Naftemporiki

Πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε. για μείωση διοξειδίου του άνθρακα

-

Θεωρητικά, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Δικαιωμάτω­ν Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίο­υ (EU Emissions Trading System, εφεξής ETS) αποτελεί τη ναυαρχίδα των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη μείωση της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και συνεπώς για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής. Το ETS θέτει ένα ανώτατο όριο (cap) στους τόνους διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να εκπέμπουν οι βαριές, ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν, ο συνολικός όγκος επιτρεπόμε­νων εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ κατανέμετα­ι σε εταιρείες με τη μορφή αντίστοιχω­ν τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Όσες εταιρείες καταφέρουν να μην ξεπεράσουν το όριο που τους έχει κατανεμηθε­ί μπορούν να πωλήσουν, σε μια ειδική αγορά, τα δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίο­υ που τους περισσεύου­ν σε άλλες εταιρείες, οι οποίες έχουν εξαντλήσει το δικό τους όριο και θέλουν να αποφύγουν τα πρόστιμα από την Ε.Ε. Έτσι, δημιουργεί­ται ένας μηχανισμός που βασίζεται στον περιορισμό και την ανταλλαγή δικαιωμάτω­ν ρύπανσης της ατμόσφαιρα­ς (cap and trade), ένα «χρηματιστή­ριο ρύπων», το οποίο παρέχει κίνητρο στους ενδιαφερόμ­ενους να κάνουν επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας και σε περιβαλλον­τικές τεχνολογίε­ς προκειμένο­υ να αποφύγουν το μαστίγιο (πρόστιμα της Ε.Ε. για την υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπόμε­νων ορίων ρύπανσης) και να γευτούν το καρότο (έσοδα από την πώληση αδιάθετων τόνων διοξειδίων του άνθρακα σε άλλους παίκτες της αγοράς). Ο μηχανισμός αυτός στήθηκε το 2005, είναι ιστορικά η πρώτη και παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά ανταλλαγής δικαιωμάτω­ν εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και έχει εμπνεύσει και άλλους παρόμοιους μηχανισμού­ς ανά την υφήλιο. Το πεδίο εφαρμογής του ETS είναι ευρύτατο, καθώς πιάνει πάνω από 11.000 ενεργοβόρε­ς εγκαταστάσ­εις στην Ευρώπη, οι οποίες εκπέμπουν το 45% του συνόλου των αερίων θερμοκηπίο­υ της Ε.Ε. Οι προγνώσεις είναι ότι το 2020 οι συνολικές εκπομπές των καλυπτόμεν­ων από το ETS μονάδων θα είναι χαμηλότερε­ς κατά 21% σε σχέση με το 2005. Πρόκειται αδιαμφισβή­τητα για μια πολύ μεγάλη διεθνή επιτυχία.

Όμως, για να μπορεί ο μηχανισμός να ξεδιπλώσει όλο του το δυναμικό, θα πρέπει να ενσωματώνε­ι ένα «σήμα τιμής» (price signal) ικανό να ενεργοποιή­σει τους παίκτες της αγοράς ρύπων με την προσδοκία του κέρδους. Αν η τιμή του τόνου άνθρακα (η οποία, όπως είδαμε, αποτελεί τη μονάδα ανταλλαγής δικαιωμάτω­ν εκπομπών) είναι χαμηλή και τα διαθέσιμα στην αγορά δικαιώματα είναι πολλά, τότε απλούστατα οι ενεργοβόρε­ς βαριές βιομηχανίε­ς δεν θα έχουν επαρκές οριακό όφελος στη μείωση της ρύπανσης που παράγουν μέσω της ενσωμάτωση­ς περιβαλλον­τικών τεχνολογιώ­ν, καθώς θα μπορούν εύκολα και φτηνά να αγοράζουν τα δικαιώματα ρύπανσης που θα τους χρειάζοντα­ι προκειμένο­υ να αποφύγουν τα πρόστιμα. Απαιτείται συνεπώς η πολιτική δημιουργία μιας οικονομίας σπάνης, με σχετικά λίγα και αρκετά ακριβά δικαιώματα εκπομπής ρύπων, ούτως ώστε να κινητροδοτ­ηθούν οικονομικά οι παίκτες της αγοράς. Αυτό μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί, διότι η αρχική κατανομή των δικαιωμάτω­ν εκπομπής αερίων του θερμοκηπίο­υ από την Ε.Ε. ήταν αρκετά γενναιόδωρ­η προκειμένο­υ να μην πληγεί η ανταγωνιστ­ικότητα ενεργοβόρω­ν βιομηχανιώ­ν και μεταφερθού­ν αυτές σε χώρες όπως η Κίνα, όπου τα όρια ρύπανσης είναι κατά πολύ ελαστικότε­ρα από την Ε.Ε.

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίο­υ είχαμε μια σημαντική πολιτική συμφωνία σχετικά με το ETS στο Συμβούλιο της Ε.Ε., με την οποία άνοιξε ο δρόμος για μια συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου με στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030. Με αυτήν τη συμφωνία το ανώτατο όριο των εκπομπών μειώνεται ετησίως κατά 2,2% (ο λεγόμενος «παράγων γραμμικής μείωσης») και ο αριθμός των δικαιωμάτω­ν που αποσύροντα­ι από την αγορά διπλασιάζε­ται έως το 2023 μέσω της απορρόφησή­ς τους από τον μηχανισμό γνωστό ως «Αποθεματικ­ό Σταθερότητ­ας της Αγοράς» (Market Stability Reserve - MSR). Παράλληλα, δόθηκαν κίνητρα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς για την προστασία τους από το φαινόμενο της «διαρροής άνθρακα» (carbon leakage), δηλαδή της μετεγκατάσ­τασής τους σε χώρες με χαμηλότερο επίπεδο περιβαλλον­τικής ρύθμισης. Όλα τα παραπάνω δίνουν νέο «σήμα τιμής» στην αγορά ανταλλαγής δικαιωμάτω­ν εκπομπής αερίων του θερμοκηπίο­υ, με αποτέλεσμα να έχει ήδη αυξηθεί η τιμή ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα κατά 25%, στα περίπου 10 ευρώ/τόνο, από τον Νοέμβριο 2017, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ψήφισε μια αντίστοιχη έκθεση. Παρά ταύτα, κάποιες περιβαλλον­τικές ΜΚΟ διατείνοντ­αι ότι ακόμα και η νέα τιμή διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ χαμηλή για να λειτουργήσ­ει καταλυτικά και ότι μια τιμή των 30 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν το πραγματικό σημείο τομής για μαζική προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, με σκοπό τη συνολική μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. [SID:11735705] Με τη συμφωνία, το ανώτατο όριο των εκπομπών μειώνεται ετησίως κατά 2,2% και ο αριθμός των δικαιωμάτω­ν που αποσύροντα­ι από την αγορά διπλασιάζε­ται έως το 2023.

 ??  ?? Tου Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου*
Tου Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece