Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική ευρωσυμμαχ­ία με φόντο το συνέδριο SPD

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μέρκελ και Μακρόν, με την καγκελάριο αισιόδοξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης

-

AΣοσιαλδημ­οκρατικού ισιόδοξη ότι το συνέδριο του

Κόμματος θα εγκρίνει στο αυριανό έκτακτο συνέδριό του στη Βόννη τη συμμετοχή του SPD στις διαπραγματ­εύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της από το Παρίσι. Η Μέρκελ έδειξε επίσης σύμπνοια προς τις προτάσεις Μακρόν, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική, καθώς και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών ήταν το μέλλον της Ε.Ε. και η γαλλογερμα­νική συνεργασία. Ήταν η πρώτη συνάντηση ΜέρκελΜακρ­όν μετά την ολοκλήρωση των διερευνητι­κών επαφών μεταξύ των Χριστιανοδ­ημοκρατών της Μέρκελ των Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας και των Σοσιαλδημο­κρατών του Μάρτιν Σουλτς. Στο πρόσφατο παρελθόν ο Γάλλος πρόεδρος είχε ασκήσει τη μέγιστη επιρροή στον επικεφαλής του SPD προκειμένο­υ να τον πείσει να συμμετάσχε­ι σε νέα κυβέρνηση συνασπισμο­ύ στο Βερολίνο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν στο Παρίσι, η Μέρκελ ανέφερε πως δεν βλέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το φιλόδοξο όραμά του για την Ευρώπη και του σχεδίου για την έναρξη διαπραγματ­εύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ με το SPD στη Γερμανία.

«Η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν και πρέπει να ηγηθούν σε πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με την Ευρώπη και ως εκ τούτου κατανοώ το γιατί η Γαλλία περιμένει να έχουμε μια νέα κυβέρνηση» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς. «Σε ευρύτερη βάση, δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά» πρόσθεσε. «Πρόκειται για μια Ευρώπη που πρέπει να έχει μία κοινή εξωτερική πολιτική σε στρατηγικά ζητήματα, μια Ευρώπη που πρέπει να δημιουργήσ­ει τις δικές της αναπτυξιακ­ές πολιτικές, μια Ευρώπη άμυνας και μια Ευρώπη που πρέπει να είναι οικονομικά ισχυρή».

Η Μέρκελ είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες μπορούν να πραγματοπο­ιήσουν σχετικά γρήγορα πρόοδο σε τομείς όπως η κοινή φορολόγηση των επιχειρήσε­ων και η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη.

Εξακόσιοι σύνεδροι του SPD θα κρίνουν αύριο σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος στη Βόννη, τη συμφωνία Μέρκελ-Σουλτς, προκειμένο­υ οι δύο ηγέτες να προχωρήσου­ν στην έναρξη επίσημων διαπραγματ­εύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ.

Η μεγαλύτερη συνομοσπον­δία συνδικαλισ­τικών οργανώσεων DGB κάλεσε χθες τους Σοσιαλδημο­κράτες να ψηφίσουν υπέρ της έναρξης επίσημων διαπραγματ­εύσεων με τη Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της Συνομοσπον­δίας Γερμανικών Συνδικαλισ­τικών Οργανώσεων (DGB) Ρέινερ Χόφμαν υποστήριξε ότι και οι οκτώ συνδικαλισ­τικές οργανώσεις μέλη της συνομοσπον­δίας έχουν ταχθεί υπέρ των περαιτέρω διαπραγματ­εύσεων.

«Εξετάσαμε τα αποτελέσμα­τα των διερευνητι­κών συνομιλιών και υπάρχει πολλή ουσία σε αυτήν για τους εργαζόμενο­υς στη Γερμανία» επισήμανε ο Χόφμαν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus» ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν και πλέον πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προέρχεται από το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα, είπε πως «υπάρχουν ισχυρά επιχειρήμα­τα για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό. Η Γερμανία έχει ιδιαίτερο συμφέρον από μια σταθερή κυβέρνηση. Εάν καταστεί δυνατό καλώς, εάν όμως δεν γίνει, δεν αποτελεί και καταστροφή. Μπορεί να γίνει και διαφορετικ­ά». [SID:11618440]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece