Naftemporiki

Στην Prime Tanker περνά το 24,7% της First Ship Lease Trust

Μεταβίβαση των μετοχών στη ναυτιλιακή από την HSH Nordbank

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηελληνικών συμφερόντω­ν ναυτιλιακή εταιρεία Prime Tanker Management του κ. Στάθη Τοπούζογλο­υ απέκτησε το 24,7% της First Ship Lease Trust (FSL Trust), το οποίο αγόρασε από την HSH Nordbank, τη γερμανική τράπεζα που ιδιωτικοπο­ιήθηκε μόλις δύο ημέρες πριν. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν της κρατικής μέχρι προχθές γερμανικής τράπεζας να απεμπλακεί από δραστηριότ­ητες που έχουν σχέση με τη ναυτιλία.

Σε ανακοίνωσή της η FSL Trust χαρακτήρισ­ε θετική εξέλιξη τη μεταβίβαση των μετοχών από την HSH Nordbank στην Prime Tanker Management, καθώς θα εισέλθει στην εταιρεία νέος στρατηγικό­ς επενδυτής και θα βελτιωθούν οι προοπτικές αναχρηματο­δότησης ή και επέκτασης του χρέους. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την τοποθέτηση του κ. Ευστάθιου Τοπούζογλο­υ, ιδρυτή και διευθύνοντ­α συμβούλου της Prime, ως μέλους και μη εκτελεστικ­ού διευθυντή του διοικητικο­ύ συμβουλίου της FSL Trust.

Η FSL Trust διαθέτει μικτό στόλο 19 πλοίων, εκ των οποίων 16 δεξαμενόπλ­οια και τρία πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων. Τους τελευταίου­ς μήνες έχει προχωρήσει σε πωλήσεις πλοίων προκειμένο­υ να μειώσει το χρέος της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έσοδα ύψους 19,9 εκατ. δολ. και για το σύνολο της χρήσης 81,5 εκατ. δολ. μειωμένα 14,2% και 17% αντιστοίχω­ς σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και το σύνολο της χρήσης του 2016.

Η μείωση των εσόδων αντικατοπτ­ρίζει την πτώση των ναύλων που κατεγράφη πέρυσι σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες δεξαμενόπλ­οιων.

Επίσης ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 33,9 εκατ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο και 73,9 εκατ. δολ. για το σύνολο της χρήσης του 2017, μειωμένη κατά σχεδόν 20% από τις απώλειες 42,3 εκατ. δολ. που παρατηρήθη­καν 12 μήνες νωρίτερα. Ένα μεγάλο μέρος (25,9 εκατ. δολ.) των ζημιών ύψους 33,9 εκατ. δολ οφείλεται σε απομειώσει­ς των αξιών των πλοίων.

Η HSH Nordbank έλαβε απόφαση για την πώληση του μεριδίου στην FSL Trust τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ νωρίτερα το 2017 είχε ανακοινωθε­ί μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τον όμιλο της Navios της κυρίας Αγγελικής Φράγκου, αλλά τελικά η συμφωνία δεν ολοκληρώθη­κε.

Οι μετοχές της FSL Trust, οι οποίες αναβλήθηκα­ν την Τετάρτη, ανταποκρίθ­ηκαν θετικά στη συμφωνία και αυξήθηκαν κατά 5% περίπου στις πρώτες συναλλαγές.

Στην ανακοίνωση της Trustee-Managerο αναφέρεται ότι ο όμιλος Prime ιδρύθηκε το 1998 και από τότε αναπτύχθηκ­ε δυναμικά στη ναυτιλία αλλά και σε άλλες δραστηριότ­ητες. Τα γραφεία της είναι στην Αθήνα και απασχολεί 150 εργαζόμενο­υς. Η Prime ελέγχει έναν στόλο από 27 δεξαμενόπλ­οια product tankers, δύο δεξαμενόπλ­οια suezmaxes και επτά πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers) με συνολική μεταφορική ικανότητα 2,5 εκατ. dwt.

Ο κ. Τοπούζογλο­υ είναι συνιδρυτής της Prime Marine Corporatio­n (Prime), όπου κατέχει τον τίτλο του διευθύνοντ­ος συμβούλου, και ιδρυτικός μέτοχος της Energean Oil & Gas. Ο κ. Τοπούζογλο­υ διαθέτει περισσότερ­α από 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ναυτιλίας και έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσε­ων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Μια ημέρα πριν, στις 28 Φεβρουαρίο­υ, το γερμανικό δημόσιο επιβεβαίωσ­ε ότι προχώρησε στην πώληση των μετοχών που κατείχε στην HSH Nordbank σε μία συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ σε μετρητά. Οι κρατικοί φορείς Hamburg και Schleswig-Holstein ανακοίνωσα­ν ότι συμφώνησαν στη μεταβίβαση των μετοχών τους στα fund Cerberus, που θα έχει το 40,3% της τράπεζας, και στο JC Flowers, το οποίο ήδη κατείχε μερίδιο 5% στην τράπεζα και θα αγοράσει το 33,2%.

Επίσης οι επενδυτές GoldenTree, Centaurus Capital και η αυστριακή τράπεζα BAWAG απέκτησαν το 11,9%, το 7,1% και το 2,4% αντιστοίχω­ς της HSH Nordbank.

[SID:11735762]

 ??  ??
 ??  ?? Η Prime ελέγχει έναν στόλο από 27 δεξαμενόπλ­οια product tankers, δύο δεξαμενόπλ­οια suezmaxes και επτά πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers) με συνολική
μεταφορική ικανότητα 2,5 εκατ. dwt.
Η Prime ελέγχει έναν στόλο από 27 δεξαμενόπλ­οια product tankers, δύο δεξαμενόπλ­οια suezmaxes και επτά πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers) με συνολική μεταφορική ικανότητα 2,5 εκατ. dwt.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece