Naftemporiki

Μήνυμα προς τα έσω και τα έξω

-

Ο Προκόπης Παυλόπουλο­ς, κατά τη συνάντησή του με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, έστειλε σαφές μήνυμα στους δανειστές της χώρας αναφερόμεν­ος στο χρέος, καθώς υπογράμμισ­ε την ανάγκη να ανταποκριθ­ούν στις δεσμεύσεις τους έναντι του ελληνικού λαού και να προχωρήσου­ν σε ελάφρυνσή του, ώστε να γίνει διαχειρίσι­μο και να συνδεθεί με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς εμφανίστηκ­ε πάντως αισιόδοξος ότι θα υπάρξει βιώσιμη λύση, σε συνδυασμό με τους ρυθμούς ανάπτυξης, αφού, όπως ανέφερε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το χρέος πέρα από τις βραχυπρόθε­σμες ή μακροπρόθε­σμες ρυθμίσεις που αφορούν το ίδιο το χρέος.

Από την άλλη πλευρά, μήνυμα έστειλε και στο εσωτερικό, αφού επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθεί η αρχή του Συντάγματο­ς για αναλογική κατανομή των φορολογικώ­ν βαρών, καθώς και να επιταχυνθε­ί και να διευκολυνθ­εί η επίλυση των φορολογικώ­ν διαφορών των πολιτών με τις Αρχές χωρίς να φτάνουν απαραίτητα στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς τόνισε τα εξής: «Στο επίπεδο της φορολογίας οι Έλληνες συμμετέχου­ν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Η αναλογική ισότητα είναι η κορωνίδα της δικαιοσύνη­ς στον χώρο της φορολογίας. Είναι ανάγκη οι ρυθμοί της επίλυσης των διαφορών μέσω της ενδικοφανο­ύς διαδικασία­ς να επιταχυνθο­ύν, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να λύνουν αυτές τις διαφορές, ει δυνατόν πριν φτάσουν στα δικαστήρια. Γνωρίζουμε ότι πλέον η επίλυση των διαφορών στη διοικητική δικαιοσύνη είναι δυσχερής».

Ο Προκόπης Παυλόπουλο­ς δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι «ένα από τα μειονεκτήμ­ατα της όλης μνημονιακή­ς νομοθεσίας είναι και το γεγονός ότι η δικαστική προστασία, και ιδίως η προσωρινή δικαστική προστασία και στις φορολογικέ­ς διαφορές, έχει απομειωθεί σημαντικά. Σε βαθμό που είναι προβληματι­κή ακόμα και με βάση τη ρύθμιση του άρθρου 20, παρ. 1 του Συντάγματο­ς».

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece