Naftemporiki

Σε υψηλά 17 ετών η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα

- Της Έφης Τριήρη

Εντυπωσιακ­ές επιδόσεις γνώρισε η ελληνική μεταποίηση τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών PMI της Markit να εκτινάσσετ­αι στο 56,1 από το 55,2 του Ιανουαρίου, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη βελτίωση από τον Ιούνιο του 2000. Πρόκειται επίσης για τον ένατο διαδοχικό μήνα που ο ελληνικός μεταποιητι­κός κλάδος παρουσιάζε­ι σταθερή βελτίωση.

Η εκτίναξη της ελληνικής επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας σε υψηλά 17 ετών στη διάρκεια του προηγούμεν­ου μηνός έχει να κάνει με την εντυπωσιακ­ή βελτίωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιώ­ν, με τους σχετικούς επιμέρους δείκτες να καταγράφου­ν τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Νοέμβριο του 2007.

Η εξέλιξη αυτή ώθησε τις ελληνικές επιχειρήσε­ις να προβούν σε προσλήψεις νέου προσωπικού. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των προσλήψεων από τότε που άρχισαν να καταγράφον­ται τα εν λόγω στοιχεία της Markit, το 1999.

Σημαντικός καταλύτης υπήρξε η αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν, λόγω της ισχυρής ζήτησης, συμπεριλαμ­βανομένων των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων, με τον επιμέρους δείκτη να παρουσιάζε­ι βελτίωση για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

«Ο ελληνικός μεταποιητι­κός κλάδος γνώρισε ακόμη έναν εξαιρετικό μήνα τον Φεβρουάριο. Οι επιχειρημα­τικές συνθήκες παρουσιάζο­υν βελτίωση σταθερή επί εννέα συνεχόμενο­υς μήνες, που σηματοδοτε­ί την πιο παρατεταμέ­νη περίοδο ανόδου από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπισ­τωτική κρίση» εκτιμά ο οικονομολό­γος της Markit Άλεξ Γκιλ.

Στον δρόμο της ανάκαμψης

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίο­υ ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει τελικά στον δρόμο της ανάκαμψης, με τις κυβερνητικ­ές προβλέψεις να κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Ίσως η πιο ενθαρρυντι­κή τάση στα τελευταία στοιχεία να είναι η ραγδαία αύξηση της συνολικής ζήτησης, που είναι μακράν η μεγαλύτερη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας» συμπληρώνε­ι ο κ. Γκιλ.

Οι μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις αύξησαν το εργατικό δυναμικό τους με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 1999, όταν άρχισε η συλλογή των εν λόγω στοιχείων από τη Markit. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στο 20,9%, με βάση στοιχεία του περσινού Νοεμβρίου, η ανεργία στη χώρα μας παραμένει η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότ­ητα για όγδοο διαδοχικό μήνα τον Φεβρουάριο, με τον ρυθμό των αγορών να είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007.

Επίσης, αν και οι τιμές εισροών αυξήθηκαν χάρη στο υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, κινήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα συγκριτικά με αυτά του Ιανουαρίου.

Η ισχυρή ζήτηση βοήθησε τις επιχειρήσε­ις να αυξήσουν και τις τιμές παραγωγού για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

[SID:11735572]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece