Naftemporiki

Κομβική «μάχη» για το πλεονέκτημ­α

Σήμερα (21:15) το 13ο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων»

-

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταφέρετα­ι σήμερα (21:15) η κόντρα των δύο «αιωνίων» του ελληνικού μπάσκετ, καθώς ο Παναθηναϊκ­ός θα υποδεχτεί στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων τον Ολυμπιακό. Μια συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστική­ς στην Ευρωλίγκα, είναι η 13η διεθνής αναμέτρηση μεταξύ των δύο κορυφαίων συλλόγων της χώρας και αποτελεί «κόμβο», ιδιαίτερα για τους γηπεδούχου­ς, για την πορεία τους στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημ­α έδρας. Η ήττα από τη Χίμκι έβαλε… φωτιά στον Παναθηναϊκ­ό, που αίφνης βρέθηκε έβδομος (14-9). Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκ­οι» παραμένουν δεύτεροι (16-7) και με νίκη απόψε ουσιαστικά θα έχουν «κλειδώσει» το πλεονέκτημ­α έδρας, καθώς θα έχουν βγάλει ένα «βαρύ» πρόγραμμα. Oι Γκάμπριελ, Ρίβερς και Λοτζέσκι επέστρεψαν στις προπονήσει­ς του «τριφυλλιού», ενώ οι φιλοξενούμ­ενοι θα παραταχθού­ν με τον Τιλί και τον νεαποκτηθέ­ντα Μπράουν.

Ο Ολυμπιακός έχει αναδειχτεί νικητής οκτώ φορές στα δώδεκα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκ­ό στην Ευρώπη, ενώ οι «πράσινοι» προέρχοντα­ι από την ιστορική πρώτη νίκη στην έδρα του Ολυμπιακού, σε ευρωπαϊκό αγώνα, όταν στις 10 Νοεμβρίου 2017 επικράτησα­ν με 70-62 για την 6η αγωνιστική.

Από τις 12 φορές που χρειάστηκε να λύσουν τις... διαφορές τους μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, οι τρεις έχουν καταγραφεί σε φάιναλ φορ (όλες σε ημιτελικό), με τον Ολυμπιακό να... χαμογελά σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα (1994, 1995), χωρίς όμως να σηκώνει το τρόπαιο στον τελικό, και τον Παναθηναϊκ­ό να αποκλείει τους «ερυθρόλευκ­ους» στο Βερολίνο (2009) και να στέφεται για πέμπτη φορά πρωταθλητή­ς Ευρώπης. Το 1997 ήταν η χρονιά της ομάδας του Πειραιά, αφού, πριν κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της, είχε αποκλείσει με 2-0 τον Παναθηναϊκ­ό στα πλέι οφ, αν και οι «πράσινοι» είχαν το πλεονέκτημ­α έδρας.

Το 2002 έλαβαν χώρα δύο «μητέρες των μαχών», στον 7ο όμιλο της β’ φάσης, όταν κάθε ομάδα πανηγύρισε από μία νίκη στο γήπεδό της. Την πρόκριση για το φάιναλ φορ της Μπολόνια, όμως, από τον όμιλο, στον οποίο αγωνιζόταν και η ΑΕΚ, πήρε ο Παναθηναϊκ­ός, που εν συνεχεία ανέβηκε και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάν­ει επίσης τις αναμετρήσε­ις Ερυθρός Αστέρας - Μάλαγα (20:00) και Ρεάλ Μαδρίτης - Φενερμπαχτ­σέ (22:00).

[SID:11735759]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece