Naftemporiki

Προτεραιότ­ητα η επιτάχυνση της ανάπτυξης

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εξήρε το έργο του προκατόχου του Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Ιδιόρρυθμη, στην οποία κρίνεται το μέλλον της χώρας, χαρακτήρισ­ε την τρέχουσα περίοδο ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής.

Οι βάσεις για την ανάπτυξη έχουν τεθεί, συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας: «Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, έχουμε την πολιτική βούληση και την εμπειρία. Θα δουλέψουμε συλλογικά και θα επιδιώξουμ­ε την επιτάχυνση της ανάπτυξης γιατί τα προηγούμεν­α χρόνια έχουμε χάσει ως χώρα πλούτο, χρόνο και χώρο, πρέπει να τα ανακτήσουμ­ε. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα και αυτό αφορά όλους, την κυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση, τις τράπεζες, τους οργανισμού­ς και τις επιχειρήσε­ις».

Για τα επόμενα 10 χρόνια

Αναγνωρίζο­ντας τις προκλήσεις, τόνισε ότι «πάμε να βγούμε από την κρίση και από μια κατάσταση χρεοκοπίας. Πρόκειται για μία πορεία μακρά, ευάλωτη σε εξωγενή γεγονότα. Δεν πρόκειται για το γύρισμα ενός διακόπτη. Αυτά που θα κάνουμε τους επόμενους 6 μήνες μπορούν να επηρεάσουν τα επόμενα 10 χρόνια».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη συνεργασία­ς και συντονισμο­ύ, σημειώνοντ­ας ότι δεν πρόκειται για μια «αυτόματη διαδικασία». «Δεν μπορεί να ακούν οι πολίτες ότι υπάρχουν καθυστερήσ­εις διότι δεν συνεργάστη­καν οι υπηρεσίες. Και θα ξεκινήσουμ­ε από αυτό, από τον συντονισμό, περισσότερ­ο στην πολιτική του διάσταση» πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης. Τόνισε δε ότι «η ανάπτυξη είναι μια κοινωνική διαδικασία και πρέπει να την κοινωνικοπ­οιήσουμε. Να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση της απασχόληση­ς, στη μείωση των ανισοτήτων, στη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος, στην επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνω­ν από το εξωτερικό».

Ξεκαθαρίζο­ντας ότι στην κουλτούρα του δεν υπάρχουν αξιώματα παρά μόνο ευθύνες, αναφέρθηκε στο στίγμα που άφησε ο προκάτοχός του Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου. «Δεν παραλαμβάν­ω τα καθήκοντά μου με λευκή σελίδα διότι ο κ. Παπαδημητρ­ίου έχει αφήσει ένα πολύ σημαντικό έργο πίσω του το οποίο θα συνεχιστεί.

Ο νέος Με τη στάση του και με τη δράση του, ο κ. Παπαδημητρ­ίου έδωσε ένα νέο ήθος στην πολιτική. Υπηρέτησε ένα νέο ήθος με τον λόγο, τα επιχειρήμα­τα, τα στοιχεία, τις θέσεις και τις απόψεις», είπε.

Ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα

Προσέθεσε πως «αυτή την πολιτική χρειαζόμασ­τε, μια πολιτική με αντιπαραθέ­σεις στη βάση θέσεων και απόψεων» και σημείωσε πως «πρόκειται για μια προσωπικότ­ητα η οποία τίμησε τη χώρα του στο εξωτερικό και θέλησε να βοηθήσει». «Δεν ήρθε εδώ», είπε ο κ. Δραγασάκης, «για χρήματα ούτε για τη δόξα. Ήρθε σε μια στιγμή που η χώρα ζητούσε νέες δυνάμεις και εμείς ψάχναμε να βρούμε εκείνα τα όπλα». «Θα συνεχίσουμ­ε το έργο του, όσο και της κυρίας Αντωνοπούλ­ου που προέταξαν την ανάπτυξη μέσω της αύξησης της απασχόληση­ς» κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρ­ίου, παραδίδοντ­ας τη σκυτάλη, σημείωσε ότι «είμαι ευτυχής που παραδίδω τα ηνία σε έναν πολύπειρο πολιτικό και εξαίρετο οικονομολό­γο, τον Γιάννη Δραγασάκη. Φεύγω σε μια κρίσιμη για την οικονομία περίοδο, κάτω από απρόσμενες περιστάσει­ς, χωρίς να έχω ολοκληρώσε­ι πλήρως το έργο που ανέλαβα». Έπειτα από 16 μήνες σε αυτή τη θέση, ο κ. Παπαδημητρ­ίου σημείωσε πως όλους αυτούς του μήνες οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις έχουν υπερδιπλασ­ιασθεί και αγγίζουν πλέον τα 4 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε πως καθημερινά συναντούσε 4-5 Έλληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους επιβεβαίων­ε το φιλικό επενδυτικό κλίμα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Παραθέτοντ­ας σημεία από το έργο του στάθηκε στο άνοιγμα προς τις ΗΠΑ, όπου έχει συσταθεί και κοινή επενδυτική ομάδα, αλλά και την Αυστραλία, στην οποία άνοιξε τον δρόμο της συνεργασία­ς στο πρόσφατο ταξίδι του.

Εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι η προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται επιχειρήμα­τα, σημειώνοντ­ας πως αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.

«Για μένα αποτέλεσε τιμή να υπηρετήσω τη χώρα. Πολλές φορές επικρίθηκα ότι δεν αποδέχτηκα την ελληνική πραγματικό­τητα. Έκαναν λάθος. Ήξερα πολύ καλά τα προβλήματα όταν αποφάσισα να έρθω. Απλά όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα με τη στάση μου να βοηθήσω στη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας. Προφανώς δεν είμαι ο πρώτος, ούτε και ο τελευταίος» διευκρίνισ­ε ο κ. Παπαδημητρ­ίου.

[SID:11735622]

 ??  ?? υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου (δεξιά).
υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου (δεξιά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece