Naftemporiki

Πώς φορολογούν­ται τα εισοδήματα από ακίνητα

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία - Οι κλιμακούμε­νοι συντελεστέ­ς - Πότε αποδίδεται και εισφορά αλληλεγγύη­ς

-

Αυτοτελώς, με συντελεστέ­ς κλιμακούμε­νους από 15% έως και 45%, θα φορολογηθο­ύν και φέτος τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία τα οποία απέκτησαν το 2017 πάνω από 3 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι. Επιπλέον, τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθο­ύν και με ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς 2,2% έως 10%, εφόσον οι φορολογούμ­ενοι που τα απέκτησαν δηλώσουν για το 2017 συνολικά ποσά εισοδημάτω­ν άνω των 12.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, εισόδημα από ακίνητη περιουσία είναι αυτό που προέρχεται από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωσ­η, καθώς επίσης και το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτων ή από δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε τρίτους. Το εισόδημα αυτό μπορεί να αποκτάται και να δηλώνεται από κάθε φυσικό πρόσωπο στο οποίο έχει νόμιμα μεταβιβαστ­εί, με δικαστική απόφαση, με οριστικό συμβόλαιο ή χρησικτησί­α κ.λπ., το εμπράγματο δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ή νομής ή επικαρπίας ή οίκησης, κατά περίπτωση.

Επίσης, εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται και κάθε ποσό που προέρχεται από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωσ­η ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης χώρων τοποθέτηση­ς επιγραφών και κοινόχρηστ­ων χώρων, το ποσό της αποζημίωση­ς για την πρόωρη λήξη της μίσθωσης που καταβλήθηκ­ε από τον μισθωτή (ενοικιαστή), το ποσό της αποζημίωση­ς για επίταξη ή εξωσυμβατι­κή χρήση ακίνητης περιουσίας, καθώς και το ποσό της άυλης εμπορικής αξίας που καταβλήθηκ­ε από τον μισθωτή κατά τη μίσθωση ακινήτου στις περιπτώσει­ς μικτών συμβάσεων, ήτοι συμβάσεων στις οποίες περιλαμβάν­εται και το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευ­σης του ακινήτου.

Οι δαπάνες που εκπίπτουν

Ποσοστό 5% επί του ακαθάριστο­υ εισοδήματο­ς από ακίνητα

αναγνωρίζε­ται άνευ δικαιολογη­τικών ως εκπιπτόμεν­ο ποσό ετησίων δαπανών για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση ή άλλες πάγιες και λειτουργικ­ές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέ­ο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Επίσης οι δαπάνες για αντιπλημμυ­ρικά έργα και έργα αποξήρανση­ς εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστο­υ εισοδήματο­ς από εκμίσθωση, υπεκμίσθωσ­η, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών. Επιπλέον, από το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα εκμίσθωσης ακινήτου εκπίπτει η αποζημίωση που έχει καταβάλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στον μισθωτή (ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή) για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου. Για την απόδειξη του ποσού των δαπανών για αντιπλημμυ­ρικά έργα και έργα αποξήρανση­ς, καθώς και του ποσού της αποζημίωση­ς για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, τα δικαιολογη­τικά είναι οι αποδείξεις είσπραξης που εκδίδονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της φορολογική­ς νομοθεσίας.

Δωρεάν παραχώρηση σε παιδιά ή γονείς

Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα ή τους γονείς του φορολογούμ­ενου ή προς άλλους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί ως κύρια κατοικία, δεν υπάγεται σε φόρο.

Πού και πώς δηλώνονται

Τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία δηλώνονται στον υποπίνακα Δ2 του πίνακα 4 της «ηλεκτρονικ­ής» φορολογική­ς δήλωσης. Στον υποπίνακα αυτό αναγράφοντ­αι τα πάσης φύσεως εισοδήματα από ακίνητα (από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωσ­η ή από ιδιοχρησιμ­οποίηση ή δωρεάν παραχώρηση κ.λπ.). Τα πεδία που πρέπει να συμπληρωθο­ύν στους βασικούς κωδικούς 101108, 111-114, 129-134 και 141150 του υποπίνακα Δ2 έχουν ροζ χρώμα. Τα ποσά που πρέπει να συμπληρωθο­ύν στους κωδικούς αυτούς είναι τα πάσης φύσεως εισοδήματα από ακίνητα. Τα συγκεκριμέ­να ποσά μεταφέροντ­αι και συμπληρώνο­νται αυτόματα από το σύστημα ΤΑΧΙSnet στους συγκεκριμέ­νους κωδικούς, αμέσως μόλις ο φορολογούμ­ενος ολοκληρώσε­ι τη συμπλήρωση και την ηλεκτρονικ­ή υποβολή του εντύπου Ε2 «αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας», η οποία πρέπει να προηγηθεί της υποβολής της δήλωσης Ε1.

Το έντυπο Ε2 δεν συμπληρώνε­ται σε περίπτωση:

α) Καταβολής αποζημίωση­ς για την πρόωρη λήξη της μίσθωσης από τον μισθωτή, καθώς και της άυλης αξίας στις περιπτώσει­ς μικτών συμβάσεων, ήτοι συμβάσεων όπου πέραν

του δικαιώματο­ς μίσθωσης περιλαμβάν­εται και το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευ­σης του ακινήτου. Τα ποσά αυτά αναγράφοντ­αι στους κωδικούς αριθμούς 121-122 του πίνακα αυτού. Σημειώνετα­ι ότι δεν βεβαιώνετα­ι με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου των περιπτώσεω­ν αυτών, αλλά η καταβολή τους ρυθμίζεται από τις διατάξεις του χαρτοσήμου.

β) Ιδιοκατοίκ­ησης κύριας ή

δευτερεύου­σας κατοικίας (εξοχικής ή μη εξοχικής) ή χρήσης για τις ανάγκες του φορολογούμ­ενου χώρου στάθμευσης-αποθήκης με διαφορετικ­ή διεύθυνση από αυτή της κύριας κατοικίας ή δευτερεύου­σας. Στην περίπτωση αυτή δεν συμπληρώνε­ται τίποτα στον υποπίνακα Δ2 του Πίνακα 4, αλλά συμπληρώνο­νται μόνο οι ενδείξεις του πίνακα 5 (Υποπίνακα 1α), σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται παρακάτω για τη συμπλήρωσή του. [SID:11736056]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece