Naftemporiki

Υπό πίεση οι ελληνικοί τίτλοι

Στο 4,45% η απόδοση του 10ετούς, με το spread πάνω από τις 400 μονάδες

- Της Έφης Τριήρη

Στους ίδιους ρυθμούς κινήθηκε και χθες η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τις ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις να συνεχίζοντ­αι με αμείωτο ρυθμό, τη στιγμή που το βασικό ενδιαφέρον της Ευρωζώνης επικεντρώθ­ηκε στα στοιχεία για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην περιοχή, αλλά και για τον πληθωρισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην ΗΔΑΤ δεν υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζετ­αι στο 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ανήλθε στο 4,45%, με το spread να διαπερνά και πάλι ανοδικά το φράγμα των 400 μονάδων βάσης και να διαμορφώνε­ται στις 405. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 δεν σημειώθηκε και πάλι αξιοσημείω­τη μεταβολή, με την απόδοση στο 1,54% και το 3,68% αντίστοιχα. Στο νέο επταετές, η απόδοση επέστρεψε πάνω από το 4%.

Οι διαφοροποι­ήσεις στη νομισματικ­ή πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης εξακολουθο­ύν να αποτελούν το βασικό σημείο ανησυχίας για τις αγορές κρατικού χρέους, παρασύροντ­ας τις διαφορές αποδόσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού σε υψηλά 20ετίας. Ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε χθες τις απόψεις που εξέφρασε την Τρίτη στο Κογκρέσο, ότι δηλαδή τα αμερικανικ­ά επιτόκια θα αυξηθούν σταδιακά, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις, όπως είπε, ότι η αμερικανικ­ή οικονομία βρίσκεται σε φάση υπερθέρμαν­σης. Ωστόσο, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται κοντά σε πλήρη απασχόληση, ενισχύοντα­ι οι προσδοκίες ότι το μαζικό πρόγραμμα αύξησης των κρατικών δαπανών που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκάσει τελικά τη Fed να καταστήσει πολύ πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική των ΗΠΑ νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρωζώνη η επιβράδυνσ­η του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμο­ύ θα συγκρατήσε­ι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποσύρει σύντομα το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ της.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών γερμανικών και αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκ­ε στις 281 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1997. Επίσης, το spread μεταξύ των 10ετών άνοιξε στις 221 μονάδες βάσης, στο πιο διευρυμένο επίπεδο σε διάστημα περίπου ενός έτους.

Τα τελευταία στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι ο πληθωρισμό­ς διαμορφώθη­κε στο 1,2% τον Φεβρουάριο, πολύ κατώτερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία της Markit έδειξαν ότι η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα επιβραδύνθ­ηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο, πιέζοντας πτωτικά τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις, παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζε­ι την καλύτερη επίδοση εδώ και μία δεκαετία. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο χαμηλό μηνός του 0,62%.

[SID:11736005]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece