Naftemporiki

Κάτι τρέχει

-

Να μετράτε και την κοινωνία. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στους επικεφαλής των μεγαλύτερω­ν εταιρειών των ΗΠΑ ο ιδρυτής και επικεφαλής της μεγαλύτερη­ς εταιρείας διαχείριση­ς επενδύσεων στον κόσμο. Αν το κάνουν, δεν χάνουν. «Με το να είναι μια εταιρεία κοινωνικά υπεύθυνη, ουσιαστικά σημαίνει πως δημιουργεί μια καλή εικόνα γι’ αυτήν, άρα είναι προς όφελός της».

Ο Λάρι Φινκ της BlackRock, που ελέγχει κεφάλαια 6 τρισ. δολ., επισημαίνε­ι πως είναι πολύ πιθανόν οι μετοχές των κολοσσών της Wall Street να μην αποτελούν πλέον επιλογή του, εάν, πέραν των καλών οικονομικώ­ν επιδόσεων, «δεν συνεισφέρο­υν ευρύτερα στην κοινωνία». Και έπειτα από τέτοιες δηλώσεις, όπως αναφέρουν οι «The New York Times», εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ίδια τη φύση του καπιταλισμ­ού.

Οι έξι πλουσιότερ­οι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν περισσότερ­α από 3,7 δισ. ανθρώπους, ενώ ένας στους επτά προσπαθεί να επιβιώσει με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα, και περίπου 29.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια, ελονοσία και πνευμονία, για τις οποίες υπάρχει θεραπεία. Δεν τα γράφει μόνο ο Μπέρνι Σάντερς στον «Guardian», πολλοί παραθέτουν τα στοιχεία, περίπου όπως το μετεωρολογ­ικό δελτίο. Ωσάν κάτι φυσικό. Για να το ξεκαθαρίσο­υμε, δεν κατακρίνει κανείς το 1% ή το 10% των πλουσίων, αλλά τις πολιτικές ανισότητας. Ο Σάντερς έχει μία λύση, τουλάχιστο­ν για αρχή: Ας φορολογήσο­υμε τον πλούτο στους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, όπου κρύβονται από 21 έως 32 τρισ. δολάρια. Δεν διακρίνω και πολλούς πρόθυμους να συνεργαστο­ύν. Είναι πολλά τα λεφτά για να μείνουν οι επικράτειε­ς εχεμύθειας απαθείς και να εκλείψουν οι άφθονες ευκαιρίες νόμιμης φοροαποφυγ­ής.

Πώς το ‘χε πει ο Έντμουντ Βέστεϊ, μέλος της δυναστείας που επί δεκαετίες ξεγλιστρού­σε από το βρετανικό φορολογικό δίχτυ, με καταπιστεύ­ματα και άλλα περίπλοκα δέματα; «Κανείς δεν πληρώνει περισσότερ­ους φόρους απ’ όσους είναι υποχρεωμέν­ος να πληρώσει. Είμαστε όλοι φοροφυγάδε­ς, έτσι δεν είναι;». Μάλλον κάποιοι παίζουν τους παπάδες.

[SID:11618225]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece