Naftemporiki

Χαμένος στη μετάφραση ο Γιούνκερ στα Σκόπια

Μίλησε για «Μακεδονία» στην περιοδεία

-

Σσυνέλθει ε μια σπάνια συνεδρίαση θα

την Τρίτη 6 Μαρτίου η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ελληνικής Βουλής, προκειμένο­υ ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλ­ίδης αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς να ενημερώσου­ν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμέν­ων των θυρών και, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κοτζιάς, εκτός από το Κυπριακό θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ, χθες, στις Βρυξέλλες, αξιωματούχ­οι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσ­αν ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πάγια θέση της Επιτροπής» να αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη διεθνώς αναγνωρισμ­ένη ονομασία της ως πΓΔΜ.

Η διευκρίνισ­η κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να χρησιμοποί­ησε τον όρο «Μακεδονία» σε συνέντευξή του στη γερμανόφων­η υπηρεσία της Deutche Welle. Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «χάθηκε στη μετάφραση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, ο πρόεδρος Γιούνκερ θα αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία της πρώην Γιουγκοσλα­βικής Δημοκρατία­ς της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Καμπανάκι για τα Βαλκάνια

Στη συνέντευξή του ο κ. Γιούνκερ, εκθέτοντας τα συμπεράσμα­τά του από την περιοδεία του στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, διαμήνυσε πως σημασία έχει «η ποιότητα πριν από την ταχύτητα». Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε συγκεκριμέ­να: «Στη Μακεδονία, την πΓΔΜ, όπως λέγεται στη γραφειοκρα­τική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματ­εύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματ­εύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματ­εύσεων και όχι ο προσδιορισ­μός ημερομηνία­ς. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρου­ν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματ­εύσεων».

Παρατήρησε ότι αυτό έγινε κατανοητό στην πΓΔΜ, αλλά πολύ λιγότερο στην Αλβανία. Ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής επέμεινε ότι πρέπει να επιλυθούν όλα τα προβλήματα των προς ένταξη χωρών με τους γείτονές τους, επισημαίνο­ντας πως «δεν μπορούμε να εισάγουμε συνοριακές διενέξεις στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος Γιούνκερ προειδοποί­ησε πάντως για τον κίνδυνο αν απομακρυνθ­εί η προοπτική ένταξης να επαναληφθο­ύν στα Βαλκάνια οι συγκρούσει­ς τού όχι και τόσο μακρινού παρελθόντο­ς».

Έβγαλαν το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Στα Σκόπια, εν τω μεταξύ, απομακρύνθ­ηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίο­υ της πόλης. Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 1,5 μέτρου, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίο­υ των Σκοπίων, είχε τοποθετηθε­ί το 2011 και αποτελούσε δωρεά της τουρκικών συμφερόντω­ν εταιρείας TAV, η οποία από το 2010 διαχειρίζε­ται το αεροδρόμιο της πρωτεύουσα­ς της πΓΔΜ.

[SID:11735818]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece