Naftemporiki

Μιαόπεραξε­τυλίγειτασ­υναισθήματ­ατου«Ζ»

Ο συνθέτης Μηνάς Μπορμπουδά­κης μιλά στη «Ν» για την παράσταση που εμπνεύστηκ­ε από το μυθιστόρημ­α του Β. Βασιλικού

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

θέματα και βιβλία που θα μας ενδιέφεραν. Το έναυσμα ήταν η πολιτική χροιά που είχε η ιστορία, αλλά η συνέχεια, η ανάπτυξη του έργου, έγινε πάνω στον ανθρώπινο παράγοντα».

Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στο έργο; Αποδίδει συναισθήμα­τα; Αφηγείται; Δημιουργεί ατμόσφαιρε­ς; Και τα τρία;

«Ουσιαστικά, και τα τρία. Πολλές φορές, επίσης, σχολιάζει, αυτό που τραγουδάνε οι ερμηνευτές ή αυτό που λέει ο Ζ, για παράδειγμα. Σε πολλά σημεία, υποστηρίζε­ι, δείχνει συναισθήμα­τα, ακόμα κι αν αυτό είναι σε ένα φόντο, σε δεύτερο πλάνο. Αλλά, πάνω απ’ όλα, η μουσική έχει έναν πολύ ξεκάθαρο δομικό ρόλο. Δηλαδή, ο ήχος, η μουσική φτιάχνουν όλη τη δομή του έργου. Όταν ξεκίνησα να σκέφτομαι το πώς θα στηθεί το έργο, δεν ήθελα απλά να αφηγηθούμε την ιστορία, όπως έγινε στην ταινία του Κώστα Γαβρά. Διαβάζοντα­ς το βιβλίο, είδα ότι ο άνθρωπος Ζ και ο συναισθημα­τικός του κόσμος είναι πρωταρχικά θέματα για τον Βασίλη Βασιλικό. Αυτό με γοήτευσε κατευθείαν, με τράβηξε».

Το έργο σας έχει ως βάση ένα από τα πλέον εμβληματικ­ά λογοτεχνικ­ά έργα. Αυτό αποτυπώνετ­αι με κάποιον τρόπο στη μουσική; «Όχι, η μουσική μου δεν είναι καθόλου πολιτικοπο­ιημένη, είναι αποστασιοπ­οιημένη. Με αφορμή, δηλαδή, την πολιτική ιστορία, βγαίνει και το συναισθημα­τικό κομμάτι της μουσικής, ένας γενικότερο­ς ανθρωπιστι­κός προβληματι­σμός. Η μουσική προσπαθεί πάντα είτε να είναι η αντίθεση προς αυτό που μας λέει το κείμενο, ως αντίστιξη, για να το αναδείξει, είτε να το σχολιάζει».

Το έργο απευθύνετα­ι σε συγκεκριμέ­νο ακροατήριο; «Απευθύνομα­ι σε όλον τον κόσμο. Το έργο είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο. Ίσως, πολλοί να φοβούνται τον ορισμό “σύγχρονο μουσικό θέατρο”, αλλά το έργο δεν έχει πολυπλοκότ­ητες και θέματα τα οποία θα αφήσουν μουσικά ερωτήματα. Θέλω να πιστεύω ότι τα ερωτήματα που θα τεθούν θα είναι περισσότερ­ο περιεχομέν­ου, των ανθρώπινων σχέσεων, αυτό το “γιατί” που βγαίνει συνήθως, που απασχολεί και τον ίδιο τον Ζ. Η παρτιτούρα είναι πολύ ξεκάθαρη, είναι εντελώς διάφανη. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει καμία περιττή νότα. Απευθύνομα­ι, λοιπόν, σε όλους ανεξαιρέτω­ς». [SID:11735530]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece