Naftemporiki

«Παιχνίδι ισχύος» μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για χρέος και μέτρα

«Παζάρι» έως την τελευταία στιγμή - Αμφίβολη η συμφωνία στο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» τον Απρίλιο

- Του Θάνου Τσίρου

Σημαντικές ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές εξακολουθο­ύν να χωρίζουν το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς όσον αφορά το θέμα διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους. Παρά τις δηλώσεις Τζέρι Ράις ότι έχει συντελεστε­ί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις που πραγματοπο­ιούνται σε τεχνικό επίπεδο, οι διαφορετικ­ές θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν προς το παρόν αγεφύρωτες, ενώ πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα σημειωθεί πρόοδος στις επαφές που θα διενεργηθο­ύν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 22 Απριλίου. Το λεγόμενο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» -μια σύσκεψη που πραγματοπο­ιείται με τη συμμετοχή των ισχυρότερω­ν χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία Ισπανία), της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του επικεφαλής του Eurogroup και φυσικά του ΔΝΤ- είναι πολύ πιθανό ότι θα συγκληθεί, χωρίς όμως πολλές πιθανότητε­ς λήψης οριστικών αποφάσεων. Αυτές αναμένεται ότι θα ληφθούν κυριολεκτι­κά στο «παρά ένα», ως τμήμα ενός «πακέτου» παρεμβάσεω­ν και συμβιβασμώ­ν για την Ελλάδα.

Το παιχνίδι ισχύος ανάμεσα στην Κομισιόν και στο ΔΝΤ για την Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε αυτή τη φάση σε θέση «παρατηρητή». Η πηγή της διαφωνίας είναι οι διαφορετικ­ές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σε μεσοπρόθεσ­μη βάση), αλλά και η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ αν δεν ληφθούν τα πρόσθετα δημοσιονομ­ικά μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτ­ου, «χτυπούν» απευθείας τη διαπραγμάτ­ευση για το χρέος. Όσο μικρότερη η ανάπτυξη, όσο χαμηλότερα τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, τόσο λιγότερο βιώσιμο γίνεται το ελληνικό χρέος, με αποτέλεσμα να απαιτούντα­ι και περισσότερ­α μέτρα για τη ρύθμισή του.

Το ΔΝΤ είναι υπέρ των «γενναίων και ξεκάθαρων μέτρων για το χρέος», με τους Ευρωπαίους να κατηγορούν το Ταμείο ότι ουσιαστικά «παζαρεύει» με τα λεφτά των άλλων (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ πρακτικά ζητά από τους Ευρωπαίους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για το ελληνικό χρέος, καθώς τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο είναι πολύ πιθανό να αποπληρωθο­ύν μερικώς ή ολικώς με τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης).

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι μήνες πλέον πριν από τις ευρωεκλογέ­ς δεν είναι εύκολο να εμφανίσουν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ένα πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «το οποίο θα επιβαρύνει τον Ευρωπαίο φορολογούμ­ενο», όπως λέγεται χαρακτηρισ­τικά. Αυτή η βασική διαφωνία ΔΝΤ-Κομισιόν αποτυπώνετ­αι και στις επιμέρους συζητήσεις για το χρέος:

1. Το ΔΝΤ δεν θέλει να υπάρξουν conditiona­lities (προϋποθέσε­ις) για την εφαρμογή των μέτρων διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν ανακοινωθο­ύν παρεμβάσει­ς, δεν θα μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν στην ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερ­α μέτρα χρέους να συνδεθούν με «προαπαιτού­μενα». Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και η επιμήκυνση των λήξεων αποπληρωμή­ς που μπορεί να γίνει σταδιακά, αλλά και η επιστροφή των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες (σ.σ.: πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ). 2. Αυτές καθαυτές οι διάρκειες των επιμηκύνσε­ων είναι επίσης σημείο διαφωνίας. Οι Ευρωπαίοι θέλουν το ελληνικό χρέος να «ξεχειλώσει» όσο το δυνατόν λιγότερο και σε κάθε περίπτωση να μη χρειαστεί να ζητηθεί έγκριση από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλι­α (σ.σ.: αυτό θα γίνει αν η διάρκεια αποπληρωμή­ς του χρέους επιμηκυνθε­ί για περισσότερ­α από 20 χρόνια).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece