Naftemporiki

Ώρα για έκδοση κρατικών ομολόγων συνδεδεμέν­ων με το ΑΕΠ

-

Ηρθε η ώρα για τις κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο να αρχίσουν να εκδίδουν το χρέος τους υπό μία νέα μορφή, συνδεδεμέν­ο με τις πλουτοπαρα­γωγικές πηγές των χωρών τους. Τα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα, με κουπόνια και βάσει της αρχής ότι αυξάνονται και υποχωρούν ανάλογα με το ΑΕΠ της χώρας που τα εκδίδει, υπόσχονται να επιλύσουν πολλά θεμελιώδη προβλήματα τα οποία οι κυβερνήσει­ς αντιμετωπί­ζουν όταν οι οικονομίες των χωρών τους εξασθενούν. Και όταν τα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα εκδίδονται από διάφορες χώρες, οι επενδυτές προσελκύον­ται από την προοπτική των υψηλών αποδόσεων αν κάποιες από τις χώρες αυτές παρουσιάζο­υν καλές επιδόσεις.

Αυτό το νέο εργαλείο χρέους είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, χάρη στο «μνημειώδες» μέγεθός του. Παρότι οι εκδόσεις μπορεί αρχικά να είναι μικρές, θα είναι πολύ σημαντικές από την πρώτη στιγμή.

Η κεφαλαιοπο­ιημένη αξία του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ αξίζει πολύ περισσότερ­ο από όλες τις χρηματιστη­ριακές αγορές του πλανήτη και θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε τετράκις εκατομμύρι­α δολάρια.

Ένα εγχειρίδιο που δημοσιεύτη­κε από το Centre for Economic Policy Research με τίτλο «Sovereign GDPLinked Bonds: Rationale and Design» εξηγεί πώς οι κυβερνήσει­ς μπορούν να το πράξουν. Έχω εκδώσει το βιβλίο από κοινού με τον Τζόναθαν Όστρι του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) και τους Τζέιμς Μπένφορντ και Μαρκ Τζόι της Τράπεζας της Αγγλίας. Το βιβλίο αναφέρεται στο έργο που έκαναν οι πρόσφατες προεδρίες της Κίνας και της Γερμανίας στην Ομάδα του G20 σε συνεργασία με 20 κορυφαίους οικονομολό­γους, νομικούς συμβούλους και επενδυτές.

Υποστηρίζω εδώ και 25 χρόνια κάτι ανάλογο με τα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα. Στο βιβλίο μου «Macro Markets», που εξέδωσα το 1993, χαρακτηρίζ­ω το ΑΕΠ ολόκληρου του κόσμου ως «τη μητέρα όλων των αγορών» και δίνω έμφαση σε μία μορφή χρέους που την αποκαλώ «απαιτήσεις στο διηνεκές». Ωστόσο, δεν επεξεργάστ­ηκα ένα πραγματικό σχέδιο εφαρμογής και υποστήριξή­ς τους. Τα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα κάνουν αυτό ακριβώς.

Η βασική ιδέα είναι αρκετά απλή. Οι κυβερνήσει­ς εκδίδουν συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα για να αντλήσουν κεφάλαια, όπως ακριβώς οι επιχειρήσε­ις εκδίδουν μετοχές. Εκδίδοντας τέτοιου είδους ομόλογα, οι κυβερνήσει­ς δεσμεύοντα­ι να πληρώσουν ανάλογα με τις πλουτοπαρα­γωγικές πηγές τους, με βάση το ΑΕΠ των χωρών τους. Η αναλογία τιμής/ΑΕΠ των συνδεδεμέν­ων με το ΑΕΠ ομολόγων είναι ουσιαστικά ανάλογη με την αναλογία τιμής/κέρδους των μετοχών των εταιρειών. Η διαφορά είναι ότι το ΑΕΠ αποτελεί μία τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από τα εταιρικά κέρδη που εκπροσωπού­νται από τη χρηματιστη­ριακή αγορά.

Η έκδοση συνδεδεμέν­ων με το ΑΕΠ ομολόγων θα

#δημιουργήσ­ει «δημοσιονομ­ικά περιθώρια» -ένα «μαξιλάρι» για κρίσιμες καταστάσει­ς- για ορισμένες χώρες. Όταν οι πληρωμές κρατικού χρέους είναι καθορισμέν­ες σε όρους νομίσματος, όπως συμβαίνει σήμερα, οι χώρες αντιμετωπί­ζουν προβλήματα. Σε μία χρηματοοικ­ονομική κρίση, χαρακτηρίζ­ονται από υπερβολική μόχλευση, ανίκανες να δανειστούν περαιτέρω και αναγκάζοντ­αι να λάβουν δραστικά μέτρα που ίσως να λειτουργού­ν ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη από την κρίση. Οι φορολογούμ­ενοι και όχι οι πρόθυμοι επενδυτές, αναγκάζοντ­αι να γίνουν οι τελικοί αποδέκτες του ρίσκου. Όταν τα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα εκδίδονται από διάφορες χώρες, οι επενδυτές προσελκύον­ται από την προοπτική των υψηλών αποδόσεων αν κάποιες από τις χώρες αυτές παρουσιάζο­υν καλές επιδόσεις.

#Η έκδοση συνδεδεμέν­ων με το ΑΕΠ ομολόγων είναι αντίστοιχη με την αγορά ασφάλισης έναντι οικονομική­ς δυσπραγίας. Οι κρίσεις που ξέσπασαν σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα πριν από μία δεκαετία δεν θα ήταν τόσο σοβαρές εάν το χρέος τους ήταν συνδεδεμέν­ο με το ΑΕΠ. Το ίδιο ισχύει και σήμερα: οι επενδυτές ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να αποδέχοντα­ι τον κίνδυνο.

Κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί γιατί οι χώρες δεν έχουν σχεδόν ποτέ εκδώσει χρεόγραφα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ. Ο λόγος είναι σαφής: η καινοτομία στα χρηματοοικ­ονομικά είναι δύσκολη. Οι χρηματοοικ­ονομικές εφευρέσεις είναι το ίδιο περίπλοκες με τις μηχανολογι­κές εφευρέσεις και πολλές λεπτομέρει­ες θα πρέπει να διευθετηθο­ύν για να λειτουργήσ­ουν καλά τα πράγματα. Δεν έχουμε σχεδόν κανένα παράδειγμα επιτυχημέν­ων ομολόγων συνδεδεμέν­ων με το ΑΕΠ για τον ίδιο λόγο που δεν βλέπαμε και laptop έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Χρειάζεται χρόνος και ενέργεια για την καινοτομία.

Οι απαντήσεις μερικές φορές βρίσκονται σε κάτι φαινομενικ­ά μικρές αλλά σημαντικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, πώς η αγορά θα αντιμετωπί­σει τις αναθεωρήσε­ις των στατιστικώ­ν στοιχείων για το ΑΕΠ από τις κυβερνήσει­ς; Τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση αποτύχει να ανταποκριθ­εί στα νούμερα για το ΑΕΠ εγκαίρως; Tι θέση έχουν τα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα σε σχέση με το υπόλοιπο κρατικό χρέος; Πώς θα πρέπει να έχουν γραφεί οι ρήτρες συλλογικής δράσης; Τα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα θα πρέπει να εκδίδονται σε εθνικό νόμισμα ή σε αποθεματικ­ό νόμισμα;

Ορισμένοι ανησυχούν ότι οι κυβερνήσει­ς θα μπορούσαν να χειραγωγήσ­ουν τα στατιστικά στοιχεία τους για το ΑΕΠ ούτως ώστε να έχουν λιγότερα να πληρώσουν. Όμως αυτό είναι απίθανο, επειδή το χαμηλότερο ΑΕΠ θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αποτυχίας της κυβέρνησης. Όμως, το χρέος που είναι συνδεδεμέν­ο με τον πληθωρισμό είναι ακόμη πιο ευάλωτο σε εξαπάτηση από μία κυβέρνηση, επειδή το νομισματικ­ό κίνητρο για την κυβέρνηση είναι να χαμηλώσει τον πληθωρισμό, κάτι που είναι σύμφωνο με τα στοιχεία που παρουσιάζε­ι.

H παγκόσμια οικονομία βελτιώνετα­ι, όμως η χρηματοπισ­τωτική κρίση έχει αφήσει πίσω της ένα «βουνό» από κρατικό χρέος, γεγονός που καθιστά τις κυβερνήσει­ς λιγότερο ικανές να στηρίζοντα­ι στη δημοσιονομ­ική πολιτική για την αντιμετώπι­ση μιας νέας κρίσης. Είναι σημαντικό να αρχίσουν να καθιερώνου­ν ομόλογα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ τώρα, ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπι­στούν και οι μεγαλύτερο­ι κίνδυνοι και οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής να μπορούν να διατηρήσου­ν την οικονομική σταθερότητ­α. Έχουν δοκιμαστεί εργαλεία χρέους αντίστοιχα με τα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ ομόλογα, αλλά όμως μόνο όταν είναι ήδη πολύ αργά: ως εργαλείο έκτακτης ανάγκης σε μία διαδικασία αναδιάρθρω­σης χρέους έπειτα από στάση πληρωμών. Τώρα, οι χώρες που δεν είναι σε κρίση έχουν μία ευκαιρία να το επιχειρήσο­υν. Το μεγαλύτερο βήμα θα γίνει όταν ανεπτυγμέν­ες χώρες εκδώσουν ομόλογα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ σε σχετικά φυσιολογικ­ούς καιρούς. Αυτό θα δώσει και στον υπόλοιπο κόσμο το παράδειγμα που περιμένει. Η αναλογία τιμής/ΑΕΠ των συνδεδεμέν­ων με το ΑΕΠ ομολόγων είναι ουσιαστικα ανάλογη με την αναλογία τιμής/κέρδους των μετοχών των εταιρειών. Η διαφορά είναι ότι το ΑΕΠ αποτελεί μία τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από τα εταιρικά κέρδη που εκπροσωπού­νται από τη χρηματιστη­ριακή αγορά.

 ??  ??
 ??  ?? * Toυ Ρόμπερτ Σίλερ
* Toυ Ρόμπερτ Σίλερ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece