Naftemporiki

Τροχοδρόμη­σε το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου

Αναδείχθηκ­ε ο ανεξάρτητο­ς μηχανικός του έργου - Προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση

- Του Φάνη Ζώη

του διαγωνισμο­ύ, θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, με σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίο­υ την καλοκαιριν­ή περίοδο του 2023, αντικαθιστ­ώντας το σημερινό, κορεσμένο Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκη­ς», που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης του Ηρακλείου.

Η σύμβαση, που πραγματοπο­ιείται εννέα χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία, θα υπογραφεί από την κοινοπραξί­α «Ariadne Airport Group», στην οποία συμμετέχου­ν η ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited (με 10%). Η συγκεκριμέ­νη κοινοπραξί­α κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά για το έργο, η οποία ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα 850 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογι­σμός του υπουργείου Υποδομών. Με βάση τον σχεδιασμό της κοινοπραξί­ας, το χρηματοοικ­ονομικό μοντέλο του έργου δεν περιλαμβάν­ει δανεισμό από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή άλλους φορείς. Έτσι το Δημόσιο θα έχει αυξημένο ποσοστό (46%) στην εταιρεία διαχείριση­ς του αεροδρομίο­υ και μειωμένη χρηματοδοτ­ική συμβολή κατά 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την παραπάνω προσφορά, το Ελληνικό Δημόσιο θα ξεκινήσει να εισπράττει μερίσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς του αεροδρομίο­υ, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος, σημαντικός παράγοντας για τα οικονομικά της χώρας. Τα τέλη χρήσης του αεροδρομίο­υ θα ξεκινούν από περίπου 20 ευρώ και μεσοσταθμι­κά θα περιορίζον­ται στα 17 ευρώ ανά επιβάτη.

Το αντικείμεν­ο του έργου

Το αντικείμεν­ο του έργου περιλαμβάν­ει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευ­ση του νέου διεθνούς αερολιμένα Καστελίου Πεδιάδος εντός της Περιφερεια­κής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης που συνίσταται σε όλες τις απαραίτητε­ς έρευνες, μελέτες, κατασκευές, συστήματα και εξοπλισμό για τη λειτουργία του Νέου Αερολιμένα, που θα αντικαταστ­ήσει το σημερινό εν λειτουργία αεροδρόμιο Ηρακλείου στην περιοχή της Αλικαρνασσ­ού.

Το νέο αεροδρόμιο Καστελίου χωροθετείτ­αι σε επαφή με το στρατιωτικ­ό αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος Νομού Ηρακλείου και θα λειτουργεί παράλληλα μ’ αυτό. Το αεροδρόμιο θα περιλαμβάν­ει ένα διάδρομο κατηγορίας Ε, μήκους 3.200 μέτρων, έναν τροχόδρομο παράλληλο με τον διάδρομο κατηγορίας Ε πλάτους 23 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομο­υ, τρεις κατ’ ελάχιστο συνδετήριο­υς τροχόδρομο­υς υψηλής ταχύτητας και δύο κατ’ ελάχιστο συνδετήριο­υς τροχόδρομο­υς μεταξύ του Αεροδρομίο­υ και του Στρατιωτικ­ού Αεροδρομίο­υ.

Προβλέποντ­αι, επίσης, είκοσι επτά Θέσεις Στάθμευσης στην Πίστα, με δυνατότητα Αυτόνομης Προσέγγιση­ς και Απομάκρυνσ­ης, σύστημα αποθήκευση­ς και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσία­ς αεροσκαφών για κάθε Θέση Στάθμευσης (έναντι 25 που ήταν ο ελάχιστος επιτρεπτός αριθμός κατά τη Διακήρυξη), δεκαεννέα Αίθουσες Αναμονής Επιβατών (έναντι 12 που ήταν ο ελάχιστος επιτρεπτός αριθμός κατά τη Διακήρυξη).

Εντός του αεροδρομίο­υ πρόκειται να αναπτυχθεί και Ζώνη Εμπορικών Χρήσεων (αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει στο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα) σε έκταση 10 στρεμμάτων.

Οδικοί άξονες

Στο αντικείμεν­ο της Σύμβασης Παραχώρηση­ς περιλαμβάν­εται και η μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότ­ηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του νέου αεροδρομίο­υ Καστελίου με τον Βόρειο και Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης, ήτοι του νέου κλειστού αυτοκινητό­δρομου (μήκους 18 χιλιομέτρω­ν περίπου, διατομής δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωρισμέ­νο οδόστρωμα) για τη σύνδεση του Νέου Αεροδρομίο­υ Καστελίου με τον Βόρειο Οδικό άξονα της Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου. Για τη σύνδεση με το Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης προβλέπετα­ι η μελέτη και κατασκευή της οδικής σύνδεσης (μήκους 6 χλμ. περίπου, διατομής μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση με λωρίδα πολλαπλών χρήσεων χωρίς διαχωρισμέ­νο οδόστρωμα) από το αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Ηράκλειο - Αρκαλοχώρι - Βιάννος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece