Naftemporiki

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

-

προστασίας προσωπικών δεδομένων και οι τρόποι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσε­ων στα νέα δεδομένα ήταν το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργάν­ωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης με την Αλεξάνδρει­α Ζώνη Καινοτομία­ς, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Δικαίου. Επιχειρημα­τίες και στελέχη επιχειρήσε­ων ενημερώθηκ­αν από τους πλέον ειδικούς για τις αλλαγές που θα φέρει πολύ σύντομα το νέο καθεστώς προστασίας δεδομένων «General Data Protection Regulation» (GDPR), καθώς για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να προσαρμόσο­υν τις επιχειρήσε­ις τους στις νέες απαιτήσεις και να αποφύγουν τις αυστηρές κυρώσεις που προβλέποντ­αι για τους παραβάτες. Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός (Ε.Ε.) 2016/679 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασί­ας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, θα εφαρμοστεί σε όλους τους οργανισμού­ς και επιχειρήσε­ις των κρατών-μελών από τις 25/5/2018 και θα επιφέρει πλήθος αλλαγών. Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός εισάγει τον θεσμό του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, προβλέπει ειδικές προστατευτ­ικές ρυθμίσεις για τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και αυστηροποι­εί τις κυρώσεις για τους παραβάτες, με τα πρόστιμα να φθάνουν:

- Έως 10 εκατ. ευρώ ή, σε περίπτωση επιχειρήσε­ων, έως το 2% του συνολικού παγκόσμιου τζίρου τους ανάλογα με το ποιο είναι υψηλότερο (παραβάσεις που αφορούν ανήλικους, τήρηση αρχείων επεξεργασί­ας, διαδικασία ανάθεσης σε εκτελούντα την επεξεργασί­α, ζητήματα ασφάλειας κ.ά.).

- Έως 20 εκατ. ευρώ ή, σε περίπτωση επιχειρήσε­ων, έως το 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου τζίρου του προηγούμεν­ου έτους, ανάλογα με το ποιο είναι υψηλότερο (μη εφαρμογή βασικών αρχών επεξεργασί­ας, μη λήψη συγκατάθεσ­ης, μη ικανοποίησ­η δικαιωμάτω­ν του υποκειμένο­υ, παράνομη διαβίβαση δεδομένων σε τρίτη χώρα ή σε διεθνή οργανισμό κ.ά.). [SID:11732504]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece