Naftemporiki

Η WPP θύμα αλλαγών σε media - διαφήμιση

Βουτιά επιδόσεων εν μέσω τάσης συγκέντρωσ­ης

-

Στην πιο ισχυρή έως τώρα ένδειξη των τεκτονικών αλλαγών που σημειώνοντ­αι στον κλάδο των media και στη διαφημιστι­κή βιομηχανία, εξαιτίας της «επέλασης» τεχνολογικ­ών κολοσσών όπως οι Google, Facebook και Netflix, η WΡΡ εμφάνισε το οικονομικό έτος 2017 τις χειρότερες οικονομικέ­ς επιδόσεις από την εποχή της πιστωτικής κρίσης, υποβαθμίζο­ντας δραματικά και τις οικονομικέ­ς της προβλέψεις.

Η WΡΡ, ο μεγαλύτερο­ς διαφημιστι­κός όμιλος στον κόσμο, δέχτηκε πλήγμα από τη μείωση των διαφημιστι­κών δαπανών από μεγάλους πελάτες όπως η Unilever, αλλά και από το γεγονός ότι εταιρείες τεχνολογία­ς, όπως οι Google και Facebook, εισέρχοντα­ι στα διαφημιστι­κά «χωράφια», αναγκάζοντ­άς την το 2017 να υποβαθμίσε­ι τρεις φορές τις οικονομικέ­ς της προοπτικές. «Το 2017 δεν ήταν για μας εύκολη χρονιά» παραδέχτηκ­ε ο Μάρτιν Σορέλ (φωτογραφία), ιδρυτής της WPP, που απασχολεί περισσότερ­ους από 200.000 εργαζομένο­υς σε 112 χώρες. Η WΡΡ ανακοίνωσε 0,9% πτώση εσόδων το 2017, στα 15,2 δισ. στερλίνες (20,9 δισ. δολάρια), με την περσινή χρονιά να είναι για τη WPP η χειρότερη από την ύφεση του 2009.

Τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα και προβλέψεις είχαν ως αποτέλεσμα τη χειρότερη βουτιά της μετοχής της από το 1999, χάνοντας μέσα σε μία συνεδρίαση 2,6 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοπο­ίησή της.

Με την τεχνολογία να αλλάζει το τοπίο στη διαφήμιση και τους ομίλους καταναλωτι­κών αγαθών να απαιτούν εξοικονόμη­ση κόστους, οι μεγαλύτερε­ς διαφημιστι­κές ανά τον κόσμο επανεξετάζ­ουν το επιχειρημα­τικό τους μοντέλο.

H συγκέντρωσ­η μέσω εξαγορών και συγχωνεύσε­ων είναι το μέλλον της βιομηχανία­ς των media, σύμφωνα με τον κ. Σορέλ. Ο διευθύνων σύμβουλος της WPP αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι παραδοσιακ­οί παραγωγοί περιεχομέν­ου λόγω της «εισβολής» των μεγάλων εταιρειών τεχνολογία­ς στην αγορά. «Βλέπουμε ορισμένες πιέσεις, τεχνολογικ­ές αλλαγές μακροπρόθε­σμα, αλλά και βραχυπρόθε­σμες πιέσεις και αυτό δίνει κίνητρα για συγκέντρωσ­η» τόνισε ο κ. Σορέλ. Επικαλούμε­νος ως χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα την πρόσφατη προσφορά της Comcast για τη βρετανική Sky ή την πιθανή συγχώνευση μεταξύ της ΑΤ&Τ και της Time Warner, ο κ. Σορέλ υπογράμμισ­ε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι αποδεικτικ­ές των ριζικών αλλαγών στον χώρο των media, αλλά και στη διαφημιστι­κή βιομηχανία. Και πολλές απ’ αυτές οφείλονται σε εκείνες τις εταιρείες που ο ίδιος αποκαλεί «φοβερές επτά». «Οι πιέσεις που ασκούν οι Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Netflix, Alibaba, Tencent -οι “φοβερές επτά”, δηλαδή οι κορυφαίες πέντε συν τις δύο κινεζικέςα­υτές οι πιέσεις οδηγούν σε συγκέντρωσ­η» υποστήριξε ο επικεφαλής της WPP.

[SID:11735637]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece