Naftemporiki

Αποχωρεί η Exxon από τον Αρκτικό

Φεύγει από ρωσικές κοινοπραξί­ες με τη Rosneft λόγω κυρώσεων της Δύσης

-

Τκοινοπραξ­ίες ην έξοδό της από ορισμένες

που έχει με τη ρωσική Rosneft προανήγγει­λε η Exxon Mobil, επικαλούμε­νη τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκα­ν για πρώτη φορά το 2014, με τη ρωσική εταιρεία ωστόσο να προειδοποι­εί ότι η αποχώρηση θα στοιχίσει μεγάλες απώλειες στον αμερικανικ­ό εταίρο της.

H Εxxon είχε εκδηλώσει την αντίθεσή της στις κυρώσεις που επιβλήθηκα­ν στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στα εδάφη της, υποστηρίζο­ντας ότι τιμωρήθηκα­ν αδίκως αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις τη στιγμή που επιτρέπετα­ι σε ξένους ανταγωνιστ­ικούς ομίλους να δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα, που είναι ο μεγαλύτερο­ς στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου. Οι κυρώσεις εξακολουθο­ύν να καθυστερού­ν τις εργασίες στο πρόγραμμα της Exxon με τη Rosneft, που αποτέλεσε το μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθη­κε στη Θάλασσα του Κάρα στον Αρκτικό Ωκεανό. Η Rosneft, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσε­ι πέρυσι ότι σχεδίαζε να αρχίσει ξανά τις εργασίες της στο εν λόγω πρόγραμμα το 2019. Η αποχώρηση της Exxon δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα άντλησης στη νήσο Σαχαλίνη, στις ανατολικές ακτές της Ρωσίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των δύο εταιρειών.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2012, Exxon και Rosneft είχαν παρουσιάσε­ι τις λεπτομέρει­ες της συνεργασία­ς τους στον τομέα άντλησης πετρελαίου, με απώτερο στόχο να επενδύσουν περί τα 500 δισ. δολάρια για την αξιοποίηση των μεγάλων πετρελαϊκώ­ν κοιτασμάτω­ν στην Αρκτική και στη Μαύρη Θάλασσα. Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση επέβαλε και κυρώσεις στον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Rosneft Ιγκό Σεσίν το ίδιο έτος. [SID:11735732]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece