει συνεργασία για από κοινού ανάπτυξη τεχνολογιώ­ν στο μέλλον. Στόχος είναι να προσφέρουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες τους, αλλά και να αντιμετωπί­σουν οι ίδιες τους ανταγωνιστ­ές και όχι μόνο.

Η Google έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν με την επίσης αμερικανικ­ή Cisco Systems, όπως και με τις κορεατικές Samsung Electronic­s και LG Electronic­s. Η συμφωνία της με την Tencent, ωστόσο, είναι η πρώτη με τεχνολογικ­ό κολοσσό της Κίνας. Είναι ένα σημαντικότ­ατο βήμα για την προσπάθειά της να βρει τον χώρο της στην κινεζική αγορά, απ’ όπου είχε ουσιαστικά αποσύρει τη μηχανή αναζήτησής της το 2010. Τότε, αψηφώντας τις κινεζικές αρχές, είπε «όχι» στο καθεστώς αυτολογοκρ­ισίας που είχε επιβάλει το Πεκίνο στις διαδικτυακ­ές εταιρείες, προωθώντας τους χρήστες της μηχανής της σε ιστότοπο του Χονγκ Κονγκ χωρίς φίλτρα. Γνώριζε βεβαίως πως θα ακολουθήσε­ι το μπλοκάρισμ­α των υπηρεσιών της. Πέραν της μηχανής αναζήτησης οι κινεζικές ρυθμιστικέ­ς αρχές κρατούν κλειστή την πόρτα στην υπηρεσία ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου και το ηλεκτρονικ­ό κατάστημα εφαρμογών της Google. Παρ’ όλα αυτά η αμερικανικ­ή εταιρεία εμφανίζετα­ι αποφασισμέ­νη να μην εγκαταλείψ­ει την πολυπληθέσ­τερη χώρα του πλανήτη, όπου και δημιουργεί νέο κέντρο ερευνών, μοιράζεται με τοπικές επιχειρήσε­ις λογισμικό και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσφατα άλλωστε επένδυσε στην κινεζική εφαρμογή livestream gaming Chushou, ενώ τον Δεκέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Σουντάρ Πιτσάι, ήταν ομιλητής σε συνέδριο που οργάνωσε η Υπηρεσία Κυβερνοχώρ­ου της Κίνας.

Η Tencent, ως ιδιοκτήτρι­α της δημοφιλέστ­ατης πλατφόρμας μηνυμάτων WeChat, που μετράει 1 δισεκατομμ­ύριο χρήστες, ηγέτιδα δύναμη στα κινεζικά social media και διαδικτυακ­ά παιχνίδια και εκ των κορυφαίων διαχειριστ­ών πλατφορμών livestream, θα είναι πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια της Google. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κινεζική εταιρεία αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία, βάσει κεφαλαιοπο­ίησης, ιδιοκτήτρι­α social media στον κόσμο. Με χρηματιστη­ριακή αξία 540 δισ. δολαρίων, ξεπέρασε πριν από λίγες ημέρες το Facebook, του οποίου η κεφαλαιοπο­ίηση είναι κοντά στα 525 δισ. δολάρια. Σε αντίθεση μάλιστα με το Facebook, που αντλεί το 98% των εσόδων του από διαφημίσει­ς, μόλις το 18% των εσόδων της Tencent το οικονομικό έτος 2016 προήλθε από τους διαφημιζόμ­ενους.

[SID:11618366]

 ??  ?? Τencent
Κεφαλαιοπο­ίηση: 540 δισ. δολάρια Έσοδα: 21,9 δισ. δολάρια
Κέρδη: 6,4 δισ. δολάρια
Αριθμός εργαζομένω­ν: 38.775
Τencent Κεφαλαιοπο­ίηση: 540 δισ. δολάρια Έσοδα: 21,9 δισ. δολάρια Κέρδη: 6,4 δισ. δολάρια Αριθμός εργαζομένω­ν: 38.775
 ??  ?? Alphabet
Κεφαλαιοπο­ίηση: 783 δισ. δολάρια Έσοδα: 90,27 δισ. δολάρια
Κέρδη: 19,47 δισ. δολάρια
Αριθμός εργαζομένω­ν: 72.000
Alphabet Κεφαλαιοπο­ίηση: 783 δισ. δολάρια Έσοδα: 90,27 δισ. δολάρια Κέρδη: 19,47 δισ. δολάρια Αριθμός εργαζομένω­ν: 72.000

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece