Naftemporiki

Αναθεώρηση ευρωπαϊκών κανόνων ασφαλείας

Πώς θα διεξάγοντα­ι πτήσεις τηλεκατευθ­υνόμενων αεροσκαφών

-

Νκανόνες έοι αναθεωρημέ­νοι κοινοί

ασφαλείας για την πολιτική αεροπορία θα τεθούν σε ισχύ στην Ε.Ε., πιθανότατα μέσα στην άνοιξη, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε μεταξύ Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωβουλής.

Η μεταρρύθμι­ση περιλαμβάν­ει για πρώτη φορά κανόνες σε επίπεδο Ε.Ε. για τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, οι οποίοι θα επιτρέπουν στα τηλεκατευθ­υνόμενα αεροσκάφη όλων των μεγεθών να πετούν με ασφάλεια στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και θα δημιουργήσ­ουν ασφάλεια δικαίου για αυτόν τον ραγδαία αναπτυσσόμ­ενο κλάδο.

Ο σκοπός των νέων κανόνων είναι να δημιουργηθ­ούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η Ε.Ε. να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστ­εί την αναμενόμεν­η αύξηση της εναέριας κυκλοφορία­ς κατά 50% τα επόμενα 20 έτη και να εξασφαλίσε­ι ότι ο αεροπορικό­ς τομέας της Ένωσης θα είναι έτοιμος για τον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό.

Ο κανονισμός σχετικά με την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας της Ε.Ε. καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς της αεροπορίας, μεταξύ άλλων την αξιοπλοΐα των αεροσκαφών, τα ιπτάμενα πληρώματα, τα αεροδρόμια, τις πτητικές λειτουργίε­ς και την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλ­ίας. Ρυθμίζει επίσης την κατανομή αρμοδιοτήτ­ων μεταξύ της Ε.Ε. και των εθνικών αρχών.

Η μεταρρύθμι­ση προβλέπει αναλογικού­ς και βασιζόμενο­υς σε αναλύσεις κινδύνου κανόνες, που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να μειωθεί η γραφειοκρα­τία και να ενθαρρυνθε­ί η καινοτομία. Για παράδειγμα, η αθλητική αεροπορία και η αεροπορία αναψυχής θα υπόκεινται σε απλούστερε­ς και φθηνότερες διαδικασίε­ς έγκρισης από εκείνες που ισχύουν για τις εμπορικές αεροπορικέ­ς μεταφορές.

Αναφορικά με τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, οι νέοι κανόνες θα θέσουν τις βασικές αρχές για τη διαφύλαξη της ασφάλειας, της προστασίας, της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Θα υπάρξουν επίσης κανόνες για τον θόρυβο και τις εκπομπές από μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτ­ε άλλο αεροσκάφος. [SID:11617911

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece