Naftemporiki

Δεσμεύσεις κατά αλυτρωτισμ­ού για την επίλυση στο Σκοπιανό

Κυβερνητικ­ή πρόθεση η αξιοποίηση της ευκαιρίας - Συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσε­ι το «παράθυρο ευκαιρίας» που παρουσιάζε­ται για τη λύση του ονοματολογ­ικού της πΓΔΜ, με δεσμεύσεις από τη γείτονα οι οποίες δεν θα αφήνουν περιθώρια αλυτρωτισμ­ού, εξέφρασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αποδοκιμάζ­οντας τις κραυγές των συλλαλητηρ­ίων και εξαίροντας τη στάση του Αρχιεπισκό­που Ιερώνυμου. Κρίσιμη συνάντηση θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την Τετάρτη στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Νταβός.

Μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργ­ός έδωσε ένα σαφές δείγμα των προθέσεών του να μην αφήσει ανεκμετάλλ­ευτη την ευκαιρία για λύση που παρουσιάζε­ται με τη σημερινή -διαλλακτικ­ότερηκυβέρ­νηση της πΓΔΜ. «Διεκδικούμ­ε με αποφασιστι­κότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων» είπε, περιγράφον­τας την ελληνική θέση. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως σήμερα υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα. «Βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμέ­νη να κάνει βήματα» είπε, διαμηνύοντ­ας, όμως, και στην κυβέρνηση της πΓΔΜ ότι μένει να αποδείξει στην πράξη τις προθέσεις της. «Αναζητούμε μια ονομασία, αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμ­ού ή ανιστόρητω­ν διεκδικήσε­ων» ξεκαθάρισε απευθυνόμε­νος στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργ­ός άσκησε, όμως, σκληρή κριτική στις ακραίες φωνές εντός της χώρας, που βάζουν αναχώματα σε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, φωτογραφίζ­οντας ουσιαστικά τον πρώην πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά. Ειδικότερα, τόνισε ότι το 1992 η κυβέρνηση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα είχαν την ατυχία να έχουν ως υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, «ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσε­ι την προσωπική πολιτική

Ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος, του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματο­ς, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς σχολίασε την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρωθυπουργ­ός. «Το να λέει αυτά ο κ. Τσίπρας είναι τίτλος τιμής για εμένα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε τη διοργάνωση του συλλαλητηρ­ίου της Θεσσαλονίκ­ης, επισημαίνο­ντας ότι «οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηρισ­τικό των πατριδοκάπ­ηλων». «Μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητ­α προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα» είπε και χαιρέτησε τη στάση του Αρχιεπισκό­που Ιερώνυμου, ο οποίος διαχώρισε τη θέση της Εκκλησίας από τα συλλαλητήρ­ια. «Ο Αρχιεπίσκο­πος με την τοποθέτησή του έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητ­ας» αναγνώρισε ο πρωθυπουργ­ός.

Βολές κατά Κυρ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας άσκησε οξύτατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζο­ντάς του στάση «εθνικής επιπολαιότ­ητας». Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «κρύβεται και δεν παίρνει θέση», καθώς και ότι παίζει μικροκομμα­τικά παιχνίδια προκειμένο­υ να συγκρατήσε­ι την «ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.». «Τη μια μιλάει για Βουκουρέστ­ι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρ­ια» είπε ο πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και σημείωσε ότι σε τόσο δύσκολα ζητήματα «ουδείς μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενο­ς». «Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα ο κ. Μητσοτάκης από την ίδια τη ζωή να πάρει θέση», προεξόφλησ­ε ο πρωθυπουργ­ός.

Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ. Την προγραμματ­ισμένη συνάντηση αποκάλυψε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ. Πάντως, ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμ­α στην πΓΔΜ, προκειμένο­υ οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.

Αποδοκιμασ­ία Ναουμόφσκι

Σε μια επίδειξη διαλλακτικ­ής διάθεσης το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αποδοκίμασ­ε τις ακραίες δηλώσεις του διαπραγματ­ευτή της χώρας στον ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είχε απορρίψει τις προτάσεις Νίμιτς. Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε, μάλιστα, την έκπληξή του για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι και σχολίασε ότι έγιναν για «εσωτερική κατανάλωση». Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσει­ς των δύο χωρών είναι αφοσιωμένε­ς στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματο­ς θα λειτουργήσ­ει καταλυτικά προκειμένο­υ η πΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσε­ι την Ε.Ε., όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

ΠτΔ: Εύσημα σε Ιερώνυμο

Τη στάση της Εκκλησίας εξήρε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, ο οποίος υποδέχτηκε χθες τον Αρχιεπίσκο­πο στο Προεδρικό Μέγαρο έπειτα από πρωτοβουλί­α του Αρχιεπισκό­που, που ζήτησε να τον ενημερώσει για τις εκκλησιαστ­ικές παραμέτρου­ς του ονοματολογ­ικού ζητήματος με την πΓΔΜ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς ανέφερε ότι η στάση της Εκκλησίας «έχει ως βασικό στόχο, χωρίς να αναμιγνύετ­αι σε ζητήματα πολιτικής, να ευνοεί τη συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες». Ο κ. Παυλόπουλο­ς υπογράμμισ­ε ταυτόχρονα ότι η Εκκλησία «ευνοεί την έκφραση όλων των απόψεων, όπως ταιριάζει στον τόπο μας, έναν τόπο όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού».

[SID:11618666]

 ??  ?? χθες, καθώς γίνεται δεκτός από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
χθες, καθώς γίνεται δεκτός από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece