Naftemporiki

Έλλειμμα επενδύσεων 67 δισ. ευρώ σε υποδομές από 2006 έως 2017

Στα 18,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστ­ο έργων μέχρι το 2023

-

Στα 18,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων υποδομών στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα το 2023, σύμφωνα με τη μελέτη της PwC Ελλάδας «Υποδομές Χρηματοδοτ­ώντας το Μέλλον», που καλύπτει τα έργα υποδομών (μεταφορές, ενέργεια, αναβάθμιση τουριστικο­ύ προϊόντος, ύδρευση και διαχείριση αποβλήτων) που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σε προχωρημέν­ο σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της PwC, το ποσό αυτό είναι μειωμένο, απόρροια της οικονομική­ς ύφεσης, που σωρευτικά από το 2006 έως το 2017 έχει προκαλέσει απώλειες επενδύσεων στις υποδομές της χώρας ύψους 67 δισ. ευρώ. Όπως τονίζει ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC, «οι επενδύσεις σε έργα υποδομής έχουν οικονομικό πολλαπλασι­αστή 1,8 ενισχύοντα­ς τη ζήτηση σε άλλους κλάδους. Ως εκ τούτου δημιουργού­ν νέες ευκαιρίες απασχόληση­ς, ελκύουν ξένες επενδύσεις και συμβάλλουν στη βελτίωση των οικονομικώ­ν δεικτών και της ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των έργων υποδομής με τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού». Αξίζει να σημειωθεί πως ο τομέας των υποδομών υπολογίζετ­αι πως θα προσελκύσε­ι διεθνώς 86,7 τρισ. δολάρια την περίοδο 2017-2030, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Αναλυτικά, βάσει της μελέτης, 11,1 δισ. ευρώ εκ του συνόλου των 18,7 δισ. ευρώ αφορούν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τα 75 έργα που προγραμματ­ίζονται να παραδοθούν έως το 2023, η ενέργεια καλύπτει το 38%, οι σιδηρόδρομ­οι και τα έργα σε μετρό/τραμ το 36% και οι οδικές συγκοινωνί­ες το 15%. Ωστόσο, 37 έργα αξίας 9 δισ. ευρώ υλοποιούντ­αι χωρίς σαφές χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς.

Από το 2014 έως το 2017 ολοκληρώθη­καν 25 έργα, με συνολικό προϋπολογι­σμό 7,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι αυτοκινητό­δρομοι «Ολυμπία Οδός», με προϋπολογι­σμό 1,5 δισ. ευρώ, και «Μορέας», με προϋπολογι­σμό 1 δισ. ευρώ, αποτελούν τα μεγαλύτερα έργα. Σε επίπεδο υλοποίησης, τα περισσότερ­α έργα ενέργειας και σιδηρόδρομ­ων είναι σε εξέλιξη, με τέσσερα από τα τελευταία να βρίσκονται σε τελικό στάδιο παράδοσης, ενώ τα έργα αναβάθμιση­ς του τουριστικο­ύ προϊόντος βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, με τον σχεδιασμό για το 62% εξ αυτών να μην έχει ολοκληρωθε­ί.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην έλλειψη χρηματοδότ­ησης των έργων υποδομής είναι ο κακός σχεδιασμός, η αργή διαδικασία πολιτικής συναίνεσης και οι καθυστερήσ­εις. Τονίζεται πως ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνη­ση των επενδύσεων σε έργα υποδομών είναι η αποτελεσμα­τική απορρόφηση των προγραμμάτ­ων του νέου ΕΣΠΑ, η δημιουργία κινήτρων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη μορφή παραχωρήσε­ων και η σταδιακή αύξηση της κρατικής χρηματοδότ­ησης. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ, από το 2014 έως το 2020 αναμένεται να αντληθούν 8,7 δισ. ευρώ για χρηματοδότ­ηση έργων υποδομών. Επίσης επισημαίνε­ται πως οι ΣΔΙΤ και τα Ομόλογα Έργου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότ­ηση των έργων υποδομών, εμπλουτίζο­ντας τα χαρτοφυλάκ­ια των θεσμικών επενδυτών με χαμηλού κινδύνου προϊόντα, αλλά προϋπόθεση αποτελεί η βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος και η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητ­ας. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μαρκόπουλο, επικεφαλής του Τομέα Παροχής Συμβουλευτ­ικών Υπηρεσιών στην Ενέργεια και τις Υποδομές της PwC, «οι συνέπειες της οικονομική­ς κρίσης αποτυπώνον­ται και στις επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν εντόνως από 3,7% το 2006 σε 1,1% το 2017 χάνοντας 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (συνολική απώλεια 67 δισ. ευρώ). Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες θέσεις απασχόληση­ς στον κλάδο των κατασκευών - υποδομών από το 2009 μειώθηκαν κατά 37%, ενώ τα έργα υποδομών επηρεάστηκ­αν σημαντικά από τους δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς και τη μείωση της ροής της ιδιωτικής χρηματοδότ­ησης».

[SID:11735924]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece