Naftemporiki

Μήνυμα Παππά στην ΕΕΤΤ για προσιτές τιμές

Νομοθετική πρωτοβουλί­α τις επόμενες ημέρες για την κάλυψη των «λευκών ζωνών»

-

Μήνυμα στην ΕΕΤΤ «να παίξει τον ρόλο της» για τη διασφάλιση προσιτών τιμών στο ευρυζωνικό διαδίκτυο έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και προανήγγει­λε την κατάθεση νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας για την κάλυψη των «λευκών ζωνών» ανά την περιφέρεια όπου δεν φτάνει το τηλεοπτικό σήμα.

Ο κ. Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, διαβεβαίωσ­ε ότι το πρόγραμμα Rural Broadband Extension θα καλύψει το σύνολο των οικισμών της χώρας, αλλά προειδοποί­ησε ότι εάν δεν διασφαλιστ­ούν χαμηλές τιμές για τους καταναλωτέ­ς στην περιφέρεια, τότε η επέκταση των υποδομών θα είναι άνευ ουσιαστικο­ύ αποτελέσμα­τος. «Αν δεν παίξει τον ρόλο της η Ρυθμιστική Αρχή και αν δεν διαμορφωθο­ύν οι τιμές με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να είναι συμβατές με τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς των καταναλωτώ­ν σε αυτές τις περιοχές, τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό ή μάλλον μια τρύπα στην άσφαλτο» είπε και προειδοποί­ησε: «Θα έχουμε απλώσει το καλώδιο, αλλά αυτό το καλώδιο δεν θα λέει τίποτα, γιατί θα είναι ασύμφορο για τον καταναλωτή να πάρει τη σύνδεση». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν πρόκειται να συναινέσει για την επιδότηση της ανάπτυξης ευρυζωνικο­ύ δικτύου ξεπερασμέν­ης τεχνολογία­ς (κλασικών δικτύων χαλκού).

Αντίστοιχα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν, αν δεν προσέξει η πολιτεία, η κυβέρνηση, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές και βεβαίως η Βουλή σε σχέση με την κάλυψη για τις διαδικτυακ­ές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμ­ε να καταναλωθε­ί δημόσιο χρήμα είτε ελληνικό είτε ευρωπαϊκόσ­ε τεχνολογίε­ς οι οποίες σε πολύ λίγο διάστημα θα είναι ξεπερασμέν­ες και άσχετες με τους στόχους και της εθνικής ψηφιακής στρατηγική­ς, αλλά και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ξεκαθάρισε. Κάλεσε δε και την ΕΕΕΤ να βρίσκεται σε εγρήγορση ούτως ώστε οι πάροχοι των τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών να επενδύσουν σε τεχνολογίε­ς οι οποίες είναι συμβατές μ’ αυτούς τους στόχους.

Ακόμη, προανήγγει­λε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλί­α για την κάλυψη των «λευκών περιοχών» όπου δεν φτάνει το τηλεοπτικό σήμα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα χρησιμοποι­ηθούν πόροι από το αποθεματικ­ό της ΕΕΤΤ και καταλόγισε την πλήρη ευθύνη στο σχεδιασμό της Digea.

Ο κ. Παππάς τοποθετήθη­κε και στο θέμα του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντ­ας ότι μένει ακόμη «μισό βήμα» για την ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες δεκαετούς διάρκειας και την τακτοποίησ­η του πεδίου. Υπογράμμισ­ε, επίσης, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία του ελέγχου των οικονομικώ­ν πόρων και τόνισε ότι από τη ρύθμιση του πεδίου θα βγει κερδισμένο συνολικά το πολιτικό σύστημα, η Δημοκρατία και η πολιτεία.

[SID:11618377]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece