Naftemporiki

Σωτήρια η αλλαγή χρήσης στα ξύλινα αλιευτικά

Ο σύνδεσμος προτείνει τη μετατροπή σε αναψυχής για τη διάσωσή τους

-

Απου ποφέρει καρπούς η πίεση

έχει ασκήσει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακ­ών Σκαφών προκειμένο­υ να σταματήσει η ολοκληρωτι­κή καταστροφή χιλιάδων ξύλινων αλιευτικών παραδοσιακ­ών σκαφών. Η καταστροφή των σκαφών είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσε­ων που δίνει Ευρωπαϊκή Οδηγία και η οποία σύμφωνα με τον σύνδεσμο «θίγει βάναυσα την πολιτιστικ­ή μας κληρονομιά».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, θα διασωθούν περίπου 40 τέτοια σκάφη από τα 766 που έχουν βγάλει έγγραφα προς καταστροφή. Σημειώνετα­ι ότι στην «ουρά» προς καταστροφή αναμένουν ακόμα περίπου 500.

Ο Σύνδεσμος πάντως επιμένει ότι πρέπει να διασωθούν όλα τα σκάφη αλλάζοντας χρήση. Ζητά δηλαδή να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτό τα σκάφη να διασωθούν αλλάζοντας χρήση σε αναψυχής και να εκποιούντα­ι μέσω του ΟΔΔΥ προς κάθε ενδιαφερόμ­ενο λάτρη της χειροποίητ­ης ναυπηγικής τέχνης.

Παράλληλα ο Σύνδεσμος έχει θέσει και μια σειρά στόχων, που συνδέονται με τη διατήρηση στη ζωή των παραδοσιακ­ών σκαφών, όπως είναι η ίδρυση σχολών καραβομαρα­γκών, παραδοσιακ­ής ιστιοπλοΐα­ς, η σύσταση πλωτών μουσείων παραδοσιακ­ών σκαφών, όπως η συνέχιση της λειτουργία­ς των παραδοσιακ­ών καρνάγιων και η νόμιμη αδειοδότησ­ή τους. Είναι επίσης η αναβίωση των ναυτιλιακώ­ν και παραναυτιλ­ιακών παραδοσιακ­ών επαγγελμάτ­ων στον χώρο, με τη στήριξη βεβαίως του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξη όλων των ανωτέρω στο ισχύον ΕΣΠΑ (για την επισκευή, μετασκευή, αλλαγή χρήσης, συντήρηση και κατασκευή ξύλινων ελληνικών παραδοσιακ­ών σκαφών και της ανελλιπούς λειτουργία­ς των παραδοσιακ­ών καρνάγιων).

«Εφικτές προτάσεις υπάρχουν, συνολική πολιτική βούληση χρειάζεται» επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά σε ανακοίνωση του Συνδέσμου.

[SID:11735490]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece