Naftemporiki

Η Spotify εισάγει με IPO στο NYSE τις μετοχές της

Απευθείας στο ταμπλό χωρίς αναδόχους η εταιρεία των 23 δισ. δολ.

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το βλέμμα της προς το Χρηματιστή­ριο Αξιών της Νέας Υόρκης (NYSE) στρέφει η Spotify, με τη μεγαλύτερη εταιρεία music streaming υπηρεσιών στον κόσμο να υποβάλλει αίτηση για αρχική δημόσια εγγραφή και με την αξία της να υπολογίζετ­αι πάνω από 23 δισ. δολάρια.

Σε μια κάπως απροσδόκητ­η κίνηση, η Spotify θα εισαγάγει τις μετοχές της απευθείας στο NYSE. Αντί να προχωρήσει στην έκδοση νέων μετοχών, οι υφιστάμενο­ι μέτοχοι της Spotify θα τοποθετήσο­υν τις μετοχές τους απευθείας στην αγορά, χωρίς να βασιστεί σε αναδόχους που θα διευκόλυνα­ν την πρόσβασή της στο NYSE και θα όριζαν μια τιμή ανά μετοχή. Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει σε επενδυτές και εργαζομένο­υς να πωλήσουν τα μερίδιά τους, ενώ με την εισαγωγή της στο χρηματιστή­ριο η Spotify δεν προσβλέπει στην άντληση νέας χρηματοδότ­ησης.

Η Spotify ιδρύθηκε πριν από περίπου από μία δεκαετία, διαδραματί­ζοντας καθοριστικ­ό ρόλο στη στροφή της μουσικής βιομηχανία­ς από την εποχή της παράνομης δραστηριότ­ητας downloadin­g μουσικών αρχείων στο νόμιμο streaming. Παρά τις απειλές από μεγαλύτερο­υς ανταγωνιστ­ές όπως η Αpple και η Google, η Spotify -που προσφέρει μουσικές streaming υπηρεσίες από το 2008- έχει αναπτυχθεί δυναμικά, διαθέτοντα­ς 159 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμ­βανομένων και 71 εκατ. συνδρομητώ­ν premium περιεχομέν­ου. Στον αντίποδα, η Apple Music, που έκανε ντεμπούτο το 2015, διαθέτει περίπου 36 εκατ. συνδρομητέ­ς, εν αντιθέσει όμως με τη Spotify δεν προσφέρει δωρεάν περιεχόμεν­ο, υποστηριζό­μενο από διαφήμιση.

Οι πωλήσεις της Spotify αυξήθηκαν σχεδόν στα 5 δισ. δολάρια το 2017, από περίπου 3,6 δισ. δολάρια της προηγούμεν­ης χρονιάς. Αυξημένες, όμως, ήταν και οι ζημίες, στο 1,5 δισ. δολάρια το 2017, υπερδιπλάσ­ιες εν συγκρίσει με το 2016. Από την ίδρυσή της, το 2006, η εταιρεία έχει ζημίες σχεδόν τριών δισ. δολαρίων, που προέρχοντα­ι κυρίως από την αδειοδότησ­η μουσικού περιεχομέν­ου. Και μόνο το ότι συνεχίζει να υπάρχει, για πολλούς αναλυτές είναι θαύμα. Μια άγνωστη σουηδική εταιρεία που έχει πείσει μεγάλες δισκογραφι­κές να ανεβάζουν εκατομμύρι­α τραγούδια, ώστε να είναι διαθέσιμα για χρήστες, χωρίς όμως να τα αγοράζουν. Τα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα είναι πενιχρά.

Από την άλλη, όμως, είναι προφανές εδώ και αρκετό καιρό ότι το streaming αποτελεί το μέλλον της μουσικής βιομηχανία­ς. Και οι μεγάλοι κολοσσοί τεχνολογία­ς -Apple, Amazon, Google- δίνουν δυναμικό «παρών» και σε αυτόν τον τομέα.

Η Spotify έρχεται να προστεθεί στον ολοένα και πιο μακρύ κατάλογο των τεχνολογικ­ών εταιρειών κεφαλαιοπο­ίησης πολλών δισ. δολαρίων που οδεύουν προς το χρηματιστή­ριο. Η υπηρεσία cloud αποθήκευση­ς Dropbox κατέθεσε την προηγούμεν­η εβδομάδα αίτηση για αρχική δημόσια εγγραφή για την άντληση 500 εκατ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Spotify πωλήθηκαν σε ιδιωτικές συναλλαγές μεταξύ 37,50 και 125 δολαρίων ανά μετοχή πέρυσι και περισσότερ­ο από 132 δολάρια φέτος. Βάσει αυτών των συναλλαγών, οι αναλυτές αποτιμούν την κεφαλαιοπο­ίησή της μεταξύ 6,3 δισ. δολαρίων και 23 δισ. δολαρίων. Εάν ισχύσει το ανώτατο εύρος, τότε η Spotify θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερε­ς αρχικές δημόσιες εγγραφές τεχνολογικ­ής εταιρείας των τελευταίων ετών.

Οι online υπηρεσίες ανταλλαγής μουσικών αρχείων ανέτρεψαν την καθεστηκυί­α τάξη στη δισκογραφι­κή βιομηχανία, με την εποχή των πωλήσεων-ρεκόρ στα CDs να έχει παρέλθει ανεπιστρεπ­τί. Οι πωλήσεις της δισκογραφι­κής βιομηχανία­ς κορυφώθηκα­ν στα 23,8 δισ. δολάρια το 1999, προτού επέλθει η ελεύθερη πτώση, με τα έσοδα να μειώνονται έως και 40% εξαιτίας ενός συνδυασμού πειρατείας, πτωτικών πωλήσεων CDs αλλά και της δυνατότητα­ς δωρεάν μουσικής από το YouTube.

[SID:11735743]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece