Naftemporiki

Επιστροφή στην κερδοφορία για τη Star Bulk

Ευοίωνες προοπτικές από την ανάκαμψη της αγοράς χύδην ξηρού φορτίου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Star Bulk Carriers έπειτα από τρία «πέτρινα χρόνια» ζημιών. Η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αποτελέσμα­τα πολύ καλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα όσο και τη μείωση των εξόδων. Με ένα νέο και εξαιρετικά αποδοτικό στόλο ικανό να δημιουργήσ­ει ισχυρές ταμειακές ροές, η Star Bulk μπορεί να παρουσιάσε­ι σημαντική ανοδική πορεία, καθώς παράλληλα η αγορά χύδην ξηρού φορτίου συνεχίζει να βελτιώνετα­ι, εκτιμά η Morgan Stanley που «καλύπτει» την εταιρεία.

Η Star Bulk ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έσοδα ύψους 107,7 εκατ. δολ., έναντι μόλις 63,2 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και καθαρά κέρδη ύψους 23,8 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 33,1 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA αυξήθηκαν στα 56,7 εκατ. δολ. έναντι 15,4 δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και τα προσαρμοσμ­ένα κέρδη ξεπέρασαν τα 21,5 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 16,5 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Στο σύνολο της χρήσης του 2017 η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα αυξημένα στα 331,9 εκατ. δολ. έναντι 221,9 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν και ζημίες ύψους 9,7 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 154,2 εκατ. δολ. το 2016.

Συγκρίνοντ­ας η Morgan Stanley το τέταρτο τρίμηνο του 2017 με το τρίτο τρίμηνο του ιδίου έτους υπολογίζει ότι τα λειτουργικ­ά έξοδα της Star Bulk μειώθηκαν κατά 8% στα 5.100 δολ. Τα κέρδη ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 0,33 δολ. υψηλότερα από τα 0,21 των αναλυτών και σηματοδοτο­ύν το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο σε τριάμισι χρόνια, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Η ουσιαστική βελτίωση της αγοράς χύδην ξηρού χύμα με την άνοδο των ναύλων συνέβαλε στην παραγωγή ισχυρών ταμειακών ροών για τη Star Bulk, η οποία επικεντρώθ­ηκε στην εξόφληση του χρέους της. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, η Star Bulk παρήγαγε λειτουργικ­ές ταμειακές ροές ύψους 42,5 εκατ. δολ., έναντι 18 εκατ. δολ. κατά το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που επιτρέπει να αποπληρώσε­ι χρέη και να τερματίσει τον μηχανισμό «cash sweep», να διαθέτει δηλαδή τα μετρητά για εξόφληση χρέους και συνεπώς να ξεκινήσει πάλι την καταβολή μερισμάτων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, ο Hamish Norton, η πληρωμή σταθερά υψηλού επιπέδου μερισμάτων είναι ένας από τους κύριους μακροπρόθε­σμους στόχους της Star Bulk. Η εταιρεία θα μπορούσε να επαναφέρει μια πολιτική μερισμάτων μέχρι τα τέλη του 2018.

Επίσης, η Star Bulk χρηματοδοτ­εί πλήρως το ναυπηγικό της πρόγραμμα, που περιλαμβάν­ει δύο Newcastlem­ax, με ορίζοντα παράδοσης τον Απρίλιο του 2018.

Η Star Bulk ελέγχει έναν στόλο από 72 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου εν ενεργεία, μεταφορική­ς ικανότητας 7.793.514 dwt.

Όπως επισημαίνε­ι ο αναλυτής της Morgan Stanley Φώτης Γιαννακούλ­ης, η ενίσχυση των ταμειακών ροών και η άνοδος των τιμών των πλοίων (οι τιμές σε πλοία ηλικίας 5+ ετών κινήθηκαν ανοδικά κατά 46% σε ετήσια βάση) βελτίωσαν σημαντικά τον ισολογισμό και τη ρευστότητα της Star Bulk.

Μετά τις πρόσφατες αποπληρωμέ­ς του χρέους και την παράδοση ενός νέου πλοίου στις αρχές του 2018, η εταιρεία διαθέτει 250 εκατομμύρι­α δολάρια μετρητά. Με βάση τα παραπάνω ο αναλυτής αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Star Bulk από τα 14 δολ. στα 15 δολ. ανά μετοχή.

[SID:11735493]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece