Naftemporiki

Στην Ινδία η ταχύτερη ανάπτυξη

Με 7,2% έτρεξε το ΑΕΠ

-

Μπορεί ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του βάθρου με τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες, η Ινδία όμως έκλεψε τα σκήπτρα της ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενης οικονομίας στον κόσμο.

Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Ινδίας επιταχύνθη­καν στο 7,2% στο τρίμηνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως προκύπτει από τα επίσημα κυβερνητικ­ά στοιχεία. Η ανάπτυξη είναι ταχύτερη σε σύγκριση με τους αντίστοιχο­υς ρυθμούς οικονομική­ς ανάπτυξης στην Κίνα (6,9%) και σημαντικά ταχύτερη σε σύγκριση με το 6,5% που γνώρισε η ινδική οικονομία το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ καταδεικνύ­ουν δυναμική ανάκαμψη της ινδικής οικονομίας από την απότομη βουτιά στο πρώτο εξάμηνο του 2017, τότε που οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν επιβραδυνθ­εί σε χαμηλά τριετίας, από το 7% στο 5,7%, εξαιτίας ορισμένων χειρισμών της κυβέρνησης του πρωθυπουργ­ού, Ναρέντρα Μόντι.

Οικονομία και πολίτες υπέστησαν σοκ τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο πρωθυπουργ­ός Μόντι αιφνιδίως απαγόρευσε την κυκλοφορία των δύο μεγαλύτερη­ς αξίας χαρτονομισ­μάτων. Αργότερα, η ριζική μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ συστήματος τον Ιούλιο του 2017 είχε έντονο αντίκτυπο στις επιχειρήσε­ις, καθώς αρκετές δυσκολεύτη­καν να προσαρμοστ­ούν στο νέο καθεστώς.

Προβλέψεις για 7,4%

Η Ινδία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να ανοίξει την ψαλίδα με την Κίνα το 2018, με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο στις τελευταίες του προβλέψεις να αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 7,4% της ινδικής οικονομίας φέτος. Εν μέσω βελτιωμένω­ν αναπτυξιακ­ών προοπτικών και ενδείξεων για άνοδο του πληθωρισμο­ύ, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αναμένεται βραχυπρόθε­σμα να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό, στο 6%. «Αυτή η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, που θα αρχίσουν σε έναν περίπου χρόνο να αποδίδουν σημαντικού­ς καρπούς», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο CNN ο Αμιτάμπχ Καντ, ένας και των συμβούλων της κυβέρνησης Μόντι.

[SID:11735985]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece