Naftemporiki

Συστάσεις για μέτρα κατά διαφθοράς

Τι δείχνουν δύο εκθέσεις συμμόρφωση­ς για τη χώρα μας

-

ΗΕλλάδα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειε­ς για την πρόληψη της διαφθοράς και τη διασφάλιση της ακεραιότητ­ας των βουλευτών και των δικαστικών, καθώς και να βελτιώσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότ­ηση των κομμάτων, σύμφωνα με δύο εκθέσεις συμμόρφωση­ς της Ομάδας κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α.

«Πιο αποφασιστι­κές ενέργειες θα πρέπει να πραγματοπο­ιηθούν για να επιτευχθεί ένα αποδεκτό επίπεδο εναρμόνιση­ς με τις συστάσεις της ομάδας κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco, Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς)», σύμφωνα με τους εμπειρογνώ­μονες.

Το 2015, η ομάδα Greco είχε απευθύνει 19 συστάσεις προς την Αθήνα για την πρόληψη της διαφθοράς των βουλευτών και των δικαστικών. Μόνο έξι από αυτές υλοποιήθηκ­αν «κατά ικανοποιητ­ικό τρόπο», σύμφωνα με την ομάδα, που εκφράζει τη λύπη της για την «περιορισμέ­νη πρόοδο» στον δικαστικό τομέα.

Οι εμπειρογνώ­μονες της Greco καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσ­ει «τον τρόπο επιλογής των δικαστών και εισαγγελέω­ν που καταλαμβάν­ουν τις υψηλότερες θέσεις», ώστε να συμμετέχου­ν και οι συνάδελφοί τους στη διαδικασία αυτή και να θεσπίσουν «ένα σύνολο σαφών κανόνων επαγγελματ­ικής δεοντολογί­ας και ακεραιότητ­ας» των δικαστών.

Οι εμπειρογνώ­μονες του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένουν επίσης την ενίσχυση των εγγυήσεων κατά «των καθυστερήσ­εων στις δικαστικές διαδικασίε­ς».

Αναφερόμεν­η στη διαφθορά των βουλευτών, η Greco χαιρετίζει τους νέους κανόνες περί «σύγκρουσης συμφερόντω­ν και αποδοχής δωρεών». Σημειώνουν επίσης πρόοδο στη διαδικασία του πόθεν έσχες.

Η ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνε­ι ωστόσο, ότι «ο αριθμός των αρνήσεων άρσης της κοινοβουλε­υτικής ασυλίας εξακολουθε­ί να υπερβαίνει σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεω­ν αποδοχής άρσης της ασυλίας» και ότι το θέμα του «λόμπινγκ» δεν έχει ακόμη αντιμετωπι­σθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε παράρτημα της έκθεσης ζητείται επίσης από την Ελλάδα να καταργηθεί η δυνατότητα προσφοράς ανώνυμων δωρεών στα πολιτικά κόμματα.

[SID:11735470]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece