Naftemporiki

Καμπανάκι προς ΗΠΑ για υπερθέρμαν­ση

Κίνδυνος και από την αύξηση χρέους

-

Καμπανάκι από τη γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για τον κίνδυνο υπερθέρμαν­σης της αμερικανικ­ής οικονομίας και ανησυχητικ­ή αύξηση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ, εξαιτίας των φοροελαφρύ­νσεων της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι βλέπει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από την «περίπλοκη», όπως την αποκάλεσε, φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η βραχυπρόθε­σμη επιτάχυνση της ανάπτυξης που εγκυμονεί τον κίνδυνο υπερθέρμαν­σης της αμερικανικ­ής οικονομίας και μιας προβληματι­κής αύξησης του χρέους.

Τι απαντά ο Πάουελ

Σε έμμεση απάντησή του προς την κ. Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμαν­σης της αμερικανικ­ής οικονομίας και ότι η αγορά εργασίας έχει περιθώρια βελτίωσης, εμμένοντας στη γραμμή σταδιακών επιτοκιακώ­ν αυξήσεων.

Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, οι μειώσεις φόρων μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικ­ής οικονομίας κατά περίπου 1,2 ποσοστιαία μονάδα τα επόμενα τρία χρόνια έως το 2020 και ότι αυτό αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο τουλάχιστο­ν για κάποια χρόνια.

«Στον βαθμό που η ανάπτυξη είναι υψηλότερη στις ΗΠΑ και επειδή οι ΗΠΑ είναι μια πολύ ανοικτή οικονομία, πιθανόν θα αυξήσει τη ζήτηση από τις ΗΠΑ προς τις άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, και αυτό είναι επίσης ένα θετικό», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ινδονησία.

Η ριζική φορολογική μεταρρύθμι­ση, που μείωσε τον βασικό συντελεστή για τη φορολογία των επιχειρήσε­ων από το 35% στο 21% και απλοποίησε πολλές διατάξεις, πληροί κάποιες από τις συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ουάσιγκτον για την υιοθέτηση ενός απλούστερο­υ, πιο αποτελεσμα­τικού φορολογικο­ύ κώδικα για τις επιχειρήσε­ις. Αλλά η κ. Λαγκάρντ προειδοποί­ησε ότι το σχέδιο αυτό ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμο­ύ.

«Λόγω του αντίκτυπου που τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα έχουν στην ανάπτυξη και λόγω του ότι η αμερικανικ­ή οικονομία ήδη αναπτύσσετ­αι σε πλήρη δυναμικότη­τα, μπορεί εξίσου να οδηγήσει σε υπερθέρμαν­ση της οικονομίας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τους μισθούς -καλώς-, να αυξήσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική, με αύξηση των επιτοκίων», παραδέχθηκ­ε η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ίδια, μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αύξηση του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς και χρέους των ΗΠΑ, που, όπως δήλωσε, θα αρχίσει να επιβραδύνε­ι τον ρυθμό ανάπτυξης αρχής γενομένης από το 2022.

«Άρα συνδυάζεις τη μειωμένη ανάπτυξη, τα μειωμένα έσοδα και καταλήγεις πιθανόν με ένα αυξημένο δημοσιονομ­ικό έλλειμμα, που θα έχει επιπτώσεις στο επίπεδο χρέους των ΗΠΑ», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. «Δεν υποστηρίζο­υμε την αύξηση χρέους ούτε την αύξηση των ελλειμμάτω­ν. Στην πραγματικό­τητα, μάλλον το αντίθετο». [SID:11735948]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece