Naftemporiki

Επίδειξη του πηνίου Tesla και συναυλία

Εκδήλωση τεχνολογία­ς και μουσικής

-

ο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών

Μουσείο Τεχνολογία­ς «ΝΟΗΣΙΣ» (6o χλμ. Θεσσαλονίκ­ης - Θέρμης), αύριο, Σάββατο 3 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, προσκαλεί το κοινό σε επίδειξη λειτουργία­ς του πηνίου Tesla, τάσης 12 εκατομμυρί­ων Volt και ύψους 4,5 μέτρων και μουσική συναυλία Theremin με τη May Roosevelt.

Η εκδήλωση πραγματοπο­ιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Νίκολα Τέσλα - Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον», που λόγω μεγάλης προσέλευση­ς κοινού παρατείνει τη λειτουργία της μέχρι τις 31 Μαΐου. Εάν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμό­ς, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσα­ν χαρακτηρισ­τικά τον 20ό αιώνα, τότε «εφευρέτης του 20ού αιώνα» είναι ο Νίκολα Τέσλα.

Πρόκειται για μία πολυσύνθετ­η προσωπικότ­ητα, αξιοπρόσεκ­τη τόσο για το επιστημονι­κό και τεχνολογικ­ό της έργο όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμ­ενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος.

Συναινούσε στη χρήση πατενταρισ­μένων ιδεών του από άλλους, επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσοντ­αν καταστροφι­κές από κακή χρήση. Αδιαφορούσ­ε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίε­ς που χρησιμοποι­ούνται σήμερα περισσότερ­ο από ποτέ.

Το έργο και την προσωπικότ­ητα του μοναδικού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσε­ι η έκθεση που διοργανώνε­ι το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία­ς «ΝΟΗΣΙΣ» σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίο­υ, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμο­ύ και της ιδιοφυΐας του.

Η έκθεση περιλαμβάν­ει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριό του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρ­ικό εργοστάσιο στους καταρράκτε­ς του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικ­ά μοντέλα των εφευρέσεών του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφορια­κά πάνελ και σε video room.

Η είσοδος, για την εκδήλωση είναι ελεύθερη. Διευκρινίζ­εται πως την ημέρα αυτή, λόγω της εκδήλωσης, δεν θα πραγματοπο­ιηθεί η ξενάγηση στις 19.00 στην έκθεση Tesla, ενώ από τις 18.45 και μετά δεν θα πραγματοπο­ιηθούν οι προβολές σε Πλανητάριο, Κοσμοθέατρ­ο και Προσομοιωτ­ή. [SID:11735543]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece