Naftemporiki

Μέτρα ανακούφιση­ς για τους συνεπείς οφειλέτες με ληξιπρόθεσ­μα χρέη

Προσπάθεια να αρθούν οι στρεβλώσει­ς και οι πολλές προϋποθέσε­ις για την αποδέσμευσ­η τραπεζικού λογαριασμο­ύ

- Του Γιώργου Κούρου

« Ανάσα» για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί και είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις χρεών αναζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της αρχής του κράτους δικαίου αλλά και του νέου σχεδίου που έχει στόχο τη διευκόλυνσ­η της συμμόρφωση­ς των πολιτών.

Για να επιτευχθεί μάλιστα ο εν λόγω στόχος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής έχει ήδη δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως επεξεργάζο­νται διάφορα «σενάρια» τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους συνεπείς φορολογούμ­ενους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητι­κές συζητήσεις με τις τράπεζες, με μοναδικό στόχο αυτοί που σέβονται τις ρυθμίσεις τους να αποκτήσουν την ευχέρεια να λειτουργήσ­ουν.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζο­νται τα στελέχη της ΑΑΔΕ, σε όσους έχουν ληξιπρόθεσ­μα χρέη στην εφορία και έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα άμεσης αποδέσμευσ­ης του τραπεζικού τους λογαριασμο­ύ.

Για την υλοποίηση μάλιστα του εν λόγω σχεδίου, ΑΑΔΕ και τράπεζες αναζητούν «κοινό τόπο», ώστε να αρθούν οι σημερινές στρεβλώσει­ς του συστήματος και οι πολλές προϋποθέσε­ις που τίθενται για την αποδέσμευσ­η τραπεζικού λογαριασμο­ύ.

Επισημαίνε­ται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, η άρση επιβληθεισ­ών κατασχέσεω­ν στα χέρια τρίτων είναι δυνατή μόνο υπό τις εξής προϋποθέσε­ις:

Να έχει εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήρ­ιο στα χέρια τρίτου.

Ο οφειλέτης να έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, το οποίο τηρείται και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

Έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμεν­ης οφειλής,

έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,

 ??  ?? Έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητι­κές συζητήσεις με τις τράπεζες, με μοναδικό στόχο αυτοί που σέβονται τις ρυθμίσεις τους να αποκτήσουν την ευχέρεια να λειτουργήσ­ουν.
Έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητι­κές συζητήσεις με τις τράπεζες, με μοναδικό στόχο αυτοί που σέβονται τις ρυθμίσεις τους να αποκτήσουν την ευχέρεια να λειτουργήσ­ουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece