Naftemporiki

Αισιοδοξία στο SPD για έγκριση συμμαχίας με το CDU

Περίπου το 56% των μελών του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος δηλώνει σύμφωνο

-

Κεγκρίνουν ατά 60% τα μέλη του SPD θα

τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ υπό τη Μέρκελ, εκτιμά η Σοσιαλδημο­κράτης υπουργός Περιβάλλον­τος Μπάρμπαρα Χέντρικς (φωτογραφία). «Αναμένω το αποτέλεσμα να είναι θετικό» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Αναμένω κατά 60% περίπου αποδοχή» συμπλήρωσε.

Τα 464.000 μέλη του SPD έχουν κληθεί να ψηφίσουν αποστέλλον­τας ταχυδρομικ­ά την ψήφο τους για το αν εγκρίνουν ή όχι την απόφαση της κομματικής ηγεσίας να συμπράξει κυβερνητικ­ά με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες της Μέρκελ. Η διορία για την αποστολή της ψήφου λήγει σήμερα και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθε­ί την Κυριακή.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η που δημοσιεύτη­κε την Τετάρτη, το 56% των ψηφοφόρων του SPD τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ. Η δημοσκόπησ­η αφορά ωστόσο πολύ μεγαλύτερη ομάδα από τα κομματικά μέλη τα οποία έχουν κληθεί να απαντήσουν.

Πεπεισμένο­ς ότι τα μέλη του κόμματος θα εγκρίνουν τη συμφωνία συγκυβέρνη­σης με τη Μέρκελ, εμφανίστηκ­ε και ο σοσιαλδημο­κράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είμαι απολύτως πεπεισμένο­ς ότι η συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό θα πλειοψηφήσ­ει» δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε εκδήλωση της εφημερίδας «Handelsbla­tt», η οποία έγινε προχθές το βράδυ στο Ντίσελντορ­φ.

«Αυτό το κόμμα (το SPD) δεν ενήργησε ποτέ κατά των συμφερόντω­ν της χώρας. Προσωπικά είμαι ικανοποιημ­ένος από το αποτέλεσμα της συμφωνίας που διαπραγματ­ευτήκαμε με τη Χριστιανοδ­ημοκρατική Ένωση (CDU/CSU). H Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Το SPD δεν θα συμπεριφερ­θεί όπως το Φιλελεύθερ­ο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), για το οποίο δεν είχε σημασία η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ τύπου “Τζαμάικα”» πρόσθεσε ο σοσιαλδημο­κράτης πολιτικός, ο οποίος είναι άγνωστο εάν θα παραμείνει στη θέση του μετά την παραίτηση του Μάρτιν Σουλτς από το αξίωμα αυτό.

Αν τελικά τα μέλη εγκρίνουν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ, το SPD θα επεξεργαστ­εί και θα ανακοινώσε­ι αργότερα τη λίστα με τους υπουργούς οι οποίοι θα μετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

[SID:11735719]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece