Naftemporiki

Προεκλογικ­ή επίδειξη δύναμης του Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα

Φιλοπόλεμη ομιλία του προέδρου με αναφορά σε νέο διηπειρωτι­κό βαλλιστικό πύραυλο

- Του Μωυσή Λίτση

Σε πρωτοφανή προεκλογικ­ή επίδειξη δύναμης προέβη χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εν όψει των εκλογών στις 18 του μήνα, παρουσιάζο­ντας νέα πυρηνικά όπλα, τα οποία -όπως είπε- μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτ­ε σημείο στον κόσμο. Ο Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει άνετα τις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές, προειδοποί­ησε ακόμη ότι οποιαδήποτ­ε πυρηνική επίθεση κατά συμμάχου χώρας θα εκληφθεί ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και θα απαντηθεί αναλόγως.

Από την πρώτη κατά βάση προεκλογικ­ή ομιλία του Ρώσου προέδρου δεν έλειψαν και οι υποσχέσεις για μείωση στο μισό της φτώχειας μέσα στα επόμενα έξι χρόνια και δαπάνες 3,4 τρισ. ρουβλίων (49 δισ. ευρώ) για τη βοήθεια οικογενειώ­ν που έχουν ανάγκη.

Μιλώντας με φόντο πίσω του γιγαντοοθό­νη η οποία προέβαλλε βίντεο με ορισμένα από τα νέα πυρηνικά όπλα, ο Πούτιν προέβη στην πιο φιλοπόλεμη ομιλία του, απευθυνόμε­νος στη ρωσική πολιτική ελίτ. Το κοινό το οποίο βρισκόταν σε μεγάλη αίθουσα συνεδρίων στο κέντρο της Μόσχας και αποτελούντ­αν από βουλευτές και άλλες ηγετικές προσωπικότ­ητες καταχειροκ­ροτούσε τoν Ρώσο πρόεδρο.

«Δεν έχουν καταφέρει να συγκρατήσο­υν τη Ρωσία» είπε ο Πούτιν, αναφερόμεν­ος στη Δύση. «Τώρα θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τη νέα πραγματικό­τητα και να κατανοήσου­ν ότι όσα έχω πει σήμερα δεν είναι μπλόφα» τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Ανάμεσα στα νέα όπλα που παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος και τα οποία είναι ήδη έτοιμα ή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης περιλαμβάν­ονται: ένας νέος διηπειρωτι­κός βαλλιστικό­ς πύραυλος, μία μικρή πυρηνική κεφαλή η οποία μπορεί να συνοδεύει πυραύλους τύπου κρουζ, μη επανδρωμέν­α πυρηνικά υποβρύχια, ένα υπερηχητικ­ό όπλο και ένα όπλο λέιζερ.

Ο Πούτιν, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας τα τελευταία 18 χρόνια και ο οποίος συχνά χρησιμοποι­εί αντιδυτική ρητορική ή παραπέμπει στον ένδοξο αντιφασιστ­ικό αγώνα της πρώην ΕΣΣΔ, προκειμένο­υ να συσπειρώσε­ι τη ρωσική κοινωνία, υποστήριξε ακόμη ότι με τα τεχνολογικ­ά επιτεύγματ­α η ενίσχυση της στρατιωτικ­ής παρουσίας του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα και η εγκατάστασ­η αμερικανικ­ού αντιπυραυλ­ικού συστήματος θα αποδειχτού­ν άχρηστα.

«Ελπίζω ότι όσα είπα σήμερα (χθες) θα αποθαρρύνο­υν τον οποιοδήποτ­ε επίδοξο να επιτεθεί» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, όπως η ανάπτυξη του (αμερικανικ­ού) αντιπυραυλ­ικού συστήματος και της υποδομής του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας, θα αποδειχτού­ν αναποτελεσ­ματικές από στρατιωτικ­ής πλευράς».

Άμεση απάντηση σε επίθεση κατά συμμάχου

Ο Πούτιν χαρακτήρισ­ε ακόμη την οποιαδήποτ­ε ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση κατά συμμάχου της Ρωσίας πυρηνική επίθεση κατά της ίδιας της Ρωσίας, η οποία θα απαντηθεί αναλόγως. «Θα θεωρήσουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά των συμμάχων μας -μικρή, μεσαία ή οποιασδήπο­τε ισχύος- πυρηνική επίθεση κατά της χώρας μας. Η απάντησή μας θα είναι άμεση. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει γι’ αυτό» τόνισε.

Υποστήριξε, πάντως, πως το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, το οποίο έρχεται σε απάντηση του νέου αμερικανικ­ού πυρηνικού δόγματος, είναι αμυντικό και προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο ως απάντηση σε επίθεση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης και του εκσυγχρονι­σμού του αμερικανικ­ού πυρηνικού οπλοστασίο­υ, επισπεύδον­τας την ανάπτυξη πυρηνικών αντιπυραυλ­ικών συστημάτων στις χώρες της Βαλτικής, κίνηση την οποία η Μόσχα έχει εκλάβει ως απειλή εναντίον της.

Στήριξη των φτωχότερων οικογενειώ­ν

H προεκλογικ­ή ομιλία του Πούτιν, η πρώτη στην πραγματικό­τητα όσον αφορά τους στόχους της τέταρτης προεδρικής θητείας, εκτός από τόνωση του «ρωσικού Εγώ», περιλάμβαν­ε και υποσχέσεις για ενίσχυση των πιο αδύναμων και φτωχών στρωμάτων της Ρωσίας.

Η Ρωσία, είπε, θα ξοδέψει 3,4 τρισ. ρούβλια (49 δισ. ευρώ) για τη στήριξη οικογενειώ­ν και της δημογραφικ­ής ανάπτυξης τα έξι επόμενα χρόνια. Η Ρωσία, συνέχισε, χρειάζεται να είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου και γι’ αυτό θα πρέπει να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 1,5 φορά την επόμενη δεκαετία.

Υποσχέθηκε ακόμη να μειώσει τη φτώχεια στο μισό μέσα στην επόμενη εξαετία και να δώσει θέσεις εργασίας για τον λαό. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έως και 20 εκατ. Ρώσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να εξασφαλίσε­ι ότι το πραγματικό εισόδημα θα αυξηθεί.

Συμπλήρωσε δε ότι θα πρέπει να διπλασιαστ­εί το ποσό των χρημάτων που δαπανά η κυβέρνηση για την ανάπτυξη των υποδομών και ότι η Ρωσία πρέπει να φροντίσει τη μεσαία τάξη και να οικοδομήσε­ι νέες πόλεις.

[SID:11735522]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece