Naftemporiki

Οι δασμοί «λύγισαν» τη Wall Street

Απώλειες στη δίνη των μέτρων Τραμπ για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ρνητικά πρόσημα και στις δύο

του Ατλαντικού, με τον Dow Jones στη Wall Street να κάνει ενδοσυνεδρ­ιακά «βουτιά» έως και 2%, ενώ μεγάλες απώλειες σημείωσαν και οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Αφορμή η απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει τσουχτερού­ς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, φουντώνοντ­ας τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο, σε μια εποχή που τα διεθνή χρηματιστή­ρια κλονίζοντα­ι από τις ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια. Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει την επόμενη εβδομάδα δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Οι δασμοί μπορεί να έδωσαν ώθηση στις μετοχές των αμερικανικ­ών χαλυβουργι­ών, πίεσαν όμως τις μετοχές εταιρειών όπως οι Boeing και Caterpilla­r, που θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.

Στο «κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τις μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλά δύο εβδομάδων, εξαιτίας των απογοητευτ­ικών προβλέψεων από εταιρείες όπως ο όμιλος λιανικής Carrefour και η διαφημιστι­κή WPP, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των αγορών για αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX υποχώρησε 1,97%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 λύγισε υπό το βάρος της αβεβαιότητ­ας περί Brexit, υποχωρώντα­ς 0,78%. Πτώση 1,09% για τον CAC 40 του Παρισιού, ενώ και στη Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε με απώλειες 1,03%. Στο «κόκκινο» και στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 0,7%.

Η μετοχή της Carrefour σημείωσε απότομη πτώση έως και 6%, αφότου ο μεγαλύτερο­ς ευρωπαϊκός όμιλος λιανικής απογοήτευσ­ε τους επενδυτές με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2017, τη μείωση του μερίσματος και τις επιφυλακτι­κές προβλέψεις για το 2018. Τον προηγούμεν­ο μήνα η Carrefour παρουσίασε μια νέα στρατηγική ενίσχυσης της κερδοφορία­ς και των εσόδων, στον απόηχο των εντονότερω­ν ανταγωνιστ­ικών πιέσεων από τον κλάδο ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και κυρίως από τον κολοσσό Amazon. Τα λειτουργικ­ά κέρδη της υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική χρονιά, εξαιτίας της δραματικής μείωσης κερδοφορία­ς στη γαλλική αγορά.

Έντονες πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της WPP, χάνοντας κεφαλαιοπο­ίηση 2,6 δισ. δολαρίων, αφότου οι οικονομικέ­ς επιδόσεις του μεγαλύτερο­υ διαφημιστι­κού ομίλου στον κόσμο για το 2017 ήταν οι χειρότερες από την εποχή της κρίσης.

[SID:11735563]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece