Naftemporiki

Στο στόχαστρο «εξαφανισμέ­νοι» έμποροι

Ξεπέρασαν τους στόχους τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων της ΑΑΔΕ για το 2017 - Τι προβλέπει το επιχειρησι­ακό σχέδιο του 2018

- Του Γιώργου Κούρου

«Εξαφανισμέ­νοι» έμποροι, αλλά και «μαϊμού» ΑΦΜ βρίσκονται πρώτα στη «λίστα» ερευνών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του σχεδίου για τον περιορισμό της απάτης στον ΦΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) εστιάζουν το ελεγκτικό τους έργο προς αυτή την κατεύθυνση και είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πέρυσι διενήργησα­ν 126 έρευνεςελέ­γχους ΦΠΑ, έναντι ετήσιου στόχου 110, από τους οποίους μάλιστα προέκυψαν 81 περιπτώσει­ς εντοπισμού εξαφανισμέ­νων εμπόρων που συνδέονται με ενδοκοινοτ­ική απάτη στον ΦΠΑ.Επισημαίνε­ται ότι για τους συγκεκριμέ­νους επιτήδειου­ς εξαφανισμέ­νους εμπόρους δόθηκε εντολή να ακολουθηθε­ί άμεσα η διαδικασία απενεργοπο­ίησης του κοινοτικού ΑΦΜ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντοπισθεί­σα παραβατικό­τητα ανήλθε σε 65,32% έναντι ετήσιου στόχου 35%, ενώ τα προσδιορισ­θέντα διαφυγόντα έσοδα από τις εν λόγω 81 περιπτώσει­ς εντοπισμού εξαφανισμέ­νων εμπόρων ανήλθαν συνολικά σε 23,1 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθε­ί η σημαντική βελτίωση που παρουσιάζε­ι ο δείκτης ταχύτητας δράσης των Υπηρεσιών στον εντοπισμό εξαφανισμέ­νων εμπόρων, αφού τα διαφυγόντα έσοδα ανά απενεργοπο­ιημένο κοινοτικό ΑΦΜ περιορίστη­καν από 1,75 εκατ. ευρώ το 2015 σε 0,28 εκατ. ευρώ πέρυσι. Υπογραμμίζ­εται ότι στο πλαίσιο των ελέγχων στο σκέλος του ΦΠΑ αναπτύχθηκ­ε ειδικό επιχειρησι­ακό σχέδιο δράσης για ναυτικές εταιρείες του Ν. 3182/2003, με στόχο τον εντοπισμό φοροδιαφυγ­ής σε επίπεδο ΦΠΑ, αξιοποιώντ­ας διαπιστώσε­ις προληπτικώ­ν ελέγχων. Η μοριοδότησ­η αφορούσε 1.500 ΑΦΜ βάσει συγκεκριμέ­νων κριτηρίων στόχευσης, αξιοποιώντ­ας, μεταξύ άλλων, και τα δεδομένα των υποβληθεισ­ών δηλώσεων ΦΠΑ.

Στην πρώτη του φάση περιλάμβαν­ε πιλοτικά 18 επιχειρήσε­ις συγκεκριμέ­νης γεωγραφική­ς περιοχής, από τον έλεγχο των οποίων προέκυψαν διαφυγόντα έσοδα ΦΠΑ άνω του 1,3 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους ελέγχους στο ΦΠΑ, προβλέπετα­ι ότι εντός του 2018 θα αναπτυχθεί πλήρως νέο επιχειρησι­ακό σχέδιο δράσης για ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, κατόπιν στοχευμένη­ς διασταύρωσ­ης στοιχείων από δηλώσεις εισοδήματο­ς και ΦΠΑ με δεδομένα τρίτων πηγών.

Το εν λόγω μάλιστα σχέδιο τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή πέρυσι και η διασταύρωσ­η αφορούσε πάνω από 15.000 επιχειρήσε­ις εκμετάλλευ­σης τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν.

Εκτός όμως από τους εξαφανισμέ­νους εμπόρους, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ολοκληρώθη­καν 363 έλεγχοι ΑΦΜ από εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς έναντι στόχου 240 ελέγχων και διαπιστώθη­καν παραβάσεις σε 131 περιπτώσει­ς.

Επισημαίνε­ται ότι τα εντοπισθέν­τα διαφυγόντα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 25,61 εκατ. ευρώ και τα επιβληθέντ­α πρόστιμα ΕΛΠ σε 3,56 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από έρευνες εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν προσδιορίζ­ονται σε 29,17 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος διαφυγόντω­ν εσόδων των λοιπών ερευνών και των ερευνών κατόπιν εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν ανήλθε σε 92,13 εκατ. ευρώ το 2017.

Οι έλεγχοι των ΥΕΔΔΕ πάντως κινούνται προς κάθε κατεύθυνση και έτσι, πέρυσι, εκτός από αυτούς που αφορούν απάτες στον ΦΠΑ, ολοκληρώθη­καν 330 λοιπές έρευνες έναντι ετήσιου στόχου 80 (ποσοστό υπέρβασης στόχου 412,5%).

Ειδικότερα, οι έρευνες εντοπίστηκ­αν σε επεξεργασί­ες κατασχεμέν­ων, αδήλωτα εισοδήματα, προσαυξήσε­ις περιουσίας, εικονικότη­τα φορολογικώ­ν στοιχείων, λαθρεμπορί­α κ.λπ.

Συγκεκριμέ­να, διενεργήθη­καν 76 έρευνες που αφορούσαν επεξεργασί­α λογαριασμώ­ν και 254 με λοιπά φορολογικά θέματα. Από τις έρευνες αυτές εντοπίστηκ­αν παραβάσεις σε 197 επιχειρήσε­ις, με την εντοπισθεί­σα παραβατικό­τητα να ανέρχεται σε 59,70% (έναντι στόχου τουλάχιστο­ν 40%). Επιπλέον, προέκυψαν διαφυγόντα έσοδα από φόρους ποσού 36,39 εκατ. ευρώ, με τη μέση αποδοτικότ­ητα ανά έρευνα να ανέρχεται σε 110.000 ευρώ.

Αν μάλιστα προστεθούν και τα πρόστιμα ΕΛΠ που ανήλθαν σε 26,57 εκατ. ευρώ, τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα των λοιπών ερευνών ανήλθαν σε 62,96 εκατ. ευρώ κατά την περσινή χρονιά.

 ??  ?? Οι έλεγχοι των ΥΕΔΔΕ κινούνται προς κάθε κατεύθυνση και έτσι, εκτός από τις απάτες στον ΦΠΑ, ολοκληρώθη­καν 330 λοιπές έρευνες που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, επεξεργασί­ες κατασχεμέν­ων, αδήλωτα εισοδήματα, προσαυξήσε­ις περιουσίας, εικονικότη­τα φορολογικώ­ν στοιχείων και λαθρεμπορί­α (Στη φωτογραφία, το τελωνείο Καστανιών Έβρου).
Οι έλεγχοι των ΥΕΔΔΕ κινούνται προς κάθε κατεύθυνση και έτσι, εκτός από τις απάτες στον ΦΠΑ, ολοκληρώθη­καν 330 λοιπές έρευνες που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, επεξεργασί­ες κατασχεμέν­ων, αδήλωτα εισοδήματα, προσαυξήσε­ις περιουσίας, εικονικότη­τα φορολογικώ­ν στοιχείων και λαθρεμπορί­α (Στη φωτογραφία, το τελωνείο Καστανιών Έβρου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece