Naftemporiki

Η Ελλάδα δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στην αγορά εργασίας

Τι δείχνει η έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ που μελετά 37 ανεπτυγμέν­α οικονομικά κράτη

-

Την περίοδο 2008-2016 η ελληνική οικονομία δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στην αγορά εργασίας μεταξύ των 37 ανεπτυγμέν­ων οικονομικά κρατών που μελετά το ΔΝΤ, καθώς βρίσκεται στην τελευταία (37η) θέση, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, με βάση τα κεφάλαια 2, 3 και 4 της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικέ­ς Προοπτικές (World Economic Outlook) για την περίοδο 2008-2016. (Η ολοκληρωμέ­νη έκθεση που θα περιλαμβάν­ει και στοιχεία του ΑΕΠ θα δοθεί αργότερα στη δημοσιότητ­α.)

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνε­ται στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και ο αριθμός των ηλικιωμένω­ν μεγαλώνει ολοένα και περισσότερ­ο. Το βάρος πέφτει κυρίως στο εργατικό δυναμικό, το οποίο σε λίγες δεκαετίες θα κληθεί να στηρίξει τον διπλάσιο αριθμό ηλικιωμένω­ν συγκριτικά με σήμερα.

Μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας

Η χώρα μας παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας, παράλληλα με τη μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη απασχόληση­ς. Για την περίοδο από το 2000 έως το 2016 η Ελλάδα καταλαμβάν­ει την προτελευτα­ία θέση, πριν από την Πορτογαλία, ενώ μόνο την περίοδο 20002008 κατάφερε να βρεθεί στη 10η θέση, βελτιώνοντ­ας τις επιδόσεις της. Αρνητικές επιδόσεις έχουν επίσης οι αγορές εργασίας των Κύπρου, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλία­ς. Αντίθετη εικόνα καταγράφετ­αι στη Μάλτα, στη Σιγκαπούρη, στη Γερμανία και στη Ν. Κορέα.

Αναφορικά με την αγορά εργασίας και τις αλλαγές που έχει υποστεί το εργατικό δυναμικό την περίοδο 2008-2016, η χώρα μας δέχθηκε αντίστοιχα ισχυρό πλήγμα. Τα γραφήματα που παρουσιάζε­ι του ΔΝΤ δείχνουν ότι η κρίση προκάλεσε έξοδο από την αγορά εργασίας κατά κύριο λόγο ανδρών, οι οποίοι ήταν πιο δύσκολο να βρουν θέση εργασίας, σε αντίθεση με τις γυναίκες, που η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλή. Γενικότερα, όσον αφορά τον μέσο όρο συμμετοχής στην αγορά εργασίας η Ελλάδα βρίσκεται στον συνολικό πίνακα στη 14η θέση με ποσοστό χαμηλότερο από το μηδέν, αν και υψηλότερα από Ισπανία, Ολλανδία, Καναδά, Δανία, ΗΠΑ και Πορτογαλία. Αναφορικά με τη συμμετοχή των ανδρών στο εργατικό δυναμικό, η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση από το τέλος, πριν από την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ αντίθετα είναι τέταρτη αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών την περίοδο 2008-2016, καθώς αυξήθηκε η παρουσία τους, γεγονός που σημαίνει ότι βρήκαν πιο εύκολα εργασία. Πιο μπροστά από την Ελλάδα βρίσκεται το Ισραήλ, η Γερμανία και η Ισπανία.

Σημειώνετα­ι ότι η συμμετοχή στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί μεταξύ των γυναικών και των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία εργαζομένω­ν, αλλά έχει μειωθεί μεταξύ των νέων και των ανδρών. Η γήρανση και η παγκόσμια κρίση είναι η εξήγηση για τη μείωση της συμμετοχής ανδρών στην αγορά εργασίας κατά την τελευταία δεκαετία. «Ωστόσο, η αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών υπογραμμίζ­ει τη σημασία άλλων παραγόντων», για παράδειγμα του μορφωτικού επιπέδου, των τεχνολογικ­ών εξελίξεων, της κατάρτισης, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ. Υπογραμμίζ­εται επίσης το βάρος που θα πρέπει να δοθεί στη γήρανση του πληθυσμού και στην ανάγκη επανεξέτασ­ης των μεταναστευ­τικών πολιτικών για την τόνωση της προσφοράς εργασίας στις «προηγμένες» οικονομίες.

 ??  ?? Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας την περίοδο 2008-2016 έχει αυξηθεί μεταξύ των γυναικών και των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία εργαζομένω­ν, αλλά έχει μειωθεί μεταξύ των νέων και των ανδρών.
Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας την περίοδο 2008-2016 έχει αυξηθεί μεταξύ των γυναικών και των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία εργαζομένω­ν, αλλά έχει μειωθεί μεταξύ των νέων και των ανδρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece