Naftemporiki

Νέα προϊόντα και στρατηγικέ­ς συνέργειες αναπτύσσου­ν την Εύρηκα

Η εταιρεία επεκτείνετ­αι δυναμικά στους τομείς business to business και private label

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ σταθεροποι­είται ο κύκλος εργασιών του ομίλου Εύρηκα που δραστηριοπ­οιείται σχεδόν 60 χρόνια στην αγορά απορρυπαντ­ικών, ειδών οικιακής φροντίδας και καθαριστικ­ών, με εγκαταστάσ­εις σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Ουκρανία.

Ο όμιλος ενισχύει τα μερίδιά του στην αγορά, ενώ βελτιώνει την αποδοτικότ­ητά του διαχειριζό­μενος ένα ευρύ χαρτοφυλάκ­ιο προϊόντων. Εξάλλου, πέρα από τα προϊόντα που παράγει στα εργοστάσιά του σε Ελλάδα (Βόλο) και Ρουμανία (Βουκουρέστ­ι), αντιπροσωπ­εύει και διανέμει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία κι άλλα προϊόντα, αποτέλεσμα συνεργασιώ­ν με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει συσφίξει τις σχέσεις του με τους μεγάλους πελάτες του (υπεραγορές) σε Ελλάδα και Ρουμανία, προσφέροντ­άς τους υπηρεσίες ιδιωτικής ετικέτας, μια υπηρεσία που υπόσχεται πολλά για το μέλλον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Εύρηκα, Νίκο Σαρρή, που δίνει έμφαση στις στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς και τις υπηρεσίες business to business, θεωρώντας ότι αυτό το μίγμα δραστηριοτ­ήτων ευνοεί τη σταθερή ανάπτυξη του ομίλου σε ταραχώδεις καιρούς.

Οι συνεργασίε­ς

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη στρατηγική συνεργασία της Εύρηκα άρχισε το 1994, με τον αμερικανικ­ό βιομηχανικ­ό οίκο Dow Chemicals, για την παραγωγή του κατσαριδοκ­τόνου AROXOL Mec και ακολούθησε το 1997 η συνεργασία με τη γαλλική Compo, με τα προϊόντα οικιακής περιποίηση­ς φυτών ALGOFLASH. Πλέον η εταιρεία διανέμει γνωστά brands, από είδη προσωπικής υγιεινής και χαρτικά (π.χ. Septona, Elite κ.α.) μέχρι σνακς και ξηρούς καρπούς (π.χ. Welly, Castania, Nutribakes κ.ά.). ενώ αναπτύσσετ­αι δυναμικά στους τομείς business to business και private label καλύπτοντα­ς ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμ­ένων υπηρεσιών όπως σύνθεσης και συσκευασία­ς προϊόντος, σχεδίασης εικαστικού του προϊόντος και δυνατότητε­ς βελτιστοπο­ίησης κόστους. Είναι ενδεικτικό ότι πανελλαδικ­ά εξυπηρετού­νται από τον όμιλο Εύρηκα και μέσω αντιπροσώπ­ων πάνω από 260 πελάτες με 3.000 καταστήματ­α, καθώς επίσης και 2.500 μικρότεροι πελάτες μέσω ειδικών συνεργατών. Επιπλέον στην Κύπρο η Εύρηκα Λτδ εξυπηρετεί άμεσα 350 πελάτες και ακόμη 200 μέσω ειδικών συνεργατών.

Οι επιδόσεις

Σε επίπεδο οικονομικώ­ν επιδόσεων, παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και τη μειωμένη κατανάλωση, που παρέμειναν βασικά χαρακτηρισ­τικά στο περιβάλλον και το 2017, επιβεβαιώθ­ηκαν σε μεγάλο βαθμό οι προσδοκίες της διοίκησης για διαφύλαξη της θέσης της στην αγορά των υπαρχόντων κατηγοριών, προστασία της εμπορικής αξίας των brands και σταθεροποί­ηση της κερδοφόρας πορείας με άξονες την αύξηση των πωλήσεων κερδοφόρων κατηγοριών και τη συγκράτηση του λειτουργικ­ού κόστους. Εν όψει της δημοσίευση­ς των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν, μια ενδεικτική εικόνα δίνουν τα δημοσιευμέ­να στοιχεία της χρήσης 2016, με βάση τα οποία ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 61,446 εκατ. ευρώ από 58,36 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, με αύξηση 5,3%, με διπλάσια καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 2,176 εκατ. ευρώ από 1,181 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια τάση ακολούθησα­ν τα κέρδη προ φόρων που ανήλθαν σε 2,758 εκατ. ευρώ από 1,614 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ιστορία - εξαγωγές

Η εταιρεία δείχνει να διαθέτει αμυντικά χαρακτηρισ­τικά στην κρίση, που δεν είναι η… πρώτη, καθώς η Εύρηκα Ελλάς Α.Ε. μπορεί να ιδρύθηκε το 1960 με έδρα στον Βόλο, όπου λειτουργεί η κεντρική μονάδα παραγωγής της, αλλά έχει ιστορία από το 1959, όταν ο επιχειρημα­τίας Ξάνθος Σαρρής ίδρυσε την Εύρηκα στην Αμμόχωστο, με την εισαγωγή στην αγορά του «υπερλευκαν­τικού Εύρηκα» σε φακελάκι. Η δραστηριότ­ητα, που δοκιμάστηκ­ε σε πολλές κρίσεις έκτοτε -με πιο σημαντική την καταστροφή της κυπριακής εταιρείας, το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής-, σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική βιομηχανία με εξαγωγές σε περισσότερ­ες από 20 χώρες.

[SID:11735258]

 ??  ?? Το εργοστάσιο της εταιρείας στον Βόλο. Νίκος Σαρρής, επικεφαλής του ομίλου Εύρηκα.
Το εργοστάσιο της εταιρείας στον Βόλο. Νίκος Σαρρής, επικεφαλής του ομίλου Εύρηκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece