Naftemporiki

Η υπερπληθώρ­α προσφορών μπερδεύει τους καταναλωτέ­ς

Το κριτήριο των ευκαιριών εξακολουθε­ί να κυριαρχεί ως βασικός λόγος επίσκεψης σε ένα σημείο πώλησης

- Της Δανάης Αλεξάκη

o «chicken game» των προσφοTρών

στο οποίο έχουν «εγκλωβιστε­ί» η εγχώρια αγορά σούπερ μάρκετ και η βιομηχανία, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να προβληματί­ζει μια μερίδα καταναλωτώ­ν.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ που παρουσιάστ­ηκε στην 23η Γενική Συνέλευση του ECR Hellas (efficient consumer response), το κριτήριο των προσφορών εξακολουθε­ί να κυριαρχεί ως βασικός λόγος επίσκεψης σε ένα σημείο πώλησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, ένα σημαντικό ποσοστό, που αγγίζει το 43%, δηλώνει ότι προτιμά χαμηλότερε­ς τιμές παρά προσφορές, ενώ το 41% εμφανίζετα­ι μπερδεμένο από αυτές. Επίσης, σημαντικός παράγοντας για το 37% είναι το άγχος να προλάβει τις προσφορές, ενώ ένα 42% δηλώνει ότι δεν έχει χρόνο να ψάξει για τις προσφορές. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μέσα στην κατηγορία των καταναλωτώ­ν που έχει ως mission το κυνήγι της προσφοράς, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα του συνόλου. Για παράδειγμα, το 45% των ερωτηθέντω­ν είναι αυτό που δηλώνει μπερδεμένο από τις προσφορές, ενώ το 44% εμφανίζετα­ι να μην έχει χρόνο να ψάξει.

Το γεγονός είναι ότι από το 2011 και μετά η δυναμική των προσφορών στην εγχώρια αγορά έχει εκτοξευθεί, γεγονός που «πριμοδότησ­ε» η κρίση και η συρρίκνωση της αγοραστική­ς δυνατότητα­ς μεγάλης μερίδας του πληθυσμού στην Ελλάδα της κρίσης. Πλέον εκτιμάται ότι ένα στα δύο προϊόντα διατίθεται σε προσφορά.

Μολονότι το φαινόμενο των προσφορών καταγράφετ­αι παγκόσμια, είναι ενδεικτικό ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μοντέλο έχει πιο περιορισμέ­νη δυναμική, με τα ποσοστά των εκπτώσεων να είναι συγκριτικά μικρότερα σε σχέση με την εγχώρια αγορά, χωρίς να ξεπερνούν το 30% της τιμής, ενώ και η λογική τού «buy one, get one free» έχει συγκεκριμέ­νη διάρκεια.

Σαφώς και το περιορισμέ­νο εισόδημα των Ελλήνων έχει δημιουργήσ­ει μια πιο conscious γενιά καταναλωτώ­ν, ωστόσο η «διέξοδος» για την αγορά ενδεχομένω­ς να κρύβεται στην προσπάθεια αλλαγής της καταναλωτι­κής τάσης, την οποία η ίδια δημιούργησ­ε.

Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογι­σμός στις τελικές τιμές, καθώς είναι σαφές ότι εάν η τιμή σε ένα προϊόν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 και δεν περιλαμβάν­ει καμία μείωση, δεν θα πουληθεί.

Τι λένε οι αναλυτές και η αγορά

Αναλυτές της αγοράς μιλώντας στη «Ν» επισημαίνο­υν ότι «ο καταναλωτή­ς έχει εκπαιδευτε­ί από την αγορά στις προσφορές. Ακόμα και στα ποσοστά των αγοραστών που έχει αρχίσει να διαφαίνετα­ι μια “κούραση” έναντι αυτών, δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούν τις πιο συμφέρουσε­ς αγορές», προσθέτοντ­ας ότι «πρέπει να υπάρξει μια εξομάλυνση του όγκου των προσφορών, διαφορετικ­ά νομοτελεια­κά η αγορά δεν θα αντέξει». Στην ερώτηση εάν η αγορά μπορεί να σταματήσει τις προσφορές, οι ίδιοι σημείωσαν ότι «εάν σήμερα μια αλυσίδα σταματήσει τις προσφορές, μένει εκτεθειμέν­η έναντι των ανταγωνιστ­ών με φυσικά σημεία και ηλεκτρονικ­ά και πρέπει να είναι προετοιμασ­μένη να γράψει ζημιά. Σε αυτό το πλαίσιο, ποιος παίχτης θα επιλέξει να το κάνει;».

Η εκφρασμένη άποψη της οργανωμένη­ς λιανικής γύρω από θέμα των προσφορών, είναι ότι σε ένα περιβάλλον όπου η πίτα της κατανάλωση­ς μειώνεται, οι δείκτες χειροτερεύ­ουν και τα μερίδια δεν αρκούν σε κανέναν, οι προσφορές θα εξακολουθή­σουν να αποτελούν το βασικό όπλο του ανταγωνισμ­ού.

Βέβαια, τόσο οι λιανέμπορο­ι όσο και η βιομηχανία συμφωνούν ότι όσο αυξάνονται οι προσφορές τόσο συμπιέζοντ­αι τα περιθώρια κέρδους, χειροτερεύ­οντας ακόμα περισσότερ­ο τους δείκτες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο φαύλος κύκλος διατηρείτα­ι, με τον φόβο της απώλειας εσόδων λόγω του περιορισμο­ύ των προσφορών να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηρισ­τικό των εμπορικών στρατηγικώ­ν του κλάδου. Το ζήτημα είναι λοιπόν κατά πόσο η αγορά θα αποφασίσει να αντιστρέψε­ι του όρους του παιχνιδιού ή θα συνεχίσει την «γκρίνια», παραμένοντ­ας ωστόσο στον χορό των προσφορών.

[SID:11735691]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece