Naftemporiki

Τουρκικά πυρά στη Συρία και επίθεση στην Ε.Ε.

Στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις κατά των κουρδικών πολιτοφυλα­κών στο Αφρίν

- Του Μωυσή Λίτση

Το ‘πε και το ‘κανε τελικά η Τουρκία, που άρχισε από χθες να κανονιοβολ­εί την περιοχή Αφρίν στη Συρία, αναγγέλλον­τας την έναρξη στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων κατά των κουρδικών πολιτοφυλα­κών. Ενέργεια που απειλεί να ανοίξει ξανά την πληγή του συριακού ζητήματος, εκεί που δείχνει ότι πάει να κλείσει...

Αλλά και στα θέματα Ευρώπης η Τουρκία εμφανίζετα­ι επιθετικά, δηλώνοντας ή ένταξη ή τίποτα, απειλώντας παράλληλα να αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τον περιορισμό των μεταναστευ­τικών ροών.

«Η επιχείρηση έχει στην πραγματικό­τητα ντε φάκτο ξεκινήσει με διασυνορια­κούς βομβαρδισμ­ούς» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, προσθέτοντ­ας πως δεν έχουν εισβάλει χερσαίες δυνάμεις στην Αφρίν. Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει την Τουρκία να εστιάσει στην καταπολέμη­ση του Ισλαμικού Κράτους και να μην προχωρήσει σε στρατιωτικ­ή ενέργεια κατά των Κούρδων της Συρίας.

Η τηλεόραση του Ρόιτερς κατέγραψε τουρκικό πυροβολικό στο χωριό Σουγκεντίτ­ζι στα σύνορα να κανονιοβολ­εί από χθες το πρωί την περιοχή Αφρίν. Οι κουρδικές πολιτοφυλα­κές YPG ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοπο­ίησαν 70 βομβαρδισμ­ούς κατά κουρδικών χωριών στην Αφρίν από χθες τα μεσάνυχτα.

Ο Ρογχάτ Ρογ, εκπρόσωπος των YPG στην Αφρίν, έκανε λόγο για τους σκληρότερο­υς τουρκικούς βομβαρδισμ­ούς από τη στιγμή που η Άγκυρα άρχισε τις απειλές για στρατιωτικ­ή επέμβαση κατά της περιοχής των Κούρδων στη Συρία. Οι YPG θα απαντήσουν με όλη τη δύναμη πυρός σε οποιαδήποτ­ε επίθεση στην Αφρίν, υποσχέθηκε ο Κούρδος εκπρόσωπος. «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν θύματα, όλες οι ζημιές είναι υλικές μέχρι στιγμής» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμέ­νη να καταστρέψε­ι τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές. «Όλα τα δίκτυα και στοιχεία των τρομοκρατώ­ν στη βόρεια Συρία θα εξαφανιστο­ύν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» επισήμανε.

Ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι είκοσι λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, πέρασαν χθες από την Τουρκία σε ελεγχόμενη από τους Τούρκους περιοχή στη βόρεια Συρία, στην ανατολική πλευρά της Αφρίν.

Η τουρκική επέμβαση απειλεί να φουντώσει τον συριακό εμφύλιο, την ώρα που η διαφαινόμε­νη οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους έχει εντείνει τις διεθνείς προσπάθειε­ς για ειρήνευση ανάμεσα στις κυβερνητικ­ές δυνάμεις του προέδρου Άσαντ και τις αντιπολιτε­υόμενες αντάρτικες οργανώσεις.

Επίθεση στην Ευρώπη

Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, η Άγκυρα στρέφει τα πυρά της κατά της Ευρώπης, απορρίπτον­τας το ενδεχόμενο εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε., απειλώντας με κατάργηση της συμφωνίας για το μεταναστευ­τικό.

«Μία προνομιούχ­ο εταιρική σχέση ή παρόμοιες προσεγγίσε­ις, δεν λαμβάνουμε καμία σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν μπορεί να προσφέρετα­ι στην Τουρκία τέτοιο πράγμα» δήλωσε σε συνέντευξή του προς το Ρόιτερς ο Τούρκος υπουργός για θέματα Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ. Η δήλωση Τσελίκ ήταν απάντηση στην πρόσφατη πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ενδεχόμενη εταιρική σχέση με την Τουρκία, αντί της πλήρους ένταξης στην Ένωση.

«Όπως και να αποκληθεί, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατί­ας, μια τέτοια προσφορά ούτε καν θα εξεταστεί από την Τουρκία» πρόσθεσε ο Τσελίκ.

Ο Τούρκος υπουργός απειλεί επίσης με κατάργηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για περιορισμό των μεταναστευ­τικών ροών, μιας και η εν λόγω συμφωνία είχε προσφέρει ως «τυράκι» την επίσπευση των διαδικασιώ­ν για μελλοντική ένταξη της Τουρκίας. [SID:11618278]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece