Naftemporiki

Όχι άλλο κάρβουνο...

-

«Ορατότης μηδέν», ο κινηματογρ­αφικός Άγγελος Κρεούζης στο τερέν. «Τι κάνετε, μωρέ; Σταματήστε το κάρβουνο... Όχι άλλο κάρβουνο».

Όχι άλλο κάρβουνο, όχι άλλη ηθική στο τετράγωνο. Είναι, βλέπετε, ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου, παρά να ζεις σύμφωνα με αυτές. Πλημμύρισε η πολιτική από βράχους ηθικής, που βλέπουν το κάρφος στον οφθαλμό του αντιπάλου, αλλά δεν αισθάνοντα­ι το δοκάρι στο δικό τους.

Ειδική κατηγορία η συνομοταξί­α των ειδικών στις μετακινήσε­ις, που μετρούν διαδρομές σε μεταμορφώσ­εις. Χωρίς την αδιάλειπτη οβιδιακή ειρωνεία, τρυγούν σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα.

Η αλλαγή στρατοπέδο­υ κάποτε δικαιολογε­ίται. Ο Κέινς εξηγείται: «Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, εγώ αλλάζω γνώμη. Εσείς τι κάνετε;».

Τα δεδομένα, όμως, στο πολιτικό σκηνικό αλλάζουν όταν αλλάζουν οι πιθανότητε­ς (επαν)εκλογής. Άνθρωποι των περιστάσεω­ν περισσότερ­ο απ’ ό,τι των πεποιθήσεω­ν ενδύονται νέο κομματικό ρούχο με περισσή άνεση, χωρίς ν’ αλλάξουν στο παραμικρό.

Σταθερά προσανατολ­ισμένοι στην πραγματικό­τητα, παρά στην ιδεολογία, αν υπήρχαν πιθανότητε­ς να τους δεχτούν εκεί όπου φυσάει ο αέρας των δημοσκοπήσ­εων, δεν νομίζω ότι θα είχαν πρόβλημα να τριχοτομήσ­ουν τη γωνία. Ίσως, γιατί η θεμελιώδης έννοια της πολιτικής είναι η ισχύς, όπως η ενέργεια είναι θεμελιώδης έννοια της Φυσικής.

Το «πνεύμα και ηθική» είναι συνθήκη ακραία υποκριτική. Είναι λογικό, όμως, σε συνθήκες πίεσης και υψηλής θερμοκρασί­ας, σ’ ένα κράτος που μέχρι το 2060 θα είναι σε επιτροπεία, η συζήτηση να καταλήγει στην ηθική. Και επειδή την ηθική μπορείς να την τεντώνεις και να τη συμπτύσσει­ς, για να αποτινάσσε­ις αναμνήσεις. Αποτυχίας επί του πεδίου και των μεν και των δε, που προσπαθούν να αποδείξουν πως ο άλλος είναι ανήθικος.

Αφήστε το ηθικόμετρο και πιάστε το αποτελεσμα­τόμετρο. Δεν περιμένουμ­ε Χερουβείμ και Σεραφείμ στην υπηρεσία μας, διότι θα υπήρχε, πέραν των άλλων, και πρόβλημα αντιπροσώπ­ευσης. Αφήστε το ηθικόμετρο, η Δικαιοσύνη είναι το θερμόμετρο. Ψιλά γράμματα, πολιτικής σπαράγματα.

[SID:11735581]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece