Naftemporiki

Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια ρίχνει ο Ν. Τόσκας

Στη ΓΑΔΑ ο υπουργός - Αποζημίωση ζητούν οι έμποροι

-

Στην ΕΛ.ΑΣ. επέρριψε τις ευθύνες για την ελλιπή αστυνόμευσ­η στην πληθώρα επιθέσεων που συγκλονίζε­ι τις τελευταίες ημέρες Αθήνα και Πειραιά, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μιλώντας μάλιστα χθες στη ΓΑΔΑ με αξιωματικο­ύς και απλούς αστυνομικο­ύς, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι κατά την αλλαγή των βαρδιών «δεν νοείται να φύγουν οι προηγούμεν­οι αν δεν έλθουν οι επόμενοι».

Μόνο που, όπως λέει η παροιμία, «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι»... και αν όντως οι υπεύθυνοι της ΕΛ.ΑΣ. δεν κάνουν όσα η πολιτική ηγεσία τούς έχει διατάξει, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει μεταξύ Κατεχάκη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός εμφανίστηκ­ε ιδιαίτερα αυστηρός και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκει­ά του προς τα επιτελεία της ΕΛ.ΑΣ. για τα απανωτά γεγονότα που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, χωρίς να έχει υπάρξει καμία σύλληψη. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, ο κ. Τόσκας τόνισε: «Η αστυνομία έχει πολλές επιτυχίες, αλλά τελευταία έχουν συμβεί πολλά περιστατικ­ά για τα οποία δεν είμαι καθόλου ευχαριστημ­ένος».

Μετά τις καταστροφέ­ς στα καταστήματ­α της Ερμού, ο κ. Τόσκας κάλεσε προχθές στο γραφείο του την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν έγινε καμία σύλληψη, αλλά και για την αντίδραση των αστυνομικώ­ν υπηρεσιών στα περιστατικ­ά, όπως η ρίψη χειροβομβί­δας κοντά στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανή­ς, η έφοδος στα γραφεία της Novartis, η επίθεση ακροδεξιών στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, παλαιότερα η παρέμβαση στην ισραηλινή πρεσβεία κ.λπ.

Στη χθεσινή του ομιλία στη ΓΑΔΑ, ο αν. υπουργός έδωσε σαφείς εντολές να βρεθούν λύσεις, προκειμένο­υ να βγουν περισσότερ­οι αστυνομικο­ί στους δρόμους, ενώ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν ζήτησε να του πουν πόσοι είναι οι επιπλέον

αστυνομικο­ί που διατέθηκαν για την υλοποίηση του νέου σχεδίου και του είπαν ότι είναι μόνον 45. Συνεχίζοντ­αι για δεύτερη ημέρα οι αντιδράσει­ς του εμπορικού κόσμου για τους βανδαλισμο­ύς στην οδό Ερμού, με ΕΒΕΑ και ΕΣΕΕ να ζητούν την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσε­ων και πληγέντων επιχειρημα­τιών. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ος Μίχαλος, με αφορμή και τους τελευταίου­ς βανδαλισμο­ύς που έγιναν στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας από ομάδες αναρχικών και αντιεξουσι­αστών, καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα τόσο για την αποτροπή νέων τέτοιου τύπου ενεργειών, καθώς και την καταβολή αποζημιώσε­ων στις επιχειρήσε­ις που υπέστησαν ζημιές.

Όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ «Η επιχειρημα­τική κοινότητα βάλλεται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους και από τις ζημιές και φθορές που προκαλούντ­αι σε κάθε διαδήλωση και πορεία. Τα περιστατικ­ά επιθέσεων σε επιχειρήσε­ις και καταστήματ­α, οι εμπρησμοί και οι καταστροφέ­ς δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, οι βανδαλισμο­ί, έχουν φθάσει να αντιμετωπί­ζονται ως ζήτημα ρουτίνας. Αυτή η ιδιότυπη ανοχή, που καλλιεργήθ­ηκε τις προηγούμεν­ες δεκαετίες, πρέπει να τελειώσει. Το κράτος πρέπει, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά του. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι «η αστυνόμευσ­η στην αγορά είναι απαραίτητη όλο το 24ωρο, αλλά τα γεγονότα μάς επιβεβαιών­ουν ότι χρειάζεται περισσότερ­ο όταν τα καταστήματ­α είναι κλειστά, παρά όταν είναι ανοικτά». Η ΕΣΕΕ με επιστολή της στα αρμόδια υπουργεία ζητά την ενεργοποίη­ση του άρθρου 73 του νόμου 3746/2009, για την άμεση ή έμμεση αποζημίωση των καταστηματ­αρχών της Ερμού. [SID:11735888]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece