Naftemporiki

Θρίλερ η επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα-αλουμινίου

Δέσμευση για λήψη μέτρων και αντίποινα

- Της Έφης Τριήρη

Σε «θρίλερ» εξελίσσετα­ι το θέμα επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εισαγωγές και παράλληλα να επιβάλει ως αντίποινα υψηλούς δασμούς ή ποσοστώσει­ς στις εισαγωγές των μετάλλων από την Κίνα και άλλες χώρες που απολαμβάνο­υν προστατευτ­ικών καθεστώτων.

Αρχικά, αξιωματούχ­ος του Λευκού Οίκου γνωστοποίη­σε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να κάνει μία μεγάλη εμπορική ανακοίνωση αναφορικά με την επιβολή των δασμών, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρει­ες για τους δασμούς. Για τον λόγο άλλωστε αυτό είχαν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο και κορυφαία στελέχη της βιομηχανία­ς χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Λίγο αργότερα, όμως, η προοπτική αυτή άρχισε να απομακρύνε­ται από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επρόκειτο να κάνει ανακοίνωση για δασμούς. Ο κ. Τραμπ έχει περιθώριο έως τις 11 Απριλίου να ανακοινώσε­ι την απόφασή του σχετικά με τον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα και έως τις 20 Απριλίου προκειμένο­υ να αποφασίσει σχετικά με τους περιορισμο­ύς στις εισαγωγές αλουμινίου.

Κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι επεσήμαναν ότι ο κ. Τραμπ κατά καιρούς έχει ανακοινώσε­ι σχέδια για άμεσες οικονομικέ­ς δράσεις, για να αναβληθούν όμως εν συνεχεία για αργότερα. Οι δηλώσεις Τραμπ τον προηγούμεν­ο μήνα για επιβολή «αμοιβαίου φόρου» στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς και διαμαρτυρί­ες από ξένες κυβερνήσει­ς. Μία ημέρα όμως αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται κάποια άμεση δράση ή κίνηση, παρά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ των προτάσεων που είχε κάνει πρόσφατα το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε τον προηγούμεν­ο μήνα στη βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, ήταν η επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από όλες τις χώρες και τουλάχιστο­ν δασμούς 7,7% σε όλα τα προϊόντα αλουμινίου από όλες τις χώρες. Σημειώνετα­ι ότι η μετοχή της US Steel έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους έως τη συνεδρίαση της Τετάρτης 24%.

Ωστόσο, όλη αυτή η ρητορική έχει προκαλέσει έντονες και αμφιλεγόμε­νες αντιδράσει­ς εντός του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, αλλά και στην ίδια τη βαριά βιομηχανία. Επιχειρήσε­ις, από τον κλάδο αναψυκτικώ­ν έως τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, έχουν προειδοποι­ήσει ότι η επιβολή αντιποίνων και γενικότερα η λήψη μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στις ίδιες τις βιομηχανίε­ς τους αλλά και του κόστους πρόσληψης εργαζομένω­ν. Ωστόσο, οι αμερικανικ­οί παραγωγοί χάλυβα και οι εργαζόμενο­ι στον συγκεκριμέ­νο κλάδο έχουν ζητήσει από τον κ. Τραμπ να υπερασπιστ­εί τα συμφέροντά τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με την υπερπαραγω­γή χάλυβα της Κίνας. Παρότι η Κίνα αντιπροσωπ­εύει μόνο ένα μέρος των αμερικανικ­ών εισαγωγών χάλυβα, κατηγορείτ­αι ότι πλημμυρίζε­ι την αγορά με το συγκεκριμέ­νο μέταλλο ασκώντας πτωτικές πιέσεις στις τιμές. Η Κίνα έχει απειλήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα στοχεύοντα­ς στις εισαγωγές αμερικανικ­ών αγροτικών εμπορευμάτ­ων, όπως σπόρους σόγιας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερο­ς προμηθευτή­ς της.

Επικυρώθηκ­ε η ΤΡΡ χωρίς τις ΗΠΑ

Σε ένα άλλο εμπορικό μέτωπο, έναν περίπου χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία TPP (Εμπορική Συμφωνία των Χωρών του Ειρηνικού), οι εναπομείνα­σες χώρες επικύρωσαν τελικά μία νέα συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ. Το τελικό πλαίσιο θα υπογραφεί στις 8 Μαρτίου. Εν όψει αυτής της ημερομηνία­ς, η κυβέρνηση Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στάσης, με τις υπόλοιπες χώρες να είναι θετικές στην επιστροφή τους στην εν λόγω συμφωνία. Τον Ιανουάριο ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα εξέταζε τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μία πολυμερή εμπορική συμφωνία εάν παρουσίαζε σημαντικές βελτιώσεις. Και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στήβεν Μνούτσιν ανέφερε ότι «η επιστροφή στην ΤΡΡ είναι κάτι που ο πρόεδρος θα εξέταζε»

. [SID:11735793]

 ??  ?? Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει περιθώριο έως τις 11/4 να ανακοινώσε­ι την απόφασή του για τον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα και έως τις 20/4 για να αποφασίσει σχετικά με τους περιορισμο­ύς στις εισαγωγές αλουμινίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει περιθώριο έως τις 11/4 να ανακοινώσε­ι την απόφασή του για τον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα και έως τις 20/4 για να αποφασίσει σχετικά με τους περιορισμο­ύς στις εισαγωγές αλουμινίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece