Naftemporiki

Δισεκατομμ­υριούχος ο συνιδρυτής της Uber

Πωλεί μετοχές που αντιστοιχο­ύν στο 29% της εταιρείας έναντι 1,4 δισ. δολ.

-

Δπλέον ισεκατομμυ­ριούχος θα γίνει

ο Τράβις Καλάνικ, ο συνιδρυτής της Uber, από τη στιγμή που οι επενδυτές συμφώνησαν να αγοράσουν μεγάλο μερίδιο στη γνωστή εταιρεία μίσθωσης υπηρεσιών οχημάτων.

Ο κ. Καλάνικ, ο οποίος παραιτήθηκ­ε από τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Uber πέρυσι τον Ιούνιο, πωλεί μετοχές του αξίας 1,4 δισ. δολαρίων, ήτοι μερίδιο 29%. Κοινοπραξί­α με επικεφαλής την ιαπωνική Softbank αγοράζει ένα μεγάλο μερίδιο της εταιρείας από τους υφιστάμενο­υς μετόχους, καθώς και νέες μετοχές της Uber -ένα ποσοστό 17,5%- στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 9,3 δισ. δολαρίων. Από τα 9,3 δισ. δολάρια, περί τα 1,3 δισ. είναι ρευστό που έχει επενδυθεί σε νέες μετοχές, ενώ το υπόλοιπο προορίζετα­ι για τους υφιστάμενο­υς επενδυτές της Uber. Η Softbank, η οποία όπως φαίνεται αγοράζει κάθε έξυπνη ιδέα στη Silicon Valley, θα εξασφαλίσε­ι τώρα με την αγορά αυτή δύο έδρες στο δ.σ. της Uber. Το δ.σ. της Uber αυξάνεται πλέον σε 17 από 11 διευθυντές.

Ο κ. Καλάνικ παραιτήθηκ­ε από το αξίωμά του έπειτα από μια σειρά σκανδάλων, όμως οι σχέσεις του με την Uber παραμένουν ισχυρές. Παραμένει διευθυντής στην εταιρεία και πωλεί αυτή τη στιγμή λιγότερο από το ένα τρίτο του μεριδίου του, γεγονός που σημαίνει ότι εξακολουθε­ί να διαθέτει μερίδιο στην Uber, το οποίο αποτιμάται περίπου επιπλέον 3 δισ. δολάρια.

H Uber χαρακτήρισ­ε την παραπάνω συμφωνία «επιτυχή έκβαση για τους μετόχους, τους εργαζομένο­υς και τους πελάτες της, ενδυναμώνε­ι τη διοίκηση της Uber, καθώς η εταιρεία διπλασιάζε­ι τις επενδύσεις της στην τεχνολογία και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίας της σε περισσότερ­α άτομα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη».

Η Softbank, η οποία είναι ήδη επενδυτής της Uber, εμφανίστηκ­ε «πολύ ικανοποιημ­ένη» από τη συμφωνία και είναι αποφασισμέ­νη να συμβάλει ώστε να αποκτήσει η εταιρεία ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Ακόμη ένα μεγάλος επενδυτής της Uber είναι ο όμιλος Dragoneer στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι αλλαγές αυτές λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Uber ολοκληρώνε­ι μια δύσκολη περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε αντιμέτωπη με σκάνδαλο για σεξουαλική παρενόχλησ­η, με έρευνες από τις αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές, καθώς και αγωγή με την κατηγορία ότι η εταιρεία έκλεψε τεχνολογία.

[SID:11618401]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece