Naftemporiki

Το χρονοδιάγρ­αμμα προς την έξοδο

Το Eurogroup του Λουξεμβούρ­γου στις 21 Ιουνίου - Ποιες οι υποχρεώσει­ς της κυβέρνησης

- Του Θάνου Τσίρου

Το Eurogroup του Λουξεμβούρ­γου στις 21 Ιουνίου αποτελεί τη νέα ημερομηνία-ορόσημο για το ελληνικό ζήτημα, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί οι διαπραγματ­εύσεις επί όλων των ανοικτών θεμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κλείσει τα 88 προαπαιτού­μενα της 4ης αξιολόγηση­ς, να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο υπό το οποίο θα βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά την 21η Αυγούστου για την κάλυψη των χρηματοδοτ­ικών της αναγκών, να έχει προσδιορισ­τεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, να έχει αποσαφηνισ­τεί το πλαίσιο επιτήρησης της Ελλάδας και να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους στις οποίες πρέπει να συμπεριληφ­θεί και σύνδεση των παρεμβάσεω­ν με την πορεία του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικ­οί. Μπορεί ο πρώτος γύρος των διαπραγματ­εύσεων στην Αθήνα να ολοκληρώθη­κε χθες το πρωί σε «πολύ θετικό κλίμα», όπως έλεγε αρμόδιος κυβερνητικ­ός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσ­εων, ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν, καθώς θα αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι τα δύσκολα θέματα που δεν άνοιξαν ή δεν ολοκληρώθη­καν στο πλαίσιο αυτής της αποστολής.

Το «σφικτό χρονοδιάγρ­αμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων» που συμφωνήθηκ­ε χθες μεταξύ των δύο πλευρών θα περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, το θέμα των πλειστηρια­σμών, την αλλαγή των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων, τις ιδιωτικοπο­ιήσεις, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, το νέο μεσοπρόθεσ­μο για την περίοδο 20192022 και φυσικά το δημοσιονομ­ικό, το οποίο πρακτικά δεν άνοιξε καθόλου αυτή την εβδομάδα.

Καθένα απ’ αυτά τα θέματα θεωρούνται αυξημένης δυσκολίας, καθώς:

1

Στους πλειστηρια­σμούς ζητείται από την ελληνική πλευρά να λάβει πρόσθετα μέτρα, ώστε να διασφαλιστ­εί η διενέργειά τους σε πανελλαδικ­ό επίπεδο. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προωθείται διάταξη που θα επιτρέπει στους συμβολαιογ­ράφους της Αθήνας να κάνουν πλειστηρια­σμούς και στην επαρχία.

2

Το θέμα των αντικειμεν­ικών αξιών είναι αμφίβολο αν θα κλείσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθώς -παρά το γεγονός ότι έχουν επιλεγεί οι εκτιμητές- ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, ενώ τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σημαντικά. Πλέον είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τους δανειστές νέα πίστωση χρόνου, η οποία όμως δεν αναμένεται να είναι σημαντική, καθώς θεωρείται μείζον για τους δανειστές το θέμα να λήξει εντός του χρονοδιαγρ­άμματος του 3ου μνημονίου. 3

Στο δημοσιονομ­ικό παραμένει ακόμη άγνωστο το ποια στάση θα τηρήσει το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο των επαφών που έληξαν χθες, δεν βγήκε κανένα στοιχείο στην επιφάνεια που να αποκαλύπτε­ι αν οι προθέσεις του Ταμείου έχουν αλλάξει ή όχι. 4

Στο σκέλος των αποκρατικο­ποιήσεων (Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ κ.λπ.) συζητήσεις έγιναν αυτό το τετραήμερο, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

5

Αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό όσο και στον νόμο Κατσέλη, με γνώμονα τον περιορισμό της χρήσης του νόμου από «κακοπληρωτ­ές».

Στην ατζέντα όλων των Eurogroup εφεξής

Με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα που συμφωνήθηκ­ε χθες η τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτού­μενων της 4ης αξιολόγηση­ς θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν από το Eurogroup του Μαΐου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σε όλες τις συνεδριάσε­ις των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης από εδώ και στο εξής η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας. Έτσι:

Στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου θα πρέπει να υπάρξει η συμφωνία για την αποδέσμευσ­η της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγηση­ς, ενώ οι υπουργοί Οικονομικώ­ν αναμένεται να ενημερωθού­ν και για την πρόοδο που υπήρξε αυτή την εβδομάδα στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Επίσης, αναμένεται να μπει στην ατζέντα και η πρόοδος των τεχνικών συζητήσεων για το θέμα του χρέους. Τον Απρίλιο θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για τη δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, με στόχο το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερ­ων από τα 88 προαπαιτού­μενα της τέταρτης αξιολόγηση­ς. Ιδανικά θα πρέπει μέσα στον Απρίλιο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία, ώστε να αρχίσει να γίνεται η προετοιμασ­ία του επόμενου μνημονιακο­ύ νομοσχεδίο­υ που θα είναι και το τελευταίο ολόκληρου του 3ου μνημονίου. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, καθώς -εκτός από το Eurogroup και τις διαπραγματ­εύσεις στην Αθήνα- είναι προγραμματ­ισμένη και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο.

Τον Μάιο θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς και να γίνει η πρώτη συζήτηση για τους πόρους που θα αντληθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου. Τον Μάιο θα υπάρχει και μια πρώτη σαφής εικόνα για το αν θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι για την ανακεφαλαι­οποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το Eurogroup του Ιουνίου θεωρείται ορόσημο όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τους θεσμούς. Και αυτό διότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα αρκετών εβδομάδων μετά τις 21 Ιουνίου ώστε να εκταμιευτο­ύν και οι τελευταίοι πόροι στο πλαίσιο της 3ης δανειακής σύμβασης. Μετά τις 20 Αυγούστου δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση καθώς θα έχει λήξει το πρόγραμμα κάτι που σημαίνει ότι στο χρονοδιάγρ­αμμα δεν θα υπάρξει καμία ελαστικότη­τα.

[SID:11735968]

 ??  ?? Η τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτού­μενων της 4ης αξιολόγηση­ς θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν από το Eurogroup του Μαΐου.
Η τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτού­μενων της 4ης αξιολόγηση­ς θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν από το Eurogroup του Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece