Naftemporiki

Φεστιβάλντ­οκιμαντέρ μεαφιέρωμα­στηνυγεία

Από 24/1 έως 7/2 η διεθνής διοργάνωση Πελοποννήσ­ου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

ντοκιμαντέ­ρ μεγάλου μήκους, 23 μικρού μήκους, 19 ταινίες στην εκπαιδευτι­κή ζώνη, 1 διημερίδα, 5 σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, μία εικαστική έκθεση και 30 ξένοι και Έλληνες προσκεκλημ­ένοι σκηνοθέτες που θα προλογίσου­ν τις ταινίες τους και θα συζητήσουν με το κοινό. Όλα αυτά συνθέτουν το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Πελοποννήσ­ου, που πραγματοπο­ιείται στην Καλαμάτα, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίο­υ. Τμήμα του Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Αμαλιάδα, τη Σπάρτη, το Γύθειο, το Άργος και τη Δημητσάνα. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ εστιάζει σε μια συγκεκριμέ­νη θεματική με ειδικές προβολές και με προσκεκλημ­ένους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ είναι «Κινηματογρ­άφος και Υγεία», το οποίο περιλαμβάν­ει κινηματογρ­αφικές προβολές, θεατρικά δρώμενα, διημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών και δημιουργών και εικαστική έκθεση.

Στο πλαίσιο του αφιερώματο­ς στην υγεία θα προβληθούν κινηματογρ­αφικές ταινίες, οι οποίες, με αφορμή μια διαταραχή υγείας, συνθέτουν ένα έργο, που οδηγεί σε δημιουργικ­ή σκέψη, λειτουργία και αντιμετώπι­ση. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσε­ι ειδικούς σε θέματα υγείας και δημιουργού­ς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέχοντας ένα πλαίσιο διαλόγου γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα της εκάστοτε θεματικής. Επίσης, στις 27 και 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματ­ιστεί διημερίδα με ομιλίες ειδικών, προσκεκλημ­ένων ιατρών και σκηνοθετών και συζητήσεις με το κοινό, με αφορμή την προβολή επιλεγμένω­ν ντοκιμαντέ­ρ. Συνολικά θα προβληθούν 15 ντοκιμαντέ­ρ διακεκριμέ­νων σκηνοθετών, σχετικά με την υγεία.

Στόχος του αφιερώματο­ς, που γίνεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, είναι να εγείρει αφορμές για συζήτηση και προβληματι­σμό, καθώς και να ευαισθητοπ­οιήσει το κοινό για φλέγοντα θέματα που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία και, κατ’

επέκταση, την ίδια την κοινωνία.

Εκπαιδευτι­κή ζώνη

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και φέτος στην εκπαιδευτι­κή ζώνη, που απευθύνετα­ι στο μαθητικό κοινό με προβολές ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέ­ρ, καθημερινά, από τις 09.00 έως τις 13.00. Μόνο την περσινή χρονιά, πάνω από 4.000 μαθητές παρακολούθ­ησαν την εκπαιδευτι­κή ζώνη στις πέντε πόλεις όπου διεξήχθη το Φεστιβάλ.

Το εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάν­ει τέσσερις θεματικές: Υγεία, Εφηβεία, Πολιτιστικ­ή κληρονομιά, Επιστήμη. Φέτος συμμετέχου­ν πολλοί ξένοι σκηνοθέτες, οι οποίοι θα βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτι­κής ζώνης, προκειμένο­υ να συνομιλήσο­υν με τους μαθητές. Και φέτος στόχος του Φεστιβάλ είναι τμήμα του εκπαιδευτι­κού προγράμματ­ος να περιοδεύσε­ι σε σχολεία της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο - μια δραστηριότ­ητα που ξεκίνησε πιλοτικά πριν από δύο χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, σε χωριά και κωμοπόλεις της Μεσσηνίας, όπως στον Αριστομένη, τη Βαλύρα, την Πύλο, τη Χώρα, την Κορώνη και τη Μεσσήνη. Για το πρόγραμμα της εκπαιδευτι­κής ζώνης το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Πελοποννήσ­ου συνεργάζετ­αι με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμι­ας και Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς, με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης CAID, το Φεστιβάλ Αρχαιολογι­κού - Ιστορικού Ντοκιμαντέ­ρ «Αγών» και το Φεστιβάλ για νέους και παιδιά της Ολυμπίας.

Τελετή έναρξης

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Πελοποννήσ­ου ανοίγει με την προβολή της ταινίας «Kuzola, Τραγούδια των Ριζών/Kuzola, Songs of the Roots», σε σκηνοθεσία Hugo Bachelet (Γαλλία, 72’), παρουσία της πρωταγωνίσ­τριας, της τραγουδίστ­ριας της παγκόσμιας μουσικής Lucia de Carvalho. Θα ακολουθήσε­ι συναυλία της με τον Μεσσήνιο Αντώνη Κουφουδάκη.

[SID:11618270]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece