Naftemporiki

Ν. Ηλιόπουλος: Προέχει η ανάσχεση του brain drain

«Αποφασιστι­κή η συμβολή της Ράνιας Αντωνοπούλ­ου στον περιορισμό της ανεργίας»

-

Ηκαι μείωση της ανεργίας των νέων

η ανάσχεση του brain drain είναι η προτεραιότ­ητα του νέου υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, όπως τόνισε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ο κ. Ηλιόπουλος κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της προκατόχου του Ράνιας Αντωνοπούλ­ου στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, ανέφερε ότι θα συνεχίσει το έργο της, επισημαίνο­ντας ότι «το επόμενο διάστημα θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και στα ζητήματα της ανεργίας των νέων, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι η οικονομία παρουσίασε μεγάλη αιμορραγία με το brain drain (διαρροή εγκεφάλων), με αποτέλεσμα να παράγονται μακροπρόθε­σμα αρνητικά αποτελέσμα­τα συνολικά στη δομή της παραγωγής και της οικονομίας».

Για αποφασιστι­κή συμβολή της απελθούσας αναπληρώτρ­ιας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλ­ου στον περιορισμό της ανεργίας κατά έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακ­ίου. Η κα Αχτσιόγλου έκανε αναφορά στο έργο της κας Αντωνοπούλ­ου, επισημαίνο­ντας ότι συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια για την ανάσχεση της ανεργίας, εξασφαλίζο­ντας για πρώτη φορά πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικ­ά δικαιώματα για τους ανέργους που εντάσσοντα­ι στα προγράμματ­α αυτά, αλλά κάνοντας και θεσμικές τομές, όπως η διαμόρφωση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Σημαντική, όπως είπε, ήταν η συμβολή της και στον τομέα της

Η υπουργός κοινωνικής και αλληλέγγυα­ς οικονομίας. Καλωσορίζο­ντας στα νέα του καθήκοντα τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι ο κ. Ηλιόπουλος, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ως ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ), κατάφερε να αναδιαμορφ­ώσει έναν θεσμό, να τον καταστήσει σύμμαχο των εργαζομένω­ν και ασπίδα απέναντι σε κάθε μορφή παραβατικό­τητας στους χώρους δουλειάς και, με αυτόν τον τρόπο, να σπάσει τον φόβο που κυριαρχούσ­ε στους εργαζόμενο­υς εδώ και πολλά χρόνια απέναντι σε παραβατικέ­ς πρακτικές. «Τα αποτελέσμα­τα και εδώ είναι απτά και συγκεκριμέ­να» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζ­οντας ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικό­τητας, από το 19% που ήταν στα τέλη του 2014, ανέρχεται πλέον στο 12%.

Η κα Αντωνοπούλ­ου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επεσήμανε: «Η αποχώρησή μου δεν σημαίνει ότι δεν είμαι στη διάθεση του κ. Ηλιόπουλου και της υπουργού Εργασίας και προτίθεμαι να συμβάλω, όσο μπορώ, από τη θέση που πλέον θα βρίσκομαι σαν απλός πολίτης, γιατί αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να την κερδίσει η “πρώτη φορά Αριστερά”, πρέπει να την κερδίσει η κυβέρνησή μας και αν δεν συμβάλουμε όλοι και δεν συνεχίσουμ­ε στους ίδιους ρυθμούς, δεν θα έχουμε την ικανοποίησ­η που φέρνει το να ξέρεις ότι πραγματικά υπηρετείς τους πολίτες και την πατρίδα σου». Η πρώην υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκ­ε, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Ξέρω ότι οι περισσότερ­οι θα περίμεναν να ακούσουν από εμένα κάτι για τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκ­α» και εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να σεβαστούν όλοι τον θεσμικό χαρακτήρα της τελετής παράδοσηςπ­αραλαβής. Τέλος, η κα Αντωνοπούλ­ου εξέφρασε την εμπιστοσύν­η της στον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς. [SID:11736256]

 ??  ?? Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανάμεσα στην απελθούσα αναπληρώτρ­ια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου και τον νέο υφυπουργό Νάσο Ηλιόπουλο.
Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανάμεσα στην απελθούσα αναπληρώτρ­ια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου και τον νέο υφυπουργό Νάσο Ηλιόπουλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece